Sezon 2026 będzie na mojej działce sezonem koleusów. Mam kilka odmian, które rozmnożę z sadzonek ale planuję też wysiew ciekawych nasion no i zapisałem się na 24 sadzonki na kwiecień. Część roślin planuję wysadzić w donicach ale większość będzie rosła z hostami i żurawkami.
Dobrze przechowują się Twoje koleusy w domu przez zimę?
Ja zachowałam tylko 1-go. Jak wysiałam 2 lata temu nasiona kupione w sklepie, to nie było większego zróżnicowania między nimi. Może znów wysieję resztki z tamtego opakowania. W tym roku zamówiłam nasiona Coleusa rokoko. Mam nadzieję, na większą różnorodność
Koleusy zimą bardzo męczą się w warunkach domowych bo mają zdecydowanie za mało światła. Jest też dla nich za suche powietrze. Potrzebują też znacznie bardziej ograniczonego podlewania. Zalane więdną i zrzucają liście. Ponadto są wrażliwe na niskie temperatury i mogą ulec przechłodzeniu nawet podczas wietrzenia mieszkania. Podlewane zimną i twardą wodą z kranu też mogą ucierpieć. Najłatwiej przezimować nowe sadzonki pozyskane pod koniec sierpnia lub we wrześniu (podłoże warto wymieszać z perlitem), dobrze zimują też sadzonki z IX umieszczone w słoikach z wodą. Takie sadzonki często wyciągają się ale można je skracać i ponownie ukorzeniać w wodzie. Cenniejsze starsze rośliny warto doświetlać, warto też nieco obniżyć temperaturę do 15-18*C. Od III można już ukorzenione sadzonki umieszczać w podłożu w doniczkach.
Spóźniłam się z pobraniem sadzonek. Ukorzeniły się w wodzie i wsadziłam je do ziemi. Na razie wolno rosną, ale nie umierają. Stoją na południowym parapecie. Powinny dożyć do wiosny.
Najwyżej wysieję więcej nowych.
Zamówiłem nasiona extra odmian koleusa i co otrzymałem? Nawet nie jestem w stanie ocenić od jakich to gatunków pochodzą. Pieniądze odzyskałem bez najmniejszego problemu jednak ciekawi mnie co z tego może wykiełkować. Macie jakieś pomysły?
Dostałam takie nasionka, w dwóch paczuszkach jednakowe, ale ja zamawiałam po prostu koleusy, a Ty dostałeś różne nasionka, bo zamówiłeś extra. Jedne są trochę podobne do moich i wyrosło z nich to, co już pokazywałam w wątku pachnotki.
Wysiej swoje koniecznie, ciekawi mnie bardzo co też u Ciebie wyrośnie?