Odmiany pomidorów na przyszły sezon ( 2025 rok )(2026)- cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
berlios1907
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 lut 2026, o 16:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Odmiany pomidorów na przyszły sezon ( 2025 rok )(2026)- cz.6

Post »

Witajcie 😊 po krótkiej zabawie z czatem gpt wygenerował mi obraz szklarni wg podanych odmian i zasugerował, co gdzie wysadzić 🤣🙆

Obrazek

Wysiałam już wszystkie pomidory, wybór był ciężki jak co roku bo zawsze "coś" musi czekać na kolejny sezon :| ale cieszę się, że mam już to za sobą. A jak tam u Was? Siejecie czy czekacie?
Pozdrawiam, Basia
berlios1907
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Do gruntu i donic pójdą jeszcze:
Matka Rosja
Dziaduszka grisza
Katja
Mila
Rosella
Dancing green fingers
Barry crazy cherry
Czekoladowy z Włoch
Katiebell
Adora
Ghittia.

Zastanawiam się jeszcze nad fiamante i kievskij 139
Pozdrawiam, Basia
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

berlios1907 Basiu, spotkałam się nie jeden raz z opinią iż dwarf Uluru Ochre uprawiany pod osłonami ma kiepski smak, wręcz niezjadliwy, natomiast z gruntu jest bardzo smaczny.
Nie uprawiałam jeszcze tej odmiany ale ja bym nie ryzykowała mając ograniczoną ilość miejsca .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
berlios1907
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki Kasiu za podpowiedź, zdjęcie takie poglądowe mające na celu mniej więcej pokazanie odmian na ten sezon ale za Twoją radą ulokuje go poza szklarnią bo wysadzilam tylko 1 egzemplarz więc szkoda by było od razu się zrazić.
Pozdrawiam, Basia
berlios1907
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzisiaj siewka pomidora fav 17 f6 ukazała 3 liścienie. Posialam 2 - druga normalna. Pierwszy raz taka sytuacja
Obrazek
Pozdrawiam, Basia
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marconi_exe pisze: 25 lut 2026, o 16:44 Indigo Rose? Widzę że wracamy do pomidorów sprzed dekady. Dla mnie bez zmaku i wodnisty, brak w nim wszystkiego czyli i słodyczy i kwasowości.
Tak na prawdę szukam czegoś fajnego z grupy koktajlowych. Więc chodzi o drobne, wodniste mogą być, a gdyby były kwaśne, to ideał! Do tego niebanalny kolor...
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kwaśny może być każdy, wystarczy spieprzyć nawożenie, albo posadzić w cieniu. :wink:
Pozdrawiam, Jacek
carinus
100p
100p
Od: 25 lip 2025, o 20:35

Post »

berlios1907 pisze: 25 lut 2026, o 22:44
Wysiałam już wszystkie pomidory, wybór był ciężki
Basiu, zainteresowały mnie te liczne odmiany San Marzano. Miałaś już je wcześniej w uprawie i czym się różnią, jeżeli się faktycznie różnią?
berlios1907
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Będę w tym roku testować. Do tej pory miałam styczność z cornabelem ale on mnie nie urzekł. Plenność i jako pomidor na przetwory ok ale na kanapkę w ogóle mi nie pasował. Bez smaku. Słyszałam, że SM jest bardziej wyrazisty dlatego naszło mnie na testy. SMG2 mam orginalne z Włoch a pozostałe kupiłam z firmy franchi. Opiszę po sezonie jak się uda ;:333
Pozdrawiam, Basia
carinus
100p
100p
Od: 25 lip 2025, o 20:35

Post »

To dopinguję w staraniach żeby się udały. Ja szukam jeszcze czegoś na soki/przeciery, bo oprócz SM i Romy nie mam nic innego. Oby jeszcze sezon dopisał i pomidory wyszły fajne słodkie jak dwa lata temu.
berlios1907
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Na soki to ja używam tigerelli, bo zawsze mam nadmiar. Dużo ma złych opinii, że kwaśna i mało smaczna a u mnie co roku jest pyszna. Soczki super ale na przeciery się nie nadaje niestety. Zielona green zebra również fajne soki wychodzą a jaki super dżem. Ciężko się połapać, że to z pomidora 😂 a tak jeszcze myślę, z takich na przeciery będę też w tym roku testować osu o blonde avec tetons. Gdybyś potrzebowała jakichś nasionek, pisz PW chętnie się podzielę, coś tam jeszcze zostało ;:138
Pozdrawiam, Basia
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bioy pisze: 26 lut 2026, o 17:40 Kwaśny może być każdy, wystarczy spieprzyć nawożenie, albo posadzić w cieniu. :wink:
Wtedy będzie o smaku trawy, jak gałązka z biedronki. Ale dzięki za przedstawienie swojego poglądu1
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

carinus pisze: 26 lut 2026, o 21:17 To dopinguję w staraniach żeby się udały. Ja szukam jeszcze czegoś na soki/przeciery, bo oprócz SM i Romy nie mam nic innego. Oby jeszcze sezon dopisał i pomidory wyszły fajne słodkie jak dwa lata temu.
Ja robię wszelakie pomidorowe przetwory po prostu z nadwyżek jakoś szkoda mi miejsca na odmiany przeznaczone wyłącznie na przetwory.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na przeciery przeznaczam przede wszystkim najwcześniejsze Betalux. Najwięcej aromatu(nieduże owoce, sporo wody), kwaskowe i potem zupy nie trzeba dokwaszać.
Ale tak jak pisał kolega poprzednik - najważniejsze, że są do jedzenia najwcześniej.
Jala
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 mar 2026, o 12:01

Post »

Jakie odmiany sprawdzą się do posadzenia w donicach? - tylko tak mogę pomidory sadzić.
Z niewielkiego doświadczenia wiem, że raczej powinny to być odmiany samo-kończące, niewysokie. Chodzi o pomidory do bezpośredniego spożycia, nie robię przetworów, za to zjadamy duże ilości. Najbardziej smakują te soczyste, słodkie i z cienką skórką. Niekoniecznie malutkie koktailowe.
Z koktailowych wypróbowane mam Black Cherry i malinowy kapturek - smakują więc wysokość jakoś przeboleję.
Z niskich posadzę Betaluxa i Dyno (sprawdzone) i Betę (na próbę). Jest coś jeszcze co dobrze byłoby mieć?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”