Ogród pod wierzbą 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród pod wierzbą 3

Post »

No i znowu nas zasypało na biało... :roll: ja przynajmniej nie miałam złudzeń o wiośnie bo nie byłam u siebie na działce.Wiem tylko,że dostały się do nas sarny co mnie zmartwiło bo kilka lat był spokój... :evil:
Miłej niedzieli Martusiu! ;:167 ;:168
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Martuś maki i chabry na miedzach cudne. Coraz ich mniej widać. Na nowej lubelskiej trasie kwitły dwa lata temu na pasie rozdzielającym jezdnie. Dużo było też rumianku. Pewnie nasiona były w nawiezionej glebie. Potem wszystko zaorali i posiali trawę. ;:222 Mają zajęcie, trzeba kosić. :evil:
Lilie masz cudne. ;:oj
Narcyzki, jak co roku jesienią się pokazały. Ładnie u Ciebie ze śniegiem wyglądają.
Też mam dość tego białego... :roll: Do kwietnia wieszczą mrozy. ;:145
Dobrego tygodnia. ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Kasiu, w sobotę przebiśniegi jeszcze bardziej się rozbieliły, ale nie zrobiłam im zdjęć, :( bo chciałam chociaż z grubsza, uporządkować jak najwięcej miejsc, w których już cebulowe wystawiają nosy. Uwierzyłam prognozom, że śnieg przykryje poodkrywane z liści i chaszczy, i nie zawiodłam się, dosypało! ;:333
Floksy tak mają, niektóre już jesienią mają spore noski i nic im się nie dzieje, więc nie martw się o nie. ;:168

Małgosiu, mam nadzieję, że ranników już tylko będzie przybywać. ;:333 Nie lubią ich chyba gryzonie, bo nie ruszyły ich, a zżarły mi szafirki i szachownice wśród nich rosnące. ;:14
Śniegu miałam dużo, ale i mrozy większe niż u Was, to co zostało nad śniegiem, to przymarzło. :(
Teraz i na zachodzie posypało. ;:333

Maryniu, posypało, przymroziło i znowu jakby odwilż. Znowu wiosna zamierza przychodzić na raty. :roll:
Mam nadzieję, że sarny ominęły Twoją działkę. ;:196

Soniu, ciekawe czy jeszcze pokażą się te kwiatuszki wiosną? W jednym miejscu przepięknie rozkwitły same maki, po prostu cudnie to wyglądało! ;:oj Nie miałam wtedy przy sobie telefonu, a następnego dnia już roślinki wisiały smętnie, potraktowane jakąś trucizną! ;:185 Komu to przeszkadzało, skoro rosły na niemal pionowej skarpie przy drodze? Do jesieni ta skarpa zarosła wielkimi mleczami i te już nikomu nie szkodziły. Mam nadzieję, że zarosną gęsto pole temu, kto wytruł maczki!
Lilie miałam w większości w skrzyniach i donicach, to nie wiem czy cebule przetrwały tegoroczne mrozy, a to jeszcze nie koniec. :(
Wszystkie wiosenne cebulki wystawiły noski już jesienią, na szczęście były okryte grubą pierzyną śniegu i na razie mają się całkiem dobrze. ;:333 Oby teraz wiosna zechciała być dla nich łaskawa i pozwoliła im kwitnąć w ciepełku, bez mroźnych epizodów.
Oby do wiosny! ;:196

Zima trwa, kolorki tylko na zdjęciach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Martuś to białe długie to świecznica czy coś innego,teraz wypatruje takich kwiatów żeby z daleka ich było widać ale jak jestem w ogrodach w łańcucie to nic tam nie mogę wypatrzeć teraz trzeba czekać pewnie do kwietnia zanim otworzą. :wit
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, te białe kwiatostany, to tojeść orszelinowa. Opisywana jako roślina kępiasta, u mnie panoszy się rozłogami jak chwast. Rośnie do ok.70 cm, a kwiatostany mają niemal drugie tyle. Na wypielęgnowane rabatki swojej nie polecam, ale chętnie się podzielę. :D
Świecznice jak najbardziej polecam. ;:333
Sercolistna wygląda najlepiej z moich, ale nie pachnie przyjemnie, okazała kępa zielonych liści, a na nią kwiatostany, dorastające nawet do 2 m.
Obrazek

Groniasta o bordowych liściach i różowawych kwiatostanach, słabo u mnie rośnie, ale nawet jeden kwiatostan pachnie z daleka. :tan
Obrazek

Najbardziej lubię świecznicę gałęzistą o zielonych liściach i białych kwiatach. Jest bardzo wysoka kiedy kwitnie i wygina ją w różne strony, ale pachnie obłędnie!
Obrazek

Obrazek

Jolu, zima trwa, to masz czas na przemyślenie swoich pomysłów, zanim byliny ruszą i szkółki otworzą ogrody. ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Masz tyle fajnych roślin, Martuniu, że znów mam kolejne zachciewajki "przez Ciebie" ;:306
Jedną z zachciewajek, którą zobaczyłam u Ciebie, zrealizowałam niedawno - szpinak malabarski. Właśnie wykiełkował trzeci egzemplarz :D Skubnęłam kawałek listka i nawet całkiem niezły w smaku. Może robić za sałatę w kanapce. :D
Drugą zachciewajkę - ranniki, mam od Ciebie. :)
Teraz będę się rozglądała za tojeścią orszelinową i świecznicami, a jak masz na zbyciu, to chętnie przygarnę, ale tym razem żądam, żebyś przyjęła zwrot kosztów przesyłki. :)
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Rozmarzyłam się oglądając twoje lato :D A moja biała świecznica jest sztywna jak menora i prawie w ogóle nie pachnie, ale jest bezobsługowa. Co to jest ta urocza niebieska roślinka na 1-ym zdjęciu z 18 lutego?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Cześć Martuś dzięki za informacje tak dużo już roślin pozapisywałam że na pewno się zapomni o niejednej ,teraz bardziej nastawiam się na zakup rozsad bo sianie nie zawsze wschodzi tak jak teraz posiane pomidorki i papryki ani rusz,dzisiaj siałam ponownie te same w innej ziemi zobaczymy za 3 tygodnie czy coś się pojawi.Cały kłopot w tym że już nie mam gdzie posadzić a na nowe rabatki M. na pewno się nie zgodzi bo czasami nie mogę chodzić tak mnie usztywnia,to się na mnie wścieka "na co ci tyle wszystkiego jak ledwo się ruszasz!"Wiem że racje ma ale choroba ogrodowa to po prostu nałóg tyle tylko że jeszcze tego nie leczą. ;:306 O tych Świecznicach myślałam o górce żeby nie plewić to robię rabatki bylinowo jednoroczne z wyższych i niższych kępiastych z daleka widocznych kwiatów ,tak plamami żeby było,co mi wyjdzie czas pokarze i jak pogoda dopisze bo czasami te deszcze najlepsze plany popsują.Pozdrawiam bardzo serdecznie i duużżo zdrowia i słoneczka życzę. ;:196
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, szpinak sobie uszczykuj, bo do wysadzenia jeszcze dużo czasu, a młode listki i pędy są najsmaczniejsze na surowo. Starsze liście, to już trzeba obgotować, wtedy ma mniej szczawianów, chociaż i tak ma ich mieć o wiele mniej niż zwykły szpinak. ;:333
Jeszcze nie próbowałam go na ciepło, może w tym roku?
Małgosiu, tojeść orszelinową będziesz mieć jak tylko zacznie się pokazywać po zimie, ;:333 a może też uda się skubnąć jakąś sadzonkę tej zielonolistnej, wysokiej świecznicy?
Pomyśl jeszcze, czy przydałby Ci się jakiś chaszcz z mojego ogrodu, żeby to były jakieś poważne koszty wysyłki. ;:306

Igo może jeszcze nie o lecie, ale o wiośnie i ciepełku, to już bardzo marzę! ;:65
Ta sercolistna świecznica, u mnie też ma dość sztywne kwiatostany, tylko u mnie odchyla się od tarasu do słońca. Też nie pachnie pięknie, jak dwie pozostałe, wręcz zasługuje na nazwę pluskwicy. Na szczęście nie rozsiewa tego zapaszku na prawo i lewo! :roll:
Ten niebieski kwiatostan, to agapant, który wysilił się na aż jeden nędzny kwiatostan w ubiegłym sezonie. ;:124

Jolu, eM musi zrozumieć, że do szczęścia potrzebujesz kolorów i zapachów kwiatów, nawet gdybyś miała je oglądać na kolanach, a wśród pięknych thuj i zadbanego trawnika, wcale nie poczujesz się lepiej! ;:185
Może pogoń go, niech zajmie się warzywnikiem, to wtedy Ty oszczędzisz siły na zadbanie o kwiatowe rabatki?
Powodzenia z wysiewami i zdrówka, Jolu! ;:196

Wspomnienia coraz bardziej jesienne, już czas na wiosnę! :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Toś mi ćwieka zabiła, Martuniu :;230
Chcieć, to ja bym dużo chciała, ale boję się, że może mocy przerobowych mi braknąć ;:306
Już i tak nakupiłam znów w tym roku sporo roślin i będę miała co sadzić wiosną. Niech tylko przyjdą te liliowce, irysy, funkie, martagony i mnóstwo innych. A i warzywnik spory mam, jak wiesz. Z własnych warzyw to ja raczej nie zrezygnuję :)

Piękny jest Tojad. Zawsze mi się podobał, ale mam jakiś dystans do roślin śmiertelnie trujących. Jak moje dziecię było małe, to wywaliłam Wawrzynka z RODos w obawie, że coś skubnie i będzie dramat. Chyba jakąś fobię miałam :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”