Odmiany pomidorów na przyszły sezon ( 2025 rok )(2026)- cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Ewaca
1000p
1000p
Od: 12 lut 2023, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Odmiany pomidorów na przyszły sezon ( 2025 rok )(2026)- cz.6

Post »

U mnie od kilku lat około 1/4 z uprawianych nowych odmian jest godna powtórzenia. Najgorzej się mi prowadzi malinówki i czekoladowe. Coś pewnie robię źle.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
AleOla
100p
100p
Od: 31 lip 2024, o 16:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też mam największy problem z malinówkami :(
Należę również do tej grupy, która co roku musi próbować nowych odmian choć obiecywałam sobie, że niczego nowego nie będzie :;230
Ola
berlios1907
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 lut 2026, o 16:04

Post »

anulab pisze: 16 lut 2026, o 14:25 U mnie to się zmienia. Pojawiają się nowe ,do których oczy mi się świecą.
Znam ten ból, nowych odmian ciągle przybywa... Ech ;:168 w ubiegłym roku miałam lekko ponad 70 krzaczków 🍅 w 27 odmianach a teraz mam zamiar ilościowo podobnie ale odmian 40-45. I chyba wszystkie nowe. Póki co na listę nie trafił żaden uprawiany. Chociaż mam fajne doświadczenia, bo zdecydowana większość mi pasowała. Nie zjadliwe były 2 - zorza toruńska oraz cornabel. Zero smaku, z tym, że cornabel to plenny, ciągnął do późnej jesieni i na przetwory ideał . Rozczarował mnie też honey moon - tyle cudownych opinii się naczytałam, że pyszna, słodka malinówka i niestety okazał się jak z marketu :|
Pozdrawiam, Basia
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Oo a u mnie Zorza Toruńska była wyśmienita w smaku ale wydała może z 3 owoce i zdechła. Nie wiem czy dać jej jeszcze szanse, może jest samokończąca a ja ją puściłam na jeden pęd.
berlios1907
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 lut 2026, o 16:04

Post »

Pod względem plonu zorza była dobrą odmianą, wczesnością wyprzedziła nawet betaluxa. U mnie była na 2 pędy.
Pozdrawiam, Basia
Awatar użytkownika
MustardOlive
100p
100p
Od: 22 sie 2025, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W tym roku będę mieć o 12 krzaków mniej w namiotach, czyli o trzy kursy z konewką mniej! ;:138 Może nawet zaszaleję i rozłożę linię kroplującą. :lol:

W kolejności - 40 duży namiot, 28 mały namiot, ostre papryki, 8 do donic i 21 w grunt. Gdzieś upchnę jeszcze słodką paprykę - mix Corno di Toro i Palermo Ramsdale, ale nie wiem jeszcze ile mi wzejdzie i na ile miejsca się przygotowywać. Wyłożę też cztery nasiona Carmello, bo przy przesadzaniu na pewno narobię strat, albo coś nie wzejdzie, a ciekawi mnie ta odmiana. Nie wiem czemu - czerwony, średni, okrągły. Taki zwyklak, a ciekawi mnie bardzo, bardziej niż 80% tabelki...

Donice planuję zasadzić koniec kwietnia/początek maja, jeżeli będzie już ciepło - szybko zaowocują w lipcu i pójdą na kompost, a potem wsadzę powtórkę tych samych odmian z późniejszego wysiewu, żeby zaowocowały we wrześniu. ;:167

Obrazek
Różowe są krytyczne do odesłania na AWN, czerwonych została 1-2 torebki, niebieski, żółty i zielony to moje oznaczenia.

Przegląd miniaturek owoców - będzie żółto bordowo :heja
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”