Nie potrafię tego czytać spokojnie. Ogromnie współczuję polskim rolnikom.
Re: Nie potrafię tego czytać spokojnie. Ogromnie współczuję polskim rolnikom.
W tym roku akurat więcej posadzili, bo sianie przestało być opłacalne.
Kto według Ciebie myśli racjonalnie ? Celebryci z TVN ?
Kto według Ciebie myśli racjonalnie ? Celebryci z TVN ?
- Andrzej997
- 500p

- Od: 21 lut 2020, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Każdy widzi, że to są trudne sprawy. Gdyby były proste rozwiązania, to każdy polityk chętnie by się pod nimi podpisał. My dodatkowo tyle wiemy, co nam przekażą media a te też mówią co innego, w zależności do kogo należą. Taki pożytek z tego tematu, żeśmy sobie pogadali - normalnie jak politycy w telewizji. Nam co prawda nie zapłacą, ale wygadać się też dobra rzecz. 
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
W ogrodzie walczę tylko z moim egoizmem.
————————————
-
anulab
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co ma wspólnego z tym TVN? Wszystko sprowadzacie do nagonki na nielubianą stację. A wystarczy oglądać lubianą i
nie ma problemu.Ja tak robię,oglądam to co lubię .
To rolnik ma myśleć. Dzisiaj rolnik to nie jest zwykły robol ze wsi ,ale myślący przedsiębiorca.Dobrze sprawdzają się na wsi
związki kilka rolników. Dzięki temu mają więcej towaru i mogą dyktować warunki .Najlepsza jakościowo żywność opuszcza
Polskę. Czytałam,że tradycyjnie produkowane truskawki opychają polskim konsumentom a ekologiczne, z wykorzystaniem
mikroorganizmów sprzedają bardziej wymagającemu konsumentowi do Niemiec. Tak jest też z jabłkami i inną żywnością.
Tak samo jest z sadzonkami.Byle co jest w sprzedaży,sama się na tym nacięłam.
nie ma problemu.Ja tak robię,oglądam to co lubię .
To rolnik ma myśleć. Dzisiaj rolnik to nie jest zwykły robol ze wsi ,ale myślący przedsiębiorca.Dobrze sprawdzają się na wsi
związki kilka rolników. Dzięki temu mają więcej towaru i mogą dyktować warunki .Najlepsza jakościowo żywność opuszcza
Polskę. Czytałam,że tradycyjnie produkowane truskawki opychają polskim konsumentom a ekologiczne, z wykorzystaniem
mikroorganizmów sprzedają bardziej wymagającemu konsumentowi do Niemiec. Tak jest też z jabłkami i inną żywnością.
Tak samo jest z sadzonkami.Byle co jest w sprzedaży,sama się na tym nacięłam.
- Andrzej997
- 500p

Jest coś takiego jak opłacalność produkcji i niezdrowa konkurencja.
Jeśli w jednym kraju płacą pracownikowi tyle tylko żeby przeżył, to uzyskają o wiele tańszy produkt, który oczywiście wszyscy będą chcieli kupić, bo nie gorszy, i tańszy.
Można się zrzeszać, kombinować, ale kosztów pracowniczych nie przeskoczysz.
Wielkich producentów stać nawet dopłacić przez długi czas. No i tak konkurencja splajtuje i potem sobie odbiją i podniosą ceny, bo nie będzie konkurencji. Na rynku działają takie firmy i po to się wprowadza rożne wsparcia i po to jest np. UOKiK, żeby się nie rozbestwiły. To takie wyrównywanie szans.
Jeśli w jednym kraju płacą pracownikowi tyle tylko żeby przeżył, to uzyskają o wiele tańszy produkt, który oczywiście wszyscy będą chcieli kupić, bo nie gorszy, i tańszy.
Można się zrzeszać, kombinować, ale kosztów pracowniczych nie przeskoczysz.
Wielkich producentów stać nawet dopłacić przez długi czas. No i tak konkurencja splajtuje i potem sobie odbiją i podniosą ceny, bo nie będzie konkurencji. Na rynku działają takie firmy i po to się wprowadza rożne wsparcia i po to jest np. UOKiK, żeby się nie rozbestwiły. To takie wyrównywanie szans.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
————————————
-
anulab

Myśleć i przewidywać trzeba a nie brnąć w głupotę. Jeśli widzimy,że jest czegoś za dużo na rynku to tego nie sadzić i nie siać.
Nie ma szans byśmy żyli w izolacji,zawsze będzie import. Ja jestem w stanie praktycznie sama sobie warzywa i owoce wyprodukować.
Swojej żywności jestem pewna. Za płotem mam pola i widzę jak sąsiedzi wylewają w kukurydzę szambo. Tak wygląda polska
ekologia.U sąsiadki rolnik wybierał szambo i wywoził na pole. Teraz będzie trochę trudniej bo gmina ma sprawdzać umowy na wywóz
nieczystości,ale i tak uważam to za skandaliczne zachowania.
Nie ma szans byśmy żyli w izolacji,zawsze będzie import. Ja jestem w stanie praktycznie sama sobie warzywa i owoce wyprodukować.
Swojej żywności jestem pewna. Za płotem mam pola i widzę jak sąsiedzi wylewają w kukurydzę szambo. Tak wygląda polska
ekologia.U sąsiadki rolnik wybierał szambo i wywoził na pole. Teraz będzie trochę trudniej bo gmina ma sprawdzać umowy na wywóz
nieczystości,ale i tak uważam to za skandaliczne zachowania.
- Andrzej997
- 500p

Jednostkowe, a w zasadzie coraz liczniejsze niemoralne zachowania, to nie powód żeby wszystkim je przypisywać. W sumie przykład płynie z góry, więc hulaj dusza piekła nie ma.
Ty sobie wyprodukujesz, a co z resztą, która nie ma ziemi? Rząd musi myśleć o wszystkich, a przynajmniej o większości.
Ty sobie wyprodukujesz, a co z resztą, która nie ma ziemi? Rząd musi myśleć o wszystkich, a przynajmniej o większości.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
————————————
-
anulab

Myślisz,że to jest jakaś anomalia i na szerszą skalę tego nie ma? Gratuluję naiwności. Słyszałeś o rzepaku i
pszenicy dosuszanej randapem? To nie jest sporadyczne działanie a powszechne.
pszenicy dosuszanej randapem? To nie jest sporadyczne działanie a powszechne.
- Andrzej997
- 500p

Możesz mieć rację.
Już się pogubiłem o co mi chodziło i postaram się to podsumować -
Ja rolnikom z całego świata współczuję i nie zazdroszczę im zawodu.
Dziękuję im za to, że mam co do gara włożyć.
P.S.
A tym wszystkim rolnikom, co nas trują świadomie ...zmoderowałam/K
Już się pogubiłem o co mi chodziło i postaram się to podsumować -
Ja rolnikom z całego świata współczuję i nie zazdroszczę im zawodu.
Dziękuję im za to, że mam co do gara włożyć.
P.S.
A tym wszystkim rolnikom, co nas trują świadomie ...zmoderowałam/K
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
————————————
A ja tak dopłat,ciagników za milion i brak zusu.
-
anulab

Dzisiaj rolnicy to milionerzy i powinni być tak samo traktowani jak przedsiębiorcy i takie samo ubezpieczenie
powinni płacić.
powinni płacić.
- kuneg

- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Taaa, szczególnie Ci, którzy muszą dorabiać na etacie, żeby mieć z czego żyć...
Rolnik, rolnikowi nie równy. Tak samo, jak przedsiębiorca. Jeden ma 300ha, drugi tylko 3ha.Jeden zatrudnia pracowników, drugi sam się zatrudnia, bo z tych 3 ha, to ma niewiele więcej plonów, co dla siebie i dla najbliższej rodziny. Wszystko jest względne.
Jeden pije i pali, i dożywa 90-tki, drugi nie pije, nie pali, sporty uprawia dla zdrowia i kopyta wyciąga przed emeryturą...
Jedno jest pewne. Rolnicy powinni zawiązywać grupy producenckie i organizować własną sieć dystrybucji, żeby im handlarze nie mogli warunków dyktować.
Rolnik, rolnikowi nie równy. Tak samo, jak przedsiębiorca. Jeden ma 300ha, drugi tylko 3ha.Jeden zatrudnia pracowników, drugi sam się zatrudnia, bo z tych 3 ha, to ma niewiele więcej plonów, co dla siebie i dla najbliższej rodziny. Wszystko jest względne.
Jeden pije i pali, i dożywa 90-tki, drugi nie pije, nie pali, sporty uprawia dla zdrowia i kopyta wyciąga przed emeryturą...
Jedno jest pewne. Rolnicy powinni zawiązywać grupy producenckie i organizować własną sieć dystrybucji, żeby im handlarze nie mogli warunków dyktować.