Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
GMoore
100p
100p
Od: 5 lis 2022, o 15:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Niż Środkowoeuropejski -> Niziny Środkowopolskie -> Nizina Śląska -> Równina Oleśnicka

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4

Post »

GMoore pisze: 16 maja 2023, o 19:29 Zakupiłem gruszę dwu-odmianową, drzewko 2-letnie. Chciałbym zrobić z niej trzy-odmianową.
Czy jest szansa, że taka operacja się uda? Szczepienie oczka w najbliższe wakacje bez jakiegoś ścinania istniejącego drzewa, czyli tegoroczne szczepienie byłoby w plecy 2 lata w stosunku do tych dwóch ze szkółki. Czy to ma sens? Oczko wszczepiać w podkładkę czy w jedną z odmian szlachetnych?
A co tam zacytuje sam siebie i podzielę się radochą :)
Ależ satysfakcjonująca jest ta "zabawa" w szczepienie. Szczególnie dla takiego początkującego ogrodnika jak ja.
Przyjęło się pięknie. Mam gruszę trzy odmianową.
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31

Post »

Gratulacje! Życzę udanych plonów i sukcesów w szczepieniu na przyszłość! :)
mpiorkowski2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 paź 2025, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Szczepienie

Post »

Dzień dobry.
Chciałbym zapytać specjalistów,czy tak powinno wyglądać szczepienie? Tu akurat na foto narzębina jadalna.
Obrazek
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Szczepienie

Post »

Słabo to wygląda.
Wiązanie niezjęte na czas powżynało się w miejsce szczepienia.
Pozdrawiam,

J
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Ta jarzębina wygląda, jakby szczepienie zrakowaciało.

Tak powinno wyglądać szczepienie po ok. 4 miesiącach od wykonania przez niewprawne ręce:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

To jak wygląda prawidłowe szczepienie po kilku miesiącach to w głównej mierze zależy przyjętej metody szczepienia.Inaczej będzie wyglądać spojenie w metodzie na przystawkę, inaczej przez stosowanie a inaczej np. w szparę. Jeszcze inaczej w kożuchówkę czy w sarnią nóżkę. ;:224
Więc dywagacje tego typu są tutaj zwyczajnie spekulacją. ;:185
Nie zmienia to jednak faktu, że to szczepienie tej jarzębiny to jakaś parodia. Dobrze, że zraz żyje. Za rok na wiosnę uciąć tego zraza , skrócić podkładkę i od nowa zaszczepić porządnie. :uszy
Witam, jestem Adam.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adamie, nie chodzi o metodę szczepienia, tylko o gładki zrost bez narośli. Prawidłowe szczepienia ma się gładko zrosnąć, bez względu na zastosowaną technikę. Ani przy kożuchówce, ani przy stosowaniu, ani przy letniej okulizacji nie powinny wyjść takie kalafiory. Nawet nie zdjęte gumki nie powinny dać takiego koszmarnego efektu.
Takie rzeczy dzieją się, jak nożyk nie został zdezynfekowany i agrobacterium narozrabiały.

Podtrzymuję zatem swoje zdanie, że szczepienie na jarzębinie wygląda na zrakowaciałe.
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Gosia pełna profeska. ;:215 ;:433
Miałam w tym roku już nie szczepić bo już nie mam gdzie sadzić tych drzewek ale moje postanowienia wyleciały w kosmos bo już zaczęłam pobierać zrazy. ;:306
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj w klubie :lol:
Niby nic więcej mi już nie trzeba, ale... Melfree mam za dużo egzemplarzy, bo nie nadaje się do przechowywania, a jest bardzo plenna. Znów więc kombinuję, czym przeszczepić część drzewek i już mam jednego kandydata NN... bo nie o to chodzi, by złapać króliczka, ale by gonić go :lol:

I dziękują za komplement :)
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Kontakt:

Post »

Witam, mam 3 drzewa jabłoni i 2 grusze na których naszczepiłam inne odmiany oraz 1 jabłoń z naszczepionym pędem gruszy. To nie eksperyment tylko termin i odległość od sadu oraz zakupiona młoda jabłonka pod ręką była powodem . W tym roku okoliczności korzystne sprawiły że miałam klęskę urodzaju i mogłam docenić wieloodmianowe drzewa bo miałam dużo owoców wielu odmian i w różnych terminach.
ania1590
Awatar użytkownika
FreGo
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

kuneg pisze: 4 paź 2025, o 20:32 Adamie, nie chodzi o metodę szczepienia, tylko o gładki zrost bez narośli. Prawidłowe szczepienia ma się gładko zrosnąć, bez względu na zastosowaną technikę. Ani przy kożuchówce, ani przy stosowaniu, ani przy letniej okulizacji nie powinny wyjść takie kalafiory. Nawet nie zdjęte gumki nie powinny dać takiego koszmarnego efektu.
Takie rzeczy dzieją się, jak nożyk nie został zdezynfekowany i agrobacterium narozrabiały.

Podtrzymuję zatem swoje zdanie, że szczepienie na jarzębinie wygląda na zrakowaciałe.
Pani Małgorzato ;:170 ja nie twierdzę, że ono wygląda dobrze.Podałem co trzeba z tym zrobić.
Jednak to co podałem , czyli sposób szczepienia ma niebagatelny wpływ na wygląd zrostu. Pozwolę sobie pokazać na przykładach.
Oto moje szczepienia w tego roku , są to dwie czereśnie.
Jedna jest szczepiona "w szparę" tak wygląd zrost a jest bardzo mocny.

Obrazek

Obrazek

Sam przyrost z pąka jest rekordowy, ma około 200cm co widać na tym foto poniżej.

Obrazek

Dlatego jest taka metoda szczepienia przez mnie wybrana, aby mechanicznie to wytrzymało wiatry(Halny) u mnie. Poza tym szczepienie wykonane wysoko na ok.120cm, aby zachować kilka gałęzi podkładki(zależy mi na niej)
Tutaj jest druga czereśnia, metoda "na przystawkę"

Obrazek
Z tego szczepienia wykonanego nisko na dwuletniej siewce są dwa przyrosty, po ok.150cm każdy (jeden do wycięcia na wiosnę).
Jak widać( może słabo, ale jednak coś widać) oba przypadki są różne, ale oba zrosty są wręcz idealne i po 2 latach nie będzie żadnych anomalii w pniu.
Więc , wybaczy Pani, ale pozostanę przy swoim zdaniu na ten temat. ;:215 ;:215 ;:215
Witam, jestem Adam.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adamie, nie zrozumiałeś mnie. Ty o jednym, a ja o drugim... Proszę nie mylić kalusa z rakiem.

Mi nie chodzi o to, jaka metoda jest prawidłowa. Każda jest prawidłowa, jak jest prawidłowo wykonana i pasuje szczepiącemu do okoliczności. Szczep, jak Ci odpowiada :)
Gratuluję udanych szczepień oraz okulizacji. Ważne, żeby zdrowo i dobrze rosło. ;:433

Mi chodzi o zrakowaciałą tkankę. A czy obciąć i naszczepić ponownie? No można, byle zdezynfekowanym nożykiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”