Wszystko o pomidorach cz. 21
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 21
Kasia - wysiej go dla próby. Zazwyczaj te nasiona zebrane z marketowych pomidorów dobrze rosną i są mniej podatne na choroby.Jak zauważyłam , zazwyczaj mają grubą skórkę i są twarde ale niektóre lepiej smakują niż to samo ze sklepu. Dobrze też się przechowują bo się nie odgniatają. U mnie 1 NN pomarańczowy w 3 pokoleniu w tym roku był nie do zjedzenia a krzakowi niczego nie brakowało,wyglądał do końca rewelacyjnie. Dosłownie pomidor jak piłeczka do tenisa a skóra to już jak u ,,niedźwiedzia" 
-
anulab

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Uprawiałam kilka lat temu Sweet Marmande i jak dla mnie to przyzwoity pomidor i chętnie do niego wrócę.
Podobny do Adory,którą nadal uprawiam.
Podobny do Adory,którą nadal uprawiam.
- leszkat76

- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Bardzo mi posmakował jak na marketowy, skórka była trochę gruba ale nie przeszkadzała bo taka krucha , nie jak folia. Chyba go posieje a może chyba na pewno
Póki do wiosny to chyba dobije do 200 z liczbą odmian.
Póki do wiosny to chyba dobije do 200 z liczbą odmian.
-
anulab

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Kasia,z ilościa doszłaś do ściany, teraz czas skrócić listę .
- leszkat76

- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Ale jak? Wszystko chcę jak najszybciej spróbować, nie wytrzymam 2 lata, 1 rok to długo czekania. 
-
deltoro

- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Z tego co czytałem, Adora to jest Sweet Marmande z brixem przynajmniej 7.
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- Robert25 +

- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasiu
niech kolekcja rośnie pomijając chęć wyprubowania smaku i piękny wygląd, przecież na tym ci też zależy.
Oglądałem nowości na twoim profilu,ale będziesz miała pamiątki , a i do tego te zeszyty z notatkami
Tomek
znasz lub czytałeś o odmianach, które mają 10 brix i więcej?
A może jakiegoś dwarfa mi polecisz z dużym brixem.
Oglądałem nowości na twoim profilu,ale będziesz miała pamiątki , a i do tego te zeszyty z notatkami
Tomek
A może jakiegoś dwarfa mi polecisz z dużym brixem.
-
przemek1136

- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Co prawda nie mam na imię Tomek ale z bardzo słodkich odmian pomidora mogę polecić koktajlowego Zuccherino (brix ok.11). Dzieciaki wręcz się nim zachwycają.
Wracam jeszcze do odmiany ustalonej Banana Legs. Jedno źródło podaje, że twórcą odmiany był w 1984 John Swenson ale inne jako twórcę wymienia Toma Wagnera (1988 r.) Jeśli chodzi o wczesność to można przyjąć, że owoce zaczynają dojrzewać po 74-75 dniach od wysadzenia rozsady choć jedno źródło mówi o 80 dniach od wykiełkowania (raczej niemożliwe)
Prawdopodobnie wszystkie owoce dojrzewają w jednym czasie. Owoce mają ok. 10 cm długości i ważą 70-90 g w gruncie do nawet 100-130 g w tunelu. Bardzo rozbieżne dane są o wzroście odmiany ale to wiąże się z faktem, że jest to odmiana samokończąca. W odkrytym gruncie, bez formowania osiągają wysokość 50-70 cm (60-90 cm) i świetnie nadają się do donic a w tunelu prowadzone na 3-5 pędów osiągaj wysokość 100-150 cm (nawet do 2 m). Muszą jednak być odpowiednio prowadzone. Prawdopodobnie rośliny tej odmiany znoszą nocne przymrozki do -1*C. Przy odpowiednim nawożeniu z krzaka można uzyskać nawet 6 kg owoców
odmiana Zuccherino F1

Wracam jeszcze do odmiany ustalonej Banana Legs. Jedno źródło podaje, że twórcą odmiany był w 1984 John Swenson ale inne jako twórcę wymienia Toma Wagnera (1988 r.) Jeśli chodzi o wczesność to można przyjąć, że owoce zaczynają dojrzewać po 74-75 dniach od wysadzenia rozsady choć jedno źródło mówi o 80 dniach od wykiełkowania (raczej niemożliwe)
odmiana Zuccherino F1

-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Brix , chętnie się dowiem co to oznacza…? 
-
przemek1136

- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Skala Brix to procentowa miara zawartości substancji stałych (głównie cukrów) rozpuszczonych w soku roślinnym.