ANALIZA gleby.Pobieranie i badanie próbek,interpretacja wyników
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: ANALIZA gleby.Pobieranie i badanie próbek,interpretacja wyników
Proponuję udać się do Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej.
A gdzie? W Twoim regionie.
Skontaktuj się najpierw z nimi, żebyś wiedział, jak się próbki pobiera.
Poproś od razu o zalecenia nawozowe, to Ci napiszą ile i czego dać, w jakiej kolejności i kiedy.
Tu jest link do „mojej”: http://www.oschr.org/
A gdzie? W Twoim regionie.
Skontaktuj się najpierw z nimi, żebyś wiedział, jak się próbki pobiera.
Poproś od razu o zalecenia nawozowe, to Ci napiszą ile i czego dać, w jakiej kolejności i kiedy.
Tu jest link do „mojej”: http://www.oschr.org/
Dziękuję.
Wiele lat temu byłem w stacji w Warszawie ale to druga strona miasta więc dużo czasu straciłem na dojazd.
Pamiętam, że się dziwili, że do nich jechałem bo podobno jest inne miejsce (chyba prywatna instytucja) także po zachodniej stronie Warszawy.
Wiele lat temu byłem w stacji w Warszawie ale to druga strona miasta więc dużo czasu straciłem na dojazd.
Pamiętam, że się dziwili, że do nich jechałem bo podobno jest inne miejsce (chyba prywatna instytucja) także po zachodniej stronie Warszawy.
- ekopom
- -Moderator Forum-.

- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Przecież próbkę można wysłać.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
Pirat
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 24 kwie 2017, o 09:50
Dzień dobry,
Zrobiłem analizę gleby, oto wyniki:
pH- 4,3 bardzo kwaśny
Fosfor( P2O5) - 2,2 . Fosfor P -1. Zasobność niska.
Potas (K2O) - 4,5 . Potas K2 - 3,7. Zasobność niska.
Magnez (Mg) - 2,5. Zasobność niska.
Stosunek K:Mg - 1,5. Niski.
Zamówiłem zalecenia nawozowe, dla sadu owocowego mieszanego ( jabłonie, wiśnie, śliwki, brzoskwinie i inne )
Otrzymałem:
Magnez uzupełnić z wapnowaniem.
Fosfor uzupełnić 2.6kg superfostatu wzb. 46%/ar
Potas uzupełnić 3,2 kg siarczanu potasu 50%/ar
Wapnowanie - 25kg/CaO+MgO/ar tj. 50 kg/wapna węglanowego 50%/ar. Czyli mam rozsypać 25 kilogramów ( Dolomitu?) na ar. Czy to nie za dużo w jednym wapnowaniu?
Powierzchnia tego mojego sadu to 16m x 45m, 720m@2 , dobrze liczę że to będzie 7,2 ara?
Czyli w pierwszej kolejności wapnowanie? Ile tego wapna węglanowego na tą moją powierzchnię?
Potem Superfostat np na wiosnę. Superfostat i siarczan potasu można podawać w jednym rozsiewie?
Jeżeli nie to ile musi minąć czasu np. minimum miesiąc.
Jak zastosuję na wiosnę nawóz NPK, to uzupełnię brakujące pierwiastki typu azot fosfor potas?
z góry dziękuję i pozdrawiam.
Zrobiłem analizę gleby, oto wyniki:
pH- 4,3 bardzo kwaśny
Fosfor( P2O5) - 2,2 . Fosfor P -1. Zasobność niska.
Potas (K2O) - 4,5 . Potas K2 - 3,7. Zasobność niska.
Magnez (Mg) - 2,5. Zasobność niska.
Stosunek K:Mg - 1,5. Niski.
Zamówiłem zalecenia nawozowe, dla sadu owocowego mieszanego ( jabłonie, wiśnie, śliwki, brzoskwinie i inne )
Otrzymałem:
Magnez uzupełnić z wapnowaniem.
Fosfor uzupełnić 2.6kg superfostatu wzb. 46%/ar
Potas uzupełnić 3,2 kg siarczanu potasu 50%/ar
Wapnowanie - 25kg/CaO+MgO/ar tj. 50 kg/wapna węglanowego 50%/ar. Czyli mam rozsypać 25 kilogramów ( Dolomitu?) na ar. Czy to nie za dużo w jednym wapnowaniu?
Powierzchnia tego mojego sadu to 16m x 45m, 720m@2 , dobrze liczę że to będzie 7,2 ara?
Czyli w pierwszej kolejności wapnowanie? Ile tego wapna węglanowego na tą moją powierzchnię?
Potem Superfostat np na wiosnę. Superfostat i siarczan potasu można podawać w jednym rozsiewie?
Jeżeli nie to ile musi minąć czasu np. minimum miesiąc.
Jak zastosuję na wiosnę nawóz NPK, to uzupełnię brakujące pierwiastki typu azot fosfor potas?
z góry dziękuję i pozdrawiam.
- Andrzej997
- 500p

- Od: 21 lut 2020, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
AI podpowiedziało coś takiego i proszę ekspertów o ocenę czy te informacje są wiarygodne.
Np. u Beata__ nie znam rodzaju gleby ale pH jest ok dla każdego rodzaju?
Ma kilkukrotnie za dużo magnezu i fosforu, natomiast potasu w sam raz?
Może można stworzyć taką tabelkę czy poradnik dla laików jak interpretować wyniki badań gleby? To by zubożyło ale jednocześnie odciążyło stacje badawcze?
Chodzi mi o to, żeby laik mógł sam dojść czy wyniki są ok.Normy zawartości pierwiastków w glebie są zróżnicowane i zależą od rodzaju gleby, odczynu (pH) i gatunku rośliny. Dla większości upraw, optymalne stężenia
fosforu to 40-70 mg/L,
magnezu 60-80 mg/L
i wapnia powyżej 1000 mg/L.
Poziomy potasu są bardziej zróżnicowane, z typowym zakresem w Polsce od 7-12 mg/100g (niski) do 20-25 mg/100g (wysoki).
Poziomy makroelementów:
Fosfor:
Optymalny przedział to 40-70 mg/L dla gleb ogrodniczych, przy czym jego biodostępność jest najwyższa przy pH 6-7.
Magnez:
Dla większości gatunków roślin optymalne stężenie wynosi 60-80 mg/L.
Wapń:
Powinien być obecny w ilości powyżej 1000 mg/L.
Potas:
Wymagania są zróżnicowane, ale w Polsce typowe poziomy zasobności to 7-12 mg/100g (niska), 12-20 mg/100g (średnia) i 20-25 mg/100g (wysoka).
Azot:
Wymagania są najbardziej zróżnicowane i należy je dostosowywać indywidualnie dla każdej rośliny.
Próchnica:
Żyzna gleba uprawna powinna mieć około 5% próchnicy.
W Polsce średnia zawartość wynosi 2,2%, a wiele gleb ma poniżej 2%.
Optymalny odczyn (pH)
Gleby lekkie:
Optymalne pH wynosi 5,6-6,5.
Gleby średnie:
Optymalne pH wynosi 6,0-6,8.
Gleby ciężkie:
Optymalne pH wynosi 6,5-7,2.
Np. u Beata__ nie znam rodzaju gleby ale pH jest ok dla każdego rodzaju?
Ma kilkukrotnie za dużo magnezu i fosforu, natomiast potasu w sam raz?
Może można stworzyć taką tabelkę czy poradnik dla laików jak interpretować wyniki badań gleby? To by zubożyło ale jednocześnie odciążyło stacje badawcze?
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
W ogrodzie walczę tylko z moim egoizmem.
————————————
W ogrodzie walczę tylko z moim egoizmem.
Tak rozstrzelane wyniki badania u Beaty mogą świadczyć o punktowym sposobie pobrania próbek.
Ogólnie do takiego badania należy mocno uśrednić glebę - z wielu miejsc, dużo więcej niż czubek szpadla i dokładnie wymieszać.
Każdy sam najlepiej się orientuje jakie ma uwarunkowania, pozostałości i charakterystyczne miejsca w ogrodzie.
Ogólnie do takiego badania należy mocno uśrednić glebę - z wielu miejsc, dużo więcej niż czubek szpadla i dokładnie wymieszać.
Każdy sam najlepiej się orientuje jakie ma uwarunkowania, pozostałości i charakterystyczne miejsca w ogrodzie.