Odmiany pomidorów na przyszły sezon ( 2025 rok )(2026)- cz.6
-
Ewaca
- 1000p

- Od: 12 lut 2023, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Odmiany pomidorów na przyszły sezon ( 2025 rok )(2026)- cz.6
U mnie od kilku lat około 1/4 z uprawianych nowych odmian jest godna powtórzenia. Najgorzej się mi prowadzi malinówki i czekoladowe. Coś pewnie robię źle.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
- AleOla
- 100p

- Od: 31 lip 2024, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też mam największy problem z malinówkami
Należę również do tej grupy, która co roku musi próbować nowych odmian choć obiecywałam sobie, że niczego nowego nie będzie
Należę również do tej grupy, która co roku musi próbować nowych odmian choć obiecywałam sobie, że niczego nowego nie będzie
Ola
-
berlios1907
- 10p - Początkujący

- Od: 12 lut 2026, o 16:04
Znam ten ból, nowych odmian ciągle przybywa... Ech
Pozdrawiam, Basia
- leszkat76
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Oo a u mnie Zorza Toruńska była wyśmienita w smaku ale wydała może z 3 owoce i zdechła. Nie wiem czy dać jej jeszcze szanse, może jest samokończąca a ja ją puściłam na jeden pęd.
-
berlios1907
- 10p - Początkujący

- Od: 12 lut 2026, o 16:04
Pod względem plonu zorza była dobrą odmianą, wczesnością wyprzedziła nawet betaluxa. U mnie była na 2 pędy.
Pozdrawiam, Basia
- MustardOlive
- 100p

- Od: 22 sie 2025, o 12:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W tym roku będę mieć o 12 krzaków mniej w namiotach, czyli o trzy kursy z konewką mniej!
Może nawet zaszaleję i rozłożę linię kroplującą.
W kolejności - 40 duży namiot, 28 mały namiot, ostre papryki, 8 do donic i 21 w grunt. Gdzieś upchnę jeszcze słodką paprykę - mix Corno di Toro i Palermo Ramsdale, ale nie wiem jeszcze ile mi wzejdzie i na ile miejsca się przygotowywać. Wyłożę też cztery nasiona Carmello, bo przy przesadzaniu na pewno narobię strat, albo coś nie wzejdzie, a ciekawi mnie ta odmiana. Nie wiem czemu - czerwony, średni, okrągły. Taki zwyklak, a ciekawi mnie bardzo, bardziej niż 80% tabelki...
Donice planuję zasadzić koniec kwietnia/początek maja, jeżeli będzie już ciepło - szybko zaowocują w lipcu i pójdą na kompost, a potem wsadzę powtórkę tych samych odmian z późniejszego wysiewu, żeby zaowocowały we wrześniu.

Różowe są krytyczne do odesłania na AWN, czerwonych została 1-2 torebki, niebieski, żółty i zielony to moje oznaczenia.
Przegląd miniaturek owoców - będzie żółto bordowo

W kolejności - 40 duży namiot, 28 mały namiot, ostre papryki, 8 do donic i 21 w grunt. Gdzieś upchnę jeszcze słodką paprykę - mix Corno di Toro i Palermo Ramsdale, ale nie wiem jeszcze ile mi wzejdzie i na ile miejsca się przygotowywać. Wyłożę też cztery nasiona Carmello, bo przy przesadzaniu na pewno narobię strat, albo coś nie wzejdzie, a ciekawi mnie ta odmiana. Nie wiem czemu - czerwony, średni, okrągły. Taki zwyklak, a ciekawi mnie bardzo, bardziej niż 80% tabelki...
Donice planuję zasadzić koniec kwietnia/początek maja, jeżeli będzie już ciepło - szybko zaowocują w lipcu i pójdą na kompost, a potem wsadzę powtórkę tych samych odmian z późniejszego wysiewu, żeby zaowocowały we wrześniu.

Różowe są krytyczne do odesłania na AWN, czerwonych została 1-2 torebki, niebieski, żółty i zielony to moje oznaczenia.
Przegląd miniaturek owoców - będzie żółto bordowo