Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4

Drzewa owocowe
Redvine
50p
50p
Od: 16 lip 2022, o 21:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4

Post »

Jeśli chodzi o zrazy to już lepiej zamówić u niego gotowe drzewka bo zrazy sprzedaje za ⅔ ceny drzewka, więc jeśli ktoś nie zakłada plantacji a potrzeba po jednym zrazie to lepiej brać sadzonki, z których między innymi można sobie pobrać po 3 zrazy co najmniej.
Z Powsina można co dwa lata otrzymać po 10 odmian, jedyne za co się płaci to przesyłka. W poprzednim roku udostępnianiem zrazów zajmowała się pani Anna Zaręba, maila do niej można znaleźć na stronie Powsina.
Można też próbować wymiany z innymi osobami na forum. Napisz czego szukasz może akurat mam :D
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p
Od: 28 gru 2021, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

weglowy pisze: 21 gru 2025, o 21:22 Właśnie do tego samego wniosku doszedlem, mieć kilka drzew z kilkoma odmianami o różnym czasie konsumpcji. Od ultra wczesnych po zimowe jabłka z długim czasem przechowywania w warunkach amatorskich.
Z resztą takie szczepione odmianami o różnym kolorze owoców tez ma funkcje ozdobną z wiosny gdy ma różne kwiaty i później różnokolorowe owoce.
Na zdjęciu Szara Reneta Francuska, Książe albhrecht pruski i Pepina Linneusza.
Obrazek
Super sprawa, że też wcześniej nie przyszło do głowy :) Dwie odmiany spotykałam, ale więcej to dopiero ciekawostka. Czy te odmiany powinny dojrzewać w podobnym czasie, czy można łączyć odmiany, jak ułańska fantazja niesie :wink: .
Anna
garrs
100p
100p
Od: 6 wrz 2021, o 23:50

Post »

Można łączyć, ale nie jest to praktyczne. Jak na jednym drzewie umieścisz odmiany letnie i zimowe, to letnie będą gotowe do zbioru, a zimowe może będziesz chcieć jeszcze opryskać.
weglowy
200p
200p
Od: 26 mar 2015, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A jak sie nie ma miejsca na kolejne drzewko to niestety trzeba sobie jakoś radzić, zgłoszę się na PW.
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p
Od: 28 gru 2021, o 16:35

Post »

U mnie pryskanie nie grozi, mam tylko na własne spożycie. Wolimy bez chemii. Ale cenna uwaga, lepiej skomponować o podobnym czasie dojrzewania. I rzeczywiście warto wybrać różne kolory.
Anna
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

Ja mam pytanie do zaawansowanych w szczepieniu krzewów.
Szczepiliście kiedyś leszczynę?? :uszy
Jeżeli tak to jaką metodą? Ja w tym roku bym chciał w ten sposób rozmnożyć swoją odmianę leszczyny i nie wiem skąd, ale mam przekonanie, że potrafię to zrobić i nawet , że to kiedyś robiłem wielokrotnie.
Sprawa jest o tyle dziwna, że ja nigdy leszczyny nie szczepiłem. Sposób jaki znam (zacinanie itp) nigdzie nie jest opisany, szukałem. Wiem, uznacie mnie za wariata ale..... ;:202
Witam, jestem Adam.
Redvine
50p
50p

Post »

Nie wiem czy jest sens szczepienia leszczyny, lepiej rozmnożyć wegetatywnie przez kopczykowanie jeśli jest możliwość przysypania lub przygięcia pędów do ziemi.
https://www.youtube.com/watch?v=IU0PFWEjMrE
Awatar użytkownika
FreGo

Post »

Chyba mnie nie zrozumiałeś??
Ja nie pytam jak rozmnożyć leszczynę. Mnie interesuje czy ktoś szczepił leszczynę i jaką metodą.
To co jest bardziej opłacalne to już kwestia wyboru indywidualnego.
Ja zadałem pytanie, choćby z tego względu, że zaleca się szczepienie roślin podczas przestoju (spoczynku) natomiast leszczyna już w lutym kwitnie, nie widać praktycznie aby miała przestoje w ciągu roku.
Witam, jestem Adam.
Redvine
50p
50p

Post »

Cambium w leszczynie jest bardzo cienkie, po za tym zapewne tak jak inne orzechowate potrzebują do zrośnięcia wysokich temperatur. Jeśli miałbym próbować to pewnie jakieś szczepienie typu zielone w zielone późną wiosną/latem gdy temperatury nocne będą +10, tak jak się szczepi winogron lub orzech włoski. Jeśli chodzi o szczepienie zimowe to raczej marne szansę.
weglowy
200p
200p
Od: 26 mar 2015, o 09:18

Post »

Super sprawa, że też wcześniej nie przyszło do głowy :) Dwie odmiany spotykałam, ale więcej to dopiero ciekawostka. Czy te odmiany powinny dojrzewać w podobnym czasie, czy można łączyć odmiany, jak ułańska fantazja niesie :wink: .
Mam jedną gdzie jest dziewięć ale nie zobaczyłem jaki mają przyrosty i dwie troche zagłuszyło, wszystko dlatego że wówczas uczyłem się szczepienia i zakładałem szczepienia gdzie się da żeby zrazów nie stracić.
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

FreGo pisze: 4 sty 2026, o 16:55 Ja mam pytanie do zaawansowanych w szczepieniu krzewów.
...
Nie szczepiłem.
Z leszczyną to jest wyższa szkoła jazdy, na poziomie orzecha włoskiego albo i wyżej. Do zrośnięcia potrzebuje wyższej temperatury.
https://repo.ur.krakow.pl/docstore/down ... 437fc078d9
Pozdrawiam,

J
kazeko
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 mar 2013, o 20:06

Post »

FreGo pisze: 4 sty 2026, o 16:55 Ja mam pytanie do zaawansowanych w szczepieniu krzewów.
Jeżeli tak to jaką metodą? Ja w tym roku bym chciał w ten sposób rozmnożyć swoją odmianę leszczyny i nie wiem skąd, ale mam przekonanie, że potrafię to zrobić i nawet , że to kiedyś robiłem wielokrotnie.
Sprawa jest o tyle dziwna, że ja nigdy leszczyny nie szczepiłem. Sposób jaki znam (zacinanie itp) nigdzie nie jest opisany, szukałem. Wiem, uznacie mnie za wariata ale..... ;:202
Witam szczepiłem leszczynę od trzech lat ,sekatorem do szczepień na młodych pędach
grubosć ołówka do 1,5cm.W pierwszym i drugim roku na 10 szczepien po 5 przyjeć tego roku wiosna była zimna i na 10 tylko 3 rosną. Te trzylatki miały już po parę orzechów.
Zrobię zdjęcia i jak mi się uda to wstawię, miejsca szczepień,
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2017, o 17:56

Post »

Szczepienie wielodmianowe na jednym drzewie to wyższa szkoła jazdy, nie z powodu techniki szczepienia, ale ogarnięcia po kilku latach, jaka to odmiana. Najlepsi z nas mają powyżej 20 odmian na jednym drzewie. ;:180 Ma też racje Garrs co do ewentualnych oprysków, czasem się nie da ich uniknąć bo np. mączniak albo parch załatwi całe drzewko i co wtedy z opryskiem. Najlepiej mieć na tym samym drzewie odmiany o podobnej porze dojrzewania i przemiennie kolorami by odróżnić odmiany. :) No i potrzebna jest dobra dokumentacja, bo z pamięcią po kilkunastu latach rożnie może być. :wink:
Awatar użytkownika
FreGo

Post »

Hmm, no właśnie chcę uniknąć tego sekatora do szczepień, jaki jestem dziwak i konserwatysta. Te sekatory do szczepień dziś to kosztują grosze, znalazłem za 17PLN nowe komplet z taśmą, ale jakoś to takie , no nie dla mnie.
Muszę poszukać podkładki w lesie i spróbować. Na wiosnę ma się rozumieć.
Na pewno pochwalę się sukcesem jak będzie czym.
Kolega tu pisał wyżej, że kambium jest bardzo cienkie, czyli stosowanie odpada raczej. No zobaczymy, może jeszcze ktoś coś podpowie. ;:303
Witam, jestem Adam.
kazeko
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 mar 2013, o 20:06

Post »

Sekator jest pomocny ponieważ nożyk omega dobrze dopasowuje podkładkę z zrazem ,jak są takiej samej grubości i dobrze
owinięte streczem plus odpowiednia pora to może być sukces.
Nawet winorośl tym sekatorem można szczepić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”