Odmiany pomidorów na przyszły sezon ( 2025 rok )(2026)- cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Odmiany pomidorów na przyszły sezon ( 2025 rok )(2026)- cz.6

Post »

Ja uprawiam w wiaderkach 10L :D Tu masz link do tego tematu viewtopic.php?t=106395&hilit=pomidory+w ... &start=705
Dużo zależy od ziemi i nawożenia. Z nawozów stosuję kristalony oraz wszelakie gnojówki z chwastów, oberwanych liści pomidora praktycznie to co pod ręką i nie trzymam się zasad ,,co 2 tygodnie". Wiadomo, że w takim pojemniku bardzo szybko zużyją pokarm i od razu widać to po wierzchołkach, tym bardziej , że pomidory są żarłoczne. Praktycznie do każdego podlewania 1 raz dziennie używam rozcieńczonej gnojówki, nieraz połączę z kristalonem. Pomidorki rosną w swojej opcjonalnej wadze :D Ja kurzeńca używam bardzo sporadycznie bo jak zauważyłam , pomidory faktycznie idą w ilość liści.
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu no w końcu ;:7 w tej sytuacji jesteś jak lekarstwo myślałem o Tobie .

Parabol jak chcesz to możesz na doniczki użyć foli aluminiowej zamiast je malować będzie robiła za lustro i odbijała energię . Szczerze to ja bym nic z nimi nie robił i skupił się na innych rzeczach. Z nawozów wystarczą kristalon żółty i czerwony do tego magiczną siłę do pomidorów z obornika kurzego zrezygnuj,a kup bydlęcy granulowany rozpuszczaj i podlewaj.
Musisz obserwować krzaki i ich zachowanie ,bo może być też potrzebny siarczan magnezu , do tego poukładaj sobie czym i kiedy będziesz je nawozić . Niech Ci sezon będzie udany. ;:333
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kastra 80l jak najbardziej nadaje się do uprawy balkonowej pomidorów. Dla odmian wysokich 3 rośliny to max no chyba, że zdecydujesz się na prowadzenie każdej z roślin na 2 pędy to wtedy lepiej posadzić 2 rośliny. Problem nagrzewania najlepiej rozwiąże oklejenie/obicie cienkimi płytami styropianowymi. Proponuję zastosować gotowe podłoże Aura do papryk i pomidorów. Na spód kastry dałbym keramzyt budowlany (ogrodowy jest taki sam ale cenowo wychodzi bardzo drogo)-warstwa nawet 5-10 cm. Dobrym rozwiązaniem byłoby po napełnieniu kastr podłożem ustawienie trzech 10 l wiaderek bez dna i zagłębienie ich na ok. 10 cm. W to sadzimy rośliny. Kora jest dobra do ściółkowania ale można też wykorzystać perlit a najlepiej biały grys. Podlewanie zwłaszcza podczas upałów może być uciążliwe (czasami nawet 2 razy dziennie) ale głównym problemem (co potwierdza drobnienie owoców) jest odpowiednie nawożenie. Kristalony w małych dawkach będą świetnym rozwiązaniem. Proponuję nie wybierać odmian wrażliwych na niedobór wapnia (ulegających suchej zgniliźnie wierzchołkowej. Odmiany wysokie warto ogłowić za 4-5 gronem.
Parabol
100p
100p
Od: 20 cze 2024, o 00:10

Post »

Folia aluminiowa do osłony doniczek rzeczywiście też jest ciekawą opcją. Może spróbuję. Z nawozów dotychczas używałem magicznej siły. Na przyszły sezon oprócz niej mam jeszcze ogród 2001:
Azot (N) 8%
Fosfor (P2O5) 8%
Potas (K2O) 19%
Wapno (CaO) 4%
Magnez (MgO) 3%
Siarka (S) 32%
mikroelementy B,Mn,Mo
Do tego właśnie chcę obornik bydlęcy I oczywiście od początku wapnovit. Jeśli chodzi o nawozy to największy dylemat to ile tego stosować bo jak coś jest nie tak to zawsze pojawia się pytanie czy może to nie przez nadmiar czegoś. Ziemię w głównej mierze będę miał z tego roku, więc już na starcie muszę dać do niej obornik i może ten ogród żeby jakoś ją zrewitalizować.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Mam sporo zrębek i te zrębki do skrzynek dokładam. Nie są ciężkie a rośliny w nich dobrze rosną.
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2017, o 22:27

Post »

Parabol pisze: 31 gru 2025, o 12:40 To nie lampki tylko jakiś odstraszacz zwierząt na gołębie ale one się nim nie przejmują. ...
Spróbuj powbijać jakieś cienkie patyczki np. do szaszłyków itp.
pozdrawiam,
Tomek
Parabol
100p
100p

Post »

Gołębie robią gniazda na regale pomiędzy doniczkami. Natomiast jak postawiłem tam jakieś doniczki żeby nie było wygodnego miejsca to przestały.
Na dno kastr dałem kamienie a na kamienie filc żeby odseparować ziemię i żeby rzeczywiście zostało tam jakieś miejsce. W kastrach mam otwory na dnie ale takie raczej symboliczne bardziej na wypadek jakiejś ulewy żeby woda uciekła.
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja już dałem nawóz Bontar wybrałem jego zamiast Ogród2001 .
Pomyśl o założeniu jakiejś siatki przeciw ptakom,jak da radę one są bardzo tanie sam kupowałem może pomoże. Ogòlnie wydaje mi się że jesteś bardzo oszczędny i nie chcesz za dużo wydawać na twoją uprawę. Czy te pomidory i papryki,które pokazałeś rosły kolejny raz w tej samej ziemi?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Parabol
100p
100p

Post »

To jest balkon na ostatnim piętrze bez daszku. Dla wysokich zrobiłem sam daszek pokryty agrowłókniną cienką. Siatka na tę chwilę jest zbędna bo gołębie dokuczały chwilowo. Są na dachu i przez moment spodobał się im mój regał ale prosto je wygoniłem. Rośliny rosły w 90% w nowej ziemi z worków. Kupiłem 10 worków ogrodowej niby też pod warzywa z nawozem. Były w niej takie większe grudy. Obstawiam że obornik. Mam jeszcze 2 worki. Natomiast w tym roku będzie już głównie ta ziemia z poprzedniego. Wymiana co rok to już by była przesada. Zresztą nawet nie bardzo jest co z nią zrobić. Nie mówiąc już o transporcie tego.
Właśnie zastanawiałem się czy właśnie już teraz tej ziemi jakoś nie nawieźć. Mam ten ogród 2001, magiczną siłę, obornik bydlęcy i zbieram kawę z automatu chociaż ją głównie dla borówek przy czym czytałem że i pomidory lubią.
Keramzyt w donicach mnie denerwował bo wypadał dołem przez duże otwory. Trzeba było je jakoś zabezpieczać. Poza tym mieszał się z ziemią aż w końcu dodałem go i tak do ziemi, więc teraz to bez większego znaczenia. Przy kamieniach i filcu jest to odseparowane, więc jest pod spodem przestrzeń. Poza tym łatwo to oddzielić potem i generalnie się nie miesza.
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym też co roku całości nie wymieniał ,jak bym się bawił w uprawę na balkonie szkoda kasy,ale bym dodawał choć trochę innej ziemi do tej którą dało by się odzyskać.W doniczka musiałeś mieć w całości ziemię przerośnięta korzeniami .
Odzyskaj to co się da zmieszaj w całości z tą nową i możesz dać już obornik.
Parabol
100p
100p

Post »

Tak, korzeni nie brakuje. Przy pomidorach wycinałem przede wszystkim główny rdzeń. Resztę jeszcze przy pogodzie rozdrobnię i przemieszam. Dodam ten obornik i może ten ogród 2001. Przywiozę też od taty z działki trochę kompostu z kompostownika na działce.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Pozostałe korzenie to też jest w jakimś sensie nawóz.
Mają w sobie sporo składników pokarmowych.
Ja z donic zimie wsypuje do kompostownika , rzadziej na grządki.
Pomidory w donicach rosną ziemię kompostową z mojego kompostownika.
I tak koło się zamyka.
Parabol
100p
100p

Post »

przemek1136 pisze: 31 gru 2025, o 19:02 Dobrym rozwiązaniem byłoby po napełnieniu kastr podłożem ustawienie trzech 10 l wiaderek bez dna i zagłębienie ich na ok. 10 cm. W to sadzimy rośliny.
Chodzi o odseparowanie roślin od siebie? Po co te dodatkowe wiaderka? Podlewa się wtedy w te wiaderka czy poza nimi?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”