Areka (Chrysalidocarpus lutescens) - pielęgnacja i problemy, cz.2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Justynole
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 paź 2024, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Areka (Chrysalidocarpus lutescens) - pielęgnacja i problemy, cz.2

Post »

Dobra, więc dobrze że zapytałam. Dzięki za podpowiedź, zaraz się za nie zabiorę.

Pozdrawiam
Mmonika777
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sie 2025, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Palma areka

Post »

Bardzo proszę o pomoc jestem zielona i nie wiem jak opiekować się kwiatami
Ok 2 miesiące temu dostałam palme chyba areka. Przesadziłam ją do nowej doniczki i kupiłam ziemię dla palm. Od ok 2 tygodni liscie żółkną i brązowieją. Nie podlewałam ją żadnym nawozem i nie zraszałam jej. Nie dałam też kamyków na spód doniczki ale zrobiłam dziury i woda ma gdzie spływać
Podlewam ją co 7 dni. Chyba coś źle robię albo czegoś nie robię bo widzę ze marnieje. Poczytałam trochę ale mam mętlik w głowie i już nie wiem co robić.Proszę o pomoc

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Areka (Chrysalidocarpus lutescens) - pielęgnacja i problemy, cz.2

Post »

Twierdzenie, że jest się zielonym w temacie nie jest żadnym, ale to żadnym usprawiedliwieniem, zwłaszcza że dzisiaj zdobycie wiedzy w temacie ogólnej uprawy roślin (stanowisko, podłoże, podlewanie, nawożenie), czy danego gatunku to kwestia kilku, kilkunastu minut w internecie. Rośliny to nie są sztuczne kwiatki, wymagają określonych warunków uprawy i pielęgnacji. Jeśli im tego nie zapewnisz to niestety ale nie licz, że będą zdrowo rosnąć.
Ta palma została po prostu przelana.

Wszystko źle. Przede wszystkim do przesadzenia.

1. Nie sadzi się roślin do samej ziemi prosto z worka. Sadzisz do mieszanki ziemi i perlitu. W przypadku palmy około 3:1.

2. Wielkość doniczki dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej zachowując około 2 cm luzu. Kup normalną doniczkę z odpływem i stawiasz na podstawce żeby do korzeni docierało powietrze. Ten pojemnik wywal do śmietnika.

3. W takiej odległości od okna to możesz postawić sztuczne kwiatki, a nie żywą roślinę. Dla roślin odpowiednie natężenie światła to podstawa, a kilka metrów od okna to ono dla rośliny jest praktycznie bezużyteczne.
Ta palma powinna stać tuż przy oknie. Jedynie przy południowej wystawie latem nieco dalej od okna.

4. Podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża, a nie co do dnia...

Podczas przesadzania sprawdź stan korzeni, oczyść w miarę możliwości bryłę korzeniową z tego beznadziejnego podłoża oraz ewentualnie pogniłych korzeni. Dopiero wtedy dobierz wielkość doniczki.

Palma Areka w okresie jesienno zimowym będzie wymagać nawilżacza.

Po upływie około miesiąca zacznij regularnie nawozić mineralnym nawozem do roślin zielonych. W okresie jesienno zimowym raz w miesiącu, w okresie wiosna lato co około 2 tygodnie (co drugie podlewanie).

Radzę poszukać materiałów o podstawie fizjologii (ogólnej uprawy) roślin oraz doczytać ten wątek o uprawie Areki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”