Żywopłot - z czego?Co polecacie?
- Smerfy
- 100p
- Od: 18 kwie 2020, o 14:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Żywopłot - z czego?Co polecacie?
Uspokajam - wszystko jest już zmierzone i sprawdzone , wiemy które musimy zgłosić bo przekroczyły normę, a które są poniżej wymaganych norm do zgłoszenia .
A wracając do pęcherznicy.
To taka najbardziej brana pod uwagę wersja, co nie oznacza, że nie jestem otwarta na inne możliwości. Tyle, że nie chcemy iglaków.
A wracając do pęcherznicy.
To taka najbardziej brana pod uwagę wersja, co nie oznacza, że nie jestem otwarta na inne możliwości. Tyle, że nie chcemy iglaków.
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podpowiem tak: Sadźcie co Wam sie najbardziej podoba i co urośnie na tej glebie/stanowisku. Na co warto zwrócić uwagę: czy dana roślina nie tworzy rozłogów lub odrostów korzeniowych, żeby po latach sobie nie "pluć w brodę" 

Pozdrawiam Lucyna
- Andrzej997
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To ja jeszcze dodam, że jakby ktoś chciał mieć thuje to jest sposób, żeby nie zarosły korzeniami całego ogrodu. Swoje przycinam naokoło 3m, żeby sięgać z drabinki sekatorem. Żywią się własnymi ścinkami. Robię ze ścinek 0,5m szerokości ścieżkę obok nich. Mnóstwo roślin rośnie zaraz przy ścieżce (byliny, krzewy i drzewka).
Ciekawostka- widziałem w necie jak ktoś ogołocił thuje zostawiając sam pień, żeby je odmłodzić. Wyglądało to niesamowicie jak te pnie zaczęły się zielenić.

Ciekawostka- widziałem w necie jak ktoś ogołocił thuje zostawiając sam pień, żeby je odmłodzić. Wyglądało to niesamowicie jak te pnie zaczęły się zielenić.

Pozdrawiam, Andrzej
————————————
W ogrodzie walczę tylko z moim egoizmem.
————————————
-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też wykorzystuje wszystkie ścinki z żywotników do ściółkowania wokół żywopłotu. Widać dużą pozytywną zmianę w strukturze gleby po kilkunastu latach takiej ściółki. Chwasty oczywiście okazjonalnie się wciąż pojawiają, ale tylko te najbardziej wytrwałe i usuwanie ich jest bardzo łatwe. W mojej opinii kora dużo ładniejsza, ale ten materiał jest za darmo, więc czemu nie.
- Andrzej997
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Brawo leszeg
Taki obieg zamknięty bez nawożenia i podlewania, to w zasadzie moja obsesja.

Taki obieg zamknięty bez nawożenia i podlewania, to w zasadzie moja obsesja.

Pozdrawiam, Andrzej
————————————
————————————