Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem - 2026

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem - 2026

Post »

Małgosiu, dereń dostaje popiół i dolomit i wciąż nędza. ;:14 Po prostu chabaź rośnie! Wycięłam na razie, co było bez pączków, a po owocowaniu, (o ile takowe nastąpi :roll: ) wygolę go na jeża, i niech się dzieje co chce!
Najwyżej będę mieć mniej do wycięcia. ;:306
Śliczne masz koleuski, ;:138 a ja zastanawiam się czy siać, bo mam sporo sadzonek jesiennych, których przecież nie wyrzucę i jakbym wyhodowała jeszcze siewki, to gdzie ja to posadzę? ;:224
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuniu, ogóreczek jest już wielkości małego palca :D
Wierzba, jak ją zrywałam, to już miała malutkie baźki na wierzchu.
Dziękuję za miłą wizytę :)

Olu, ostatnio było bardzo ciepło i sucho, jak pieprz, więc już po rannikach. Ciesz oczy swoimi teraz :D

Maryniu, a wysiałam sobie ogórki dla eksperymentu i bardzo mnie one cieszą :D
Jeszcze bardziej buzia będzie mi się uśmiechała, jak zacznę konsumować ogóreczki :lol:

Dziękuję, Iguś :) Dla tylu komplementów warto było kupić nowe lampy :D
Ja wysiałam już bób do gruntu, tylko słabo u mnie z wilgocią. Zobaczę w sobotę, co u niego słychać. :)

Martuś, to nie wiem, o co może chodzić Twojemu dereniowi. Na RODos pięknie mi kwitną derenie - siewki odmiany Makrokarpa. To, co kupiłam jako odmianowego Słowianina jest do niczego, bo ani nie rośnie, ani nie kwitło specjalnie, ani nie owocowało. Te siewki Mkrokarpy są młodsze, większe, lepiej kwitną i w zeszłym roku dały pierwsze owoce. W tym roku mam nadzieję na trochę większą ilość. Może masz jakiś trefny egzemplarz? Zobaczymy, jak na wsi poradzą sobie odmianowe na lżejszej ziemi. :)
Ja nie miałam koleusów z zeszłego roku. Jakbym miała, to bym chyba nie siała... choć wersja rokoko kusiła mnie od dawna. :)
Dziękuję za komplementy ;:167

A tymczasem, na RODos znalazłam w szpargałach po poprzednikach taką piękną donicę. ;:138
Obrazek

Coś mi ona na przerobioną makutrę wygląda przez te ryflowania wewnątrz i otwory wyszczerbione od spodu. No i jest kamionkowa. Bardzo cieszą mnie takie znaleziska :heja
Obrazek

Od roku myślałam, co w niej posadzić... może rojniki, może rozchodniki... aż wreszcie wymyśliłam :) Wzięłam do domu, wyszorowałam porządnie i wreszcie przesadziłam mojego ponad 20-to letniego grubosza. Jeszcze tylko czarną podstawkę kupię i będzie przecudnie :)
Obrazek

Że też ludziska takie ładne rzeczy wyrzucają... a ja lubię je znajdować w zakamarkach :tan tak, jak ten stary zlew kamionkowy :)

Bardzo mi miło z Waszych odwiedzin i życzę Wam udanego weekendu, bo to już niebawem ;:4
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne to Twoje koleusowe przedszkole! I choć to nie moja roślinna bajka to podziwiam te rośliny za kalejdoskop barw i ich połączeń.
Przypomniałaś mi o podaniu wapnia dereniom. Wiadereczko potłuczonych skorupek jaj czeka ;:65 Myślałem, że mój dereń już zakwitnie ale się nie zanosi. Chyba za młody. Za to z sukcesem namnażam sobie derenia świdwę, bo w odm. 'Compressa' to wyjątkowej urody krzew!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”