Bielenie pni drzew owocowych

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bielenie pni drzew owocowych

Post »

Będę bieliła opryskiwaczem i mieszanka musi być dość rzadka, a przydałby się utrwalacz. Nie chcę dodawać żadnych farb, a zależy mi, żeby bielenie utrzymało się ze 2 miesiące.

Czy dodatek żelatyny, żeby wapno lepiej się trzymało, to dobry pomysł?

Podpowiedzcie mi, proszę, czy ja dobrze kombinuję.
A może ktoś już zastosował taki patent?
Rysie
200p
200p
Od: 24 wrz 2024, o 12:30

Post »

Powinno działać, dyć drzewiej dodawano klej kostny, stolarski.
:wit
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki :)
Klej kostny, to "gorsza" wersja żelatyny... tylko ile tego?
Łyżka suchej żelatyny na 5 litrów bielidła? Łyżka/litr?

Edit:
Znalazłam :)
To proste: rozpuścić 2,5 kg wapna gaszonego w 10 litrach wody.

Aby deszcz nie zmył zbyt szybko wapna trzeba dodać 0,1 kg kleju do drewna i 0,5 kg siarczanu miedzi jako środka ochronnego.

Wszystkie składniki dobrze wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Przygotowany roztwór odstawić na kilka godzin, po czym zastosować.
Źródło: Bielenie drzew
Rysie
200p
200p
Od: 24 wrz 2024, o 12:30

Post »

Można parę łyżek na litr - jeśli galaretka ma stać... :lol:
Ale bieliło się wapnem palonym, bo to ono jest aktywnym środkiem na owady i bakterie. Oczywiście w czasach dziś nowoczesnych to juści ogłoszą "zbyt niebezpiecznem dla amatorów" i pewnie tylko profesjonalny rolnik ze świadectwem kursu specjalistycznego... ;:209
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, no... parę łyżek na litr, to mi skrzepnie w opryskiwaczu :;230
Wystarczy płaska łyżka/litr, a i tak lepiej mieć ciepły roztwór...
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Hm...nie próbowałem opryskiwaczem. Ciekawe. Może za rok spróbuję. Dzisiaj zacząłem bielić z synem pierwsze drzewa (łącznie 7 sztuk), bo po dwóch latach już zeszło wapno z mąką na większości. Zostało mi jeszcze ponad 40 i parę sztuk, ale pogoda ma sprzyjać, zatem tradycyjnie z pędzlem ruszę ponownie od poniedziałku.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michale, ale musisz mieć dedykowany opryskiwacz do takiego celu.

Opryskiwaczem idzie bardzo sprawnie, ale za to przynajmniej 5 razy więcej cieczy roboczej schodzi, bo przy okazji cała trawa wokół jest pobielona. ;:306

Opryskiwaczem można pobielić również cieńsze gałązki. U mnie to super sprawa, bo razem z sadzonkami zakupiłam kolcoroga bizoniaka, który uszkadza korę.

Nie pobieliłam całego sadu, bo mi zabrakło cieczy. Z 6l pobieliłam 30 drzewek. Pędzlem z litra ciut gęstszego roztworu (mieszanego na poczekaniu) zrobiłam pnie 20 drzewek i jeszcze ok. 40 drzewek mi zostało do zrobienia. Więcej nie mogłam dorobić, bo nie miałam wody... rozmrożonej :lol:
Słońce i wiaterek dzisiaj ładnie osuszyły drzewka w godzinę. :)
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

kuneg pisze: 17 sty 2026, o 19:28Michale, ale musisz mieć dedykowany opryskiwacz do takiego celu.(...).
Małgorzato, dziękuję za informację. Myślę, że z czasem zaopatrzę się w taki. Co do kolcoroga bizoniaka to mam go również od dwóch lat w ogrodzie. Przyłapałem go z aparatem jak wysysa sok z liści winorośli. Wiem, że to, razem z Twoim zgłoszeniem, już kolejna informacja o tym owadzie na płd.-zach. kraju.
bendkos
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co prawda nie bielenie drzew ale Kolcoròg jest obecny w centralnej Polsce, łòdzkie co najmniej 3 lata szkodzi mi na orzechach włoskich.
Nig­dy nie re­zyg­nuj z ce­lu tyl­ko dla­tego, że osiągnięcie go wy­maga cza­su. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

We Wrocławiu nie było jakichś wielkich mrozów, ale odwilż i słońce już tak. W dzień +5 i słońce, w nocy -5, ciemna kora nagrzewa się do co najmniej do kilkunastu stopni, soki ruszają, a po zachodzie słońca mróz i drzewo pęka...

Biedny jesion "krwawi" sokami ze świeżych ran... wrota do infekcji drewna otwarte szeroko...
Zdjęcie z dzisiaj z godziny 15.05.
Obrazek

Dbajmy o swoje drzewa, bo każde drzewo jest narażone na uszkodzenia tego typu.
MagdaOgrod
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 sty 2026, o 12:56
Kontakt:

Post »

Bielenie drzewek ma sens, ale tylko jeśli jest zrobione we właściwym czasie i odpowiednią mieszanką. Chodzi głównie o ochronę przed pękaniem kory zimą – gdy w dzień słońce nagrzewa pień, a w nocy jest mróz. Ja bielę późną jesienią (listopad–grudzień) i ewentualnie poprawiam w styczniu, jeśli deszcz zmyje wapno. Wiosenne bielenie moim zdaniem niewiele daje. Co do składu – zwykłe wapno gaszone + woda wystarczy. Czasem dodaję odrobinę gliny, żeby lepiej się trzymało pnia. Farby emulsyjne odpadają, bo drzewo musi „oddychać”.
Przy młodych drzewkach dodatkowo osłaniam pień na zimę, bo samo bielenie nie zawsze wystarcza.
mars721
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 maja 2019, o 13:09

Post »

Witam! Dziś zaobserwowałem że przez mróz roztrzaskało mi czereśnie. Drzewo bielone ale w tamtym roku na wiosnę. Wydaję mi się że to bielenie niewiele pomaga jedynie optulanie pni ma sens. Co roku to robiłem jak też bielilem
i żadnych problemów z pęknięciami . A w tym roku akurat tą czereśnie odpuściłem ze względu na brak materiałów do ilozacji i była w miejscu zacienionym więc słońce nie padało na pień . Miejsce to też jest zaciszne płot betonowy od wschodu tworzy baliere od wiatru.
Reszta drzew owocowych które były zaizolowane bez pęknięć.
Ktoś ma pomysł jak ją odratować. Zalepić gliną rane? Jakieś cięcie korony?
Z góry dziękuję za pomoc.Obrazek
Pozdrawiam
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dodam jeszcze że te pęknięcia są głębokie praktycznie do samego środka pnia. Zastanawia mnie jedna rzecz dlaczego te pęknięcia są tylko od północnej strony? Południowa jest bez skazy! Czereśnia nie była cięta już dwa lata więc o silnym nagromadzeniu soków pnia z powodu nadmiernego cięcia nie przypuszczał bym. Nawożenia też nie było w tamtym roku. Fakt bardzo ładnie rosła, bujnie ale i owocowała dobrze. ..
bobiczek
100p
100p
Od: 5 mar 2014, o 23:58

Post »

Nie wiem na ile to prawda, ale gdzieś podsłuchałem, że do roztworu wapna dobrze jest dodać Miedzian oraz olej parafinowy.
Podobno taka mieszanka jest najskuteczniejsza.
Olej parafinowy oprócz poprawienia przyczepności wapna (nie spływa po deszczu), pomaga zwalczać zimujące jaja mszyc, przędziorków, ochojników czy bawełnic.
Miedzian wiadomo - działa zabójczo na grzyba i bakterie.
Spotkaliście się kiedyś z taką mieszanką?
Może ktoś już stosował?
Awatar użytkownika
Slomo
100p
100p
Od: 10 sie 2020, o 13:38

Post »

Maść ogrodnicza z dodatkiem Miedzianu i smaruj. Wczesną wiosną oprysk też miedzianem.
Raczej nic z tym nie wykombinujesz więcej. Jak rak bakteryjny będzie się rzucał na ranę to wycinaj go nożykiem.
mars721
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 maja 2019, o 13:09

Post »

Dziękuje za porade.będę ratować...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”