Kawon (arbuz) - część 15- (2025)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
wingrul
Przyjaciel Forum - silver
Od: 8 sie 2015, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon (arbuz) - część 15- (2025)

Post »

FreGo pisze: 12 wrz 2025, o 15:13 Sie macie. :wit
Kicha po całości.
Nawet nie wiem co jest grane.Zebrałem największego owoca, niby Złoto Wolicy zapylone pyłkiem z Crimsona Sweet
Waga owocu 4.5kg choć przy tej wielkości powinien ważyć 6kg.
Wiek 47 dni. Owoc dojrzały ale rozepchany jak pusta dynia.Co z tego, że słodki. ;:222
Skóra gruba jak na wole.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To wygląda na z deka przeciągnięte tzn za długo na krzaku

Natomiast dziury w środku z mojego doświadczenia wynikają z przesadnego nawożenia.
Choć miałem sezon z odmianą orangeglo i ten to miał dziury w każdych warunkach
Awatar użytkownika
legnicaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 kwie 2023, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miałem arbuzy w 2025 i 2024 w wersji dla leniwych. Czyli tylko podkiełkowanie nasion w domu, a potem wysadzenie pod agrotkanine na działce. Bez lamp, prawie bez światła słonecznego w domu, i bez szklarni.
Tą metodą w zeszłym roku miałem zbiory po 20 sierpnia, ale to lato było zimniejsze, dlatego prawie cały zbiór był we wrześniu. Rośliny mniejsze, owoce mniejsze. Nawet we wrześniu niektóre nie były na 100% dojrzałe. Jeśli następne lato byłoby jeszcze zimniejsze to arbuzy mogłyby nie dojrzeć, dlatego planuje zainwestować w lampy i w przyszłym roku zrobić porządne sadzonki w domu. Poza tym mieszkam na Dolnym Śląsku. Jeśli ktoś mieszka w zimniejszym regionie Polski to podejrzewam, że bez wcześniejszego przygotowania sadzonek w domu mógł wcale nie mieć zbioru w tym roku?
Nowością dla mnie w tym roku było to, że ślimaki bezskorupowe jedzą owoce arbuza. Przynajmniej kiedy jest on jeszcze młody. W zeszłym roku było tak ciepło, że żaden się nie pokazał i myślałem, że ślimaki się nimi nie interesują. W tym roku porobiły trochę dziur, ale zareagowałem na czas i owoc "zakleił" dziurę i udało się uratować sytuację. Jeśli w przyszłym roku znowu będzie deszczowo to nie obejdzie się bez wysypania niebieskich kulek na ślimaki.
Inny drobiazg który zauważyłem, to że opadłe liście orzecha włoskiego znacznie spowalniają wzrost owocu, a nawet zabijają pędy. Za to marchew i buraki rosną jeszcze bliżej orzecha i nic im nie jest. Pewnie dlatego, że pierwsze liście orzecha opadają dopiero latem i marchewka jest już wtedy duża, a arbuz dopiero zaczyna rosnąć.
Jeśli chodzi o walory smakowe to próbowałem już Rosario, Złoto Wolicy, Bedouin F1, Asahi Miyako i jak na razie na pierwszym miejscu postawiłbym Złoto Wolicy z zeszłego roku ;:114
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Złoto Wolicy na pierwszym miejscu pewnie dlatego,że najwcześniejszy? Innych zalet u niego nie widzę.
Kiepuczi-super zestawienie,mogę potwierdzić,że dobre odmiany,te które wymieniłeś.Krytykowanych nie
uprawiałam.
W przyszłym sezonie mniej sadzonek,takie ilości arbuza są nie do przejedzenia.Nie maco szaleć.Mniej a lepiej zadbać.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Mam takie same przemyślenia. Na przyszły sezon połowa z tegorocznej ilości. ;:333
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
FreGo
Od: 28 sty 2018, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie. :wit
A ja jak zwykle na opak ze wszystkim. U Was często już po uprawie a u mnie szaleństwo.W foliaku arbuzy kwitną jak wariaty. Mam jeszcze dwa owoce ZW i to w tym miesiącu jeszcze je zerwę.Nie są duże, ok 3kg.Ale co mnie cieszy, to mam dwa nowe arbuzy(owoce) Crimson Sweet.Rosną szybko. W sumie gdyby nie melon w foliaku(z jednym marnym owocem) to bym nie miał tam nawet zeschniętego liścia. Dla tych co obserwują moje wpisy, poza tym "wzdętym" arbuzem miałem kolejnego, ale odmiany Sugar Baby, waga .2650g i ten był elegancki, nie miał dziur i był smaczny.
Ja uważam, że te dziury są od gorąca. Po prostu jest zbyt gorąco, owoc się nagrzewa i go parująca woda w środku rozpycha po powoli.
A co do uprawy w gruncie, miałem dwa arbuzy w gruncie, jeden ZW a drugi Sugar Baby. Oba dorosły do 50cm pęda i padły.Nawet nie miały żeńskiego kwiatu.Nie ma opcji w tym roku abym wyhodował arbuza w gruncie.
Ja liczę,że jeszcze te Crimsony zjem co się zawiązały ok.1-3 września. ;:224 ;:224
Witam, jestem Adam.
carinus
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 lip 2025, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja coś nie mam jeszcze szczęścia do uprawy arbuzów. Jak wyrosły, to takie dosyć małe i szybko łapały zarazę. W tym roku to przeciągająca się zima tej wiosny wybiła i tak marne sadzonki. Zostały mi tylko dynie i to najlepsze wyszły wsadzone w kompostownik. Na przyszły sezon planuję wsadzić sadzonki arbuza do wysypanych na nieużywanej jeszcze części ogrodu kupek kompostu w ilości pełnej taczki i obowiązkowo nawodnienie kropelkowe. Zmienię też może odmiany, lub może zwiększę ilość odmian i wtedy sprawdzę co w mojej lokalizacji sprawdzi się lepiej.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Celuj w odmiany niezawodne,które forumowicze polecają.Arbuz to trudna i wymagająca uprawa,trudniejsza niż
uprawa ogórka.Grządkę wcześniej przygotuj,skrupulatnie wybierz miejsce.Miejscówka ma być ciepła i dobrze doświetlona.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”