Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 10
Re: Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 10
Ja także mam jeszcze swoje pomidory, najlepiej przechował się pomidor Baron.
- AleOla
- 100p

- Od: 31 lip 2024, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Odmiany pomidorów na przyszły sezon ( 2025 rok )(2026)- cz.6
Co ile cm sadzicie pomidory w tunelu, bo ja w 8x3 m przeważnie mam max 48-50 szt. 
Ola
-
Olafasola13
- 200p

- Od: 18 lis 2022, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tunel mam 3x8m, w pierwszym roku upchnełam coś koło 76 pomidorów, troche był gąszcz ale nie było tak źle, zarazy nie było. W zeszłym roku miałam mniej ale wszystkie na dwa pędy i w tym roku wracam do uprawy na jeden. Tyle że planuję jeszcze zmieścić trochę papryki po lewej z południowej strony bo zawsze mam tu slabe pomidory, pewnie za bardzo słońce daje. Potem bedzie rząd zagęszczonych pomidorów żeby dać wiecej cienia, ścieżka, dwa rzędy po środku, ścieżka i dwa rzędy po prawej stronie.
-
bociankrasna
- 200p

- Od: 25 mar 2013, o 14:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To już kawał foliaka. Ja początkowo miałem kupić 3x4 a że różnice niewielkie to zamówiłem 3x6.
AleOla większość ogrodników sadzi co 50 cm. Olafasola ma taki sam wymiar i sadzi ok 65 szt.
AleOla większość ogrodników sadzi co 50 cm. Olafasola ma taki sam wymiar i sadzi ok 65 szt.
-
berlios1907
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 12 lut 2026, o 16:04
Ja mam szklarnie/ cieplarnie jak kto woli 3x6. W minionym sezonie miałam 42 krzaki na 2 pędy wszystko i nigdy więcej. Pogoda nie rozpieszczała, w lipcu praktycznie 2,5 tyg z deszczem i potężnymi burzami z tornadem. Cud, że to jeszcze stoi. Miałam kłopot z szarą pleśnią. To był mój pierwszy sezon "daszkowy". W tym roku 32 krzaki i ani jednego więcej. Myślę, że to będzie optymalnie a co wyjdzie to się okaże
Pozdrawiam, Basia
-
carinus
- 50p

- Od: 25 lip 2025, o 20:35
Jako że w swojej szklarni 3x6 mam wszystko w donicach, to mieszczę 2x12 donic z pomidorem pod ścianami, a na środku zawsze wstawiam rządek donic z ogórkami. Mam w ten sposób trochę miejsca żeby był przewiew i dało się wokół tego chodzić bez łamania gałązek.
-
berlios1907
- 20p - Rozkręcam się...

U mnie tak to wyglądalo. Sadzone 26.04

Tutaj zdjęcie z 3.06

Później to już był totalny busz
Zjadło by się już od nowa swojego tomatka ech..
.
Mam nadzieję, że dobrze wstawię zdjęcia.

Tutaj zdjęcie z 3.06

Później to już był totalny busz
Zjadło by się już od nowa swojego tomatka ech..
.Mam nadzieję, że dobrze wstawię zdjęcia.
Pozdrawiam, Basia
- MustardOlive
- 100p

- Od: 22 sie 2025, o 12:27
Mam foliaki 3x6 i 2,5x4, grządki mają po metrze z kawałkiem, a co zostanie, to ścieżka. W obu sadzę co 50-55cm między roślinami w rzędzie, jeśli są sadzone na przemian w zygzaku, albo 60-65cm, jeżeli parami, tak jak na zdjęciu z tego roku. Mam patyk ucięty na tą długość, przykładam go i kopię, a i tak wydaje mi się, że są bardzo blisko siebie.
Tu jeszcze w trakcie kopania
W zeszłym roku weszło po 11 w rzędzie w dużym i po 8 w małym, czyli 44 i 32 krzaki. Puszczałam je na dwa, czasem trzy pędy i miały jeszcze dość miejsca, żeby sięgnąć w głąb i robić coś przy dalszym rzędzie. Myślę, że gdybym prowadziła je metodą "badylarzy", to do dużego wepchnęłabym jeszcze po dwie pary, dobijając do 52 sztuk. W małym te 32 krzaki to taka granica przyzwoitości

Basiu, jakie wielkie bomby!
Pamiętasz co to za odmiany?

Basiu, jakie wielkie bomby!
-
berlios1907
- 20p - Rozkręcam się...

W zeszłym roku z odmian wielkoowocowych miałam: byczy łeb, matka Rosja, german giant, Brutus, pink Syberian Tiger i Czerwonego gargamela. Aa i jeszcze Pineapple F1 ale nie byłam z niego zadowolona. Miałam 2 krzaki w szklarni, 2 w gruncie i 2 w donicach i coś mu wszędzie nie pasowało. W smaku jak zerwie się naprawdę dojrzałego bardzo dobry, owoce olbrzymie ale u mnie plesnialy od szypułki okazy ok 1 kg trzeba było wyrzucać, z tych 6 krzaków nie za wiele się zjadło. Mam jeszcze kilka nasion ale w tym roku pauza dla niego. Druga sprawa jest to późna odmiana.
Pozdrawiam, Basia
- AleOla
- 100p

- Od: 31 lip 2024, o 16:29
Basiu. a jak oceniasz "byczy łeb"?
Mam nasiona i już drugi rok się zastanawiam czy wysiać...
Mam nasiona i już drugi rok się zastanawiam czy wysiać...
Ola
-
berlios1907
- 20p - Rozkręcam się...

Siej Olu, byczy łeb rewelacja. Smak, plenność i spore okazy. Będziesz zadowolona jeśli szukasz fajnego, czerwonego
.
Pozdrawiam, Basia
-
przemek1136
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Dzisiaj na wacik powędrowały nasiona 6 odmian. Nr 1 Rosamunda F1-6 nasion, nr 2 Honey Moon F1-3 nasiona, nr 3 Leroxy F1- 12 nasion, nr 4 Adonis F1-33 nasiona (trochę mi się sypnęło), nr 5 VP1 F1-15 nasion i nr K9 Mamipink F1-12 nasion. Pojemniczki z nasionami powędrowały do cieplarki-temperatura 24*C. Do tunelu potrzebuję 24 sadzonek, 15 obiecałem Teściowi a z resztą zobaczy się w praniu. Na razie nastawiam się na ostrą selekcję a los maruderów niepewny.
-
PikiPikiPiki
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 10 maja 2024, o 20:14
Hej, w tym roku rozpoczynam przygodę z tunelem. Klasycznie wysiewam pomidory 15 marca. Kiedy wysiewacie nasiona przy uprawie tunelowej?
Mam klasyczny foliak, nieogrzewany.
Mam klasyczny foliak, nieogrzewany.
-
Ewaca
- 1000p

- Od: 12 lut 2023, o 18:40
Myślę, że to dobry termin, też wtedy będę wysiewać. No, może tydzień wcześniej, bo mam trochę starych nasion, ktore mogą potrzebowac więcej czasu.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
-
anulab
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
W sprawie terminów wysiewów się nie wypawiadam bo każdy ma inne warunki . Wiadomo, warunki decydują kiedy będzie
można wysadzić.
Nie ma jednego uniwersalnego terminu dla wszystkich. Przyjmuje się,że wysiewa się 6-8 tygodni przed wysadzeniem.
można wysadzić.
Nie ma jednego uniwersalnego terminu dla wszystkich. Przyjmuje się,że wysiewa się 6-8 tygodni przed wysadzeniem.