Czereśnia - jaka odmiana?jaką wybrać?
-
gienia1230
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czereśnia - jaka odmiana?jaką wybrać?
Garom, w wielu opisach , które czytałam bladoróżowa jest nazywana też miodowka . Czyli twierdzisz, że to są różne odmianY ?????
Faktycznie Bladoróżowa to bardzo delikatny owoc, do transportu się nie nadaje dlatego w handlu jej nie ma.
Faktycznie Bladoróżowa to bardzo delikatny owoc, do transportu się nie nadaje dlatego w handlu jej nie ma.
Pozdrawiam! Gienia.
-
garom

- Od: 28 lut 2017, o 17:56
Dokładnie, Bladoróżowa i Miodówka to dwie różne odmiany. Różnią się kształtem, smakiem, wybarwieniem i wielkością. Kiedyś czytałem,że Bladoróżowa zwana też była Miodówką Jasną, ale nie kojarzę gdzie to było. Miałem te dwie odmiany (teraz została tylko Bladoróżowa) i na pewno nie były to te same odmiany. 
-
Darko52

- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niedawno kupiłem czereśnie właśnie Bladoróżową w nawiasie było napisane
Miodówka Jasna.
Miodówka Jasna.
-
garom

Cześć, w ubiegłym roku (2025) miałem pierwrsze owocowanie S. Sarrety, owoce bardzo duże, twarde. Ilość ograniczona (drzewko 3 rok po posadzeniu). 
-
Robert777
- 10p - Początkujący

- Od: 14 cze 2024, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki, pamiętasz może jak ze smakiem tej odmiany, w jakim terminie kwitnie i w jakim czasie są owoce dojrzałe: 4-5 tydzień czy później ? Całkiem przypadkiem trafiłem w trasie na szkółkę, miałem dosłownie 10 minut bo czekałem na klienta i wyskoczyłem na szybkiego z auta zobaczyć co mają. Wziąłem z ciekawości tą odmianę, była akurat na vsl 2 i dopiero jak wracałem to skojarzyłem, że to ta włoska seria co ma rekordowej wielkości owoce. Wybieram się tam jeszcze na dniach dokupić więcej drzew, bo ciężko u nas znaleźć jakąkolwiek odmianę z serii Sweet. Mają akurat 2-latki, średnio mi to pasuje bo koronki są dosyć wysoko ale może już nie być takiej okazji aby kupić i to jeszcze na krymsku.
-
garom

Saretta to około 5 tygodnia dojrzewania czereśni. Dokładnie nie pamiętam kiedy zaczęła owocować bo mam aktualnie około 190 odmian czereśni z czego koło 40% zaczęło już owocować w ubiegłym roku. Odmiany z serii sweet mam w jednym rzędzie więc o ich jakości i wielkości mam określone zdanie, natomiast co do pory dojrzewania to już gorzej. 
Krymsk jako podkładka jest bardzo dobry zwłaszcza jak są problemy z ukorzenianiem podkładki i słabą glebą, ale jest problem z ewentualnym zawirusowaniem. Życzę powodzenia w uprawie.
Krymsk jako podkładka jest bardzo dobry zwłaszcza jak są problemy z ukorzenianiem podkładki i słabą glebą, ale jest problem z ewentualnym zawirusowaniem. Życzę powodzenia w uprawie.