Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw cz.2

Post »

Mam w tym roku podłoże Target i też jestem z niego zadowolona ;:333
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Massur, raczej kilkanaście, a nawet ponad dwadzieścia nocy. W zimnych prognozach raczej się nie mylą.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Możliwe. Niemniej pogoda jest tak dynamiczna, że na kilka dni do przodu trudno zaplanować. Raczej nie będę ryzykował i na razie niech termostaty pilnują powyżej 5 stopni.
Pozdrawiam,
Tomek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Re: Czym nawozić pomidory-cz.4

Post »

Ło matko chyba wypadłem z obiegu. Wy tu o takich środkach dyskutujecie. Nigdy mnie nie ciągnęło w stronę uprawy konopi ale faktycznie niektóre nawozy i wspomagacze mają ciekawe.
Jak już na takim poziomie dyskutujecie to może mi doradzicie w sprawie moich wczesnych pomidorków. Bo mam mały problem. Lampa LED 200W jest nowa więc być może jest coś z ustawieniem LEDów. Podłoże jest pewne-substrat Hartmann do multiplatów do pomidora i papryki. Początkowo miałem chyba zbyt niską temperaturę i na najmłodszych listkach pojawiła się chloroza (zdiagnozowałem to jako niedobór żelaza) pozostałe liście były ciemnozielone chociaż pojawiły się fioletowe przebarwienia widoczne głównie na liścieniach (uznałem, że to zaburzenia w pobieraniu fosforu). Przestałem rozszczelniać okno, temperatura i wilgotność powietrza wzrosły. Parę razy nie dopilnowałem wilgotności podłoża i roślinki nieco podeschły. Aktualnie na najmłodszych liściach nie ma chlorozy, starsze liście bardzo wąskie, poskręcane do dołu, ciemnozielone, liścienie nie odpadają ale do radosnej zieleni im daleko a nerwy liścieni prawie fioletowe. Wiem muszę mimo wszystko sprawdzić pH i przesadzić rośliny do większych doniczek ale może przyjdzie Wam do głowy jakieś ciekawe rozwiązanie. Był BlakJak, BioAlgeen S 90 i chyba raz podlałem żółtym kristalonem (0,1%). Teoretycznie mam twardą wodę ale podlewam przefiltrowaną. A może ta odmiana tak ma ale wtedy liścienie powinny być żywo zielone. :wit
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przemku pomijają lampy które myślę, że nie są winą i początkowy stres który przeszły, to może mają za dużo tych różnych wspomagaczy . Widzę , że mają mało liści. Przypomniałem sobie, że w zeszłym roku też miałeś jakieś problemy z inną odmianą.

Jest jeszcze ostateczna próba :lol:
Wysiać teraz na szybko tą odmianę pomidorków chociaż z dwa malutkie zostawić i pilnować przed mrozem który ciągnie od lekko rozczelnionego okna. Ja bym dał dodatkowo jedną sadzonkę do innej ziemi . Wiem, że jest chwalona,ale może coś z nią nie grać .

Czy mieszałeś porządnie tą ziemię chociaż z góry tyle ile dało rękę głęboko wsadzić ?
Czy po tym mocnym przeschnięciu,jak do siebie doszły, to zrobiły się takie podwinięte liście?

Najlepiej niech jeszcze inne forumki się wypowiedzą którzy uprawiają pomidorki pod lampami . :wit U mnie przybyło maleńst , Ijunskie pokazały zaczątek pierwszych liści i niedługo podleje je Astivitem , jak na razie zostawię je w jednym gnieździe.
Obrazek
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeżeli jest to "Aztek" to jak pamiętam u siebie to liście były bardzo, bardzo ciemnozielone porównując z "Vilmą" czy "Bajają" bardzo się różniły kolorem i kształtem ( były lekko karbowane - tak jakby miały ochotę jeszcze rosnąć, ale nerw główny ograniczał wzrost ).
pozdrawiam
Edyta
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2017, o 22:27

Post »

przemek1136 pisze: 1 lut 2026, o 09:15 ...
Bo mam mały problem. Lampa LED 200W jest nowa więc być może jest coś z ustawieniem LEDów.
...
Przemku,
a może za dużo światła (stres świetlny)? Może masz regulację mocy, albo ewentualnie podwyższ wysokość lampy nad sadzonkami.
pozdrawiam,
Tomek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

O tym nie pomyślałem. Jutro zmniejszę moc bo odległość jest raczej dobra. Dzięki! Na razie przesadziłem 4 pomidory do doniczek 1,4 l. System korzeniowy w porządku.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku bądź ostrożny .

Tak zaczyna się oedema( obrzęk) liści . Miałem to raz na jednej sadzonce i do teraz lekkie (skrętki) liści wywołują u mnie przed tym obawę .

Obrazek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Też się zastanawiam,czy to nie lampy są przyczyną problemu . Postawiłam rośliny bliżej okna . Światła słonecznego nadal mało,ale
niech łapią co jest.
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dobrze, że mówisz ja też myślałem , że im światło słoneczne potrzebne. U mnie jak wykiełkowały pierwsze pomidorki ,to nie miały słońca z 9 dni, ale teraz mają od 3 dni od samego rana .

A tak zareagowały moje Ijunskie na cieplejszą temperaturę otoczenia nawet nie 12 godzin i jest efekt . . Jestem już na nogach od 3 w nocy i jak wstałem to się ucieszyłem,ale w sumie wystarczyło, że otworzyłem tylko oczy. W łóżku ich nie mam nie nie :lol:

Obrazek

Jednak silny mróz i niższa temperatura w nocy na parapecie im przeszkadzała .
Oczywiście jak wietrzę okno to wynoszę do innego pomieszczenia żeby nie złapały zimna i przeciągu.

Czy twoja sadzoneczka ma się lepiej? :wit
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Lepiej nie,ale i nie gorzej. Chyba zasychanie się zatrzymało.
Fajne mikruski,grubiutkie, nie wyciągają się za bardzo. ;:333
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”