AdamK-I Faktycznie sklep szagi ma pokaźną kolekcję odmian Sofii Saakovej... Ceny podobne do europejskich sklepów. W ruskojęzycznym świecie miłośników pomidorów jej odmiany są bardzo cenione i zachwalane. Ale wydaje mi się, że wśród tych odmian przeważa smak owocowy, egzotyczny aromat, który nie zawsze nam się kojarzy z pomidorami. Są wielokolorowe i urodzajne. Czy szybko przejrzewają? Tego nie wiem. Chyba warto jedną, dwie odmiany posadzić. Można oko nacieszyć, sąsiada zainspirować uprawą pomidorów (że pomidor to nie tylko warzywo, ale też ozdoba), w końcu zjeść.
I podzielam poglądy Asi, ta sama odmiana może inaczej smakować w zależności od podłoża, nawożenia, oraz nasłonecznienia i wahań temperatury.
Lubię oglądać filmiki z recenzjami, albo degustacje różnych odmian i wybór najsmaczniejszego

Jednak nie zawsze tam zachwalane smakują najbardziej. Pozostaje wczytywanie się w opis, by od razu omijać te o cechach niepożądanych (w moim przypadku to np. twarda skórka, pękanie, bardzo soczysty, kwaśny, słabo urodzajny, późny) i wysadzanie, by wybrać własnych faworytów. Ja osobiście najbardziej cenię klasyczny pomidorowy smak plus aromat.