Czereśnia - jaka odmiana?jaką wybrać?

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czereśnia - jaka odmiana?jaką wybrać?

Post »

Już zamówiłam Felicitę i Naranę. Obie na G5. Zobaczymy za 2-3 lata, jak się będą spisywały.
Robert777
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 cze 2024, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gdzie można dostać takie odmiany na G5 ? Kupiłem kilka szt pod Legnicą, tamta szkółka bierze drzewka od Wieczorka ale większa część drzew od nich powypadała. Z 3 szt Narany na G6 ostała mi się jedna, owoce będą w przyszłym roku (jak nie przemarzną a ta odmiana jest szczególnie na przymrozki podatna). Felicitę też mają na G6 ale od 2 lat biję się z myślami kupić czy nie bo z tego co piszą w sieci dosyć mocno jest podatna na późne przymrozki. Kupiłem u nich jeszcze sporo innych odmian m. in. 10 szt Christiany i ostała mi się też 1 szt po zimie, więc nie mają aż tak dobrego materiału. Jak kupiłem u siebie na miejscu w małej szkółce kilkadziesiąt szt Kasandry, Tamary, Justyny i Carmena na g6 to przyjęcie drzewek tej samej zimy miałem 100 %.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Sorki, to Narana jest na G5, a Felicita na G6. Kupiłam u Wyrzykowskich i właśnie do mnie jadą.
No i nie strasz mnie, że na G6 często wypadają... :(

U mnie jak na razie, to niektóre drzewka lata nie przeżywają, bo nie wyrabiam z podlewaniem, albo dwóch poprzednich bardzo mokrych wiosen - podgnicia korzeni. Jedno drzewko ewidentnie nie przeżyło mi spotkania z trociniarką czerwicą, jedno nie przeżyło spotkania z karczownikami, kilka drzewek rzeczywiście padło, a 3 sztuki zostały złamane... na ponad 80 drzewek. Najgorzej w tym zestawieniu wypadają czereśnie, ale rosną w tej części sadu, gdzie najwięcej wypadnięć miałam. Z 22 Dabinettów ostało się 15, 2/5 Złotych Renet, 2/5 Booskop i 1/3 morw. Reszta jabłoni, śliw, wiśni i pozostałych gatunków drzew relatywnie bez strat.

Najgorzej, ale to naprawdę najgorzej radziły sobie czarne bzy :shock: (Samyl, Hashberg, Sampo). Żaden nie przeżył na słonecznym stanowisku.
garrs
100p
100p
Od: 6 wrz 2021, o 23:50

Post »

bociankrasna pisze: 3 gru 2025, o 20:16 To jeszcze z innej beczki jaką w miarę wczesną odmianę polecacie? Kryterium cały czas smak. Nie musi być to koniecznie 1 tydzień dojrzewania może być 2 a jak smak w 3 tygodniu jest jeszcze lepszy to też może być. Mam miejsce na 2 czereśnie ewentualnie mogę coś doszczepić.l
Może Narana i doszczepić do niej Ritę?
Robert777
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 cze 2024, o 10:55

Post »

kuneg pisze: 6 gru 2025, o 21:01 Sorki, to Narana jest na G5, a Felicita na G6. Kupiłam u Wyrzykowskich i właśnie do mnie jadą.
No i nie strasz mnie, że na G6 często wypadają... :(
Wypadają nie przez to, że są na G6. Po prostu producent wypuszcza drzewa zainfekowane np. rakiem i po zimie wypadają masowo, tak np. było u mnie, że 100 % drzew zakupionych w tym samym czasie wykończył rak bakteryjny zanim jeszcze drzewa na dobre wystartowały. Z reklamacją to bicie głową w mur, olewka totalna ale na wszystko są sposoby, więc może jeszcze sprawa nabierze odpowiedniego biegu.
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p
Od: 28 gru 2021, o 16:35

Post »

kuneg
Zainteresowałam się wspomnianymi przez Ciebie odmianami czereśni, znalazłam szkółkę i również je kupiłam. Opisy odmian obiecujące, sadzonki duże, dobrze spakowane, korzeni jeszcze nie widziałam, zobaczę przy sadzeniu. Dziękuję bardzo za wpis ;:167 , nawet nie miałam pojęcia, że takie odmiany istnieją :)
Anna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”