Pomidorki koktajlowe - 7 cz.
- MustardOlive
- 50p

- Od: 22 sie 2025, o 12:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidorki koktajlowe - 7 cz.
Bardzo zadowolona jestem z czerwonej koktajlówki papryczkowej ze Stonki - Sofia. Trzeba tylko uważnie oglądać kartony, bo jako papryczkowe są sprzedawane trzy odmiany i z tych trzech - według mnie - tylko Sofia jest słodka w środku zimy, jeszcze słodsza z uprawy, a nieupilnowana tworzy dziki gąszcz, aneksuje cały róg namiotu i po sznurkach przełazi na przeciwną stronę. Bardzo słabo łapie wszystkie pleśnie i dopiero na koniec sezonu, owocuje do przymrozków, przeżyło nawet jednorazowe połaskotanie -2 nad ranem.
W tym roku z koktajlówek zdecydowałem się już któryś rok z rzędu na Kapturka Malinowego i Malinowy Smaczek. W przyszłym roku już zostaje przy Smaczku żeby coś nowszego wprowadzić. Plenność podobna a jest zauważalnie słodszy. Nie próbując dla mnie trudno rozróżnić krzaczki który to który ,bo są podobne. Uprawiamy na dwóch działkach i Smaczek na jednej jest mniej słodszy , ale nadal ponad przeciętnie słodki. Z tej drugiej to już wybitnie słodki a słońca dużo mniej. Zz złapała we wrześniu na jednej działce i już krzewy porażone , ale jeszcze zipią. Przy dużych pomidorach to takich 8 smaczków w zupełności wystarcza na nasze potrzeby. Rosną bardzo wysoko. To już zdaje się 3 rok i ten pomidorek zostaje z nami do końca ?
-
sawka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szukam odmiany mięsistej o małej ilości galaretki. I o delikatnej skórce najlepiej. Ktoś może coś polecić?
Pozdrawiam. Sławka
Taką odmianą jest Jutrosz. Łatwy w uprawie. U mnie przekracza metr wysokości i daje na dwóch grubych pędach kilkanaście owoców 250-400gr.
Pomidory są wyrównanej wielkości, mięsiste z cienką łatwo schodzącą skórką. Wadą odmiany jest spora niecka szypułkowa, na której dłużej zalega woda opadowa.
Smak świeżo zerwanych jest zrównoważony, przejrzałe dość szybko tracą kwasy i mają posmak niedojrzałych bananów.
Ciekawostką jest uzyskiwanie z sadzonek pędowych owoców odmiennego kształtu i koloru czekoladowego. Zdarzyło mi się z nasion F1 Plantico rok po roku.
Jeśli chodzi o koktajlowe, to najcieńszą skórkę i brak galaretki ma Koralik. Najlepszy do kanapek na upalne dni.
Pomidory są wyrównanej wielkości, mięsiste z cienką łatwo schodzącą skórką. Wadą odmiany jest spora niecka szypułkowa, na której dłużej zalega woda opadowa.
Smak świeżo zerwanych jest zrównoważony, przejrzałe dość szybko tracą kwasy i mają posmak niedojrzałych bananów.
Ciekawostką jest uzyskiwanie z sadzonek pędowych owoców odmiennego kształtu i koloru czekoladowego. Zdarzyło mi się z nasion F1 Plantico rok po roku.
Jeśli chodzi o koktajlowe, to najcieńszą skórkę i brak galaretki ma Koralik. Najlepszy do kanapek na upalne dni.
- krabik
- 500p

- Od: 28 gru 2021, o 16:35
Anna
Koralik jest wybitnie soczysty. Mięsisty jest Malinowy Smaczek, ale ma grubszą skórkę.
-
Olafasola13
- 200p

- Od: 18 lis 2022, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja bym powiedziała ze koralik ma sporo galaretki i nasion. Przynajmniej ten uprawiany przeze mnie. Fajny bo się wysiewa i rośnie jak szalony.
Nie ma smaczniejszej koktajlówki niż Malinowy Smaczek 
- leszkat76

- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Będę wysiewać koktajlówkę Esmeralda Golosina, w opisach jest że ma wysoki poziom Brix i jest intensywnie słodka.
Lubię takie . W tym roku uprawiałam Summer Sun , też był bardzo słodki ale szybko złapał zarazę niestety.
Lubię takie . W tym roku uprawiałam Summer Sun , też był bardzo słodki ale szybko złapał zarazę niestety.
Esmeralde zamówiłem na sezon 2026, też będę testował
Choć już po zakupie obiło mi się o oczy, że bywa twardawa.
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
U mnie Sumer sun też złapał jako jeden z pierwszych ZZ , wielkie krzaczysko.
Więcej go nie jak na razie nie sieje.
Więcej go nie jak na razie nie sieje.
- krabik
- 500p

- Od: 28 gru 2021, o 16:35
Ech, żeby ktoś wynalazł coś w 100% skutecznego na tą przypadłość.
Anna
-
anulab

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
U mnie od zarazy grożniejsza alternarioza,może nie grożniejsza,ale wchodzi szybciej.
Miałam w tym roku koktajlowego Date Fruit,niestety wyższy niż metr,około 1,5m ,fajny pomidorek.
Miałam w tym roku koktajlowego Date Fruit,niestety wyższy niż metr,około 1,5m ,fajny pomidorek.
- leszkat76

- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.