Kompost cz.2
-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kompost cz.2
U mnie zawsze jest miks odpadów z kuchni (głównie obierki, zepsute warzywa itp) i ogrodu (chwasty bez nasion, spady z drzew, resztki z warzywniaka, liście itp), więc nic nie było potrzebne by żwirek się ładnie przekompostował.
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja się Was zapytam, co żyje w Waszych pryzmach czy innych kompostownikach? U mnie stałymi mieszkańcami kompostowników (zarówno pryzma jak i plastikowy) są padalce, które tam bytują na co dzień i składają tam również jaja. Zdarzają się gniazda nornic i myszarek polnych. Rolę "przerabiaczy" materii pełnią larwy kruszczycy złotawki (wielkie białe pendraki). Kompost stanowi też miejsce zimowania ropuch i traszek pospolitych.
Pozdrawiam Lucyna
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie na RODos są larwy jakichś kompostożerców… może to i kruszczycy, a może i innych. Są dżdżownice, jakieś krocionogi, prosionki i pewnie myszarki… Zwinki wolą kupkę kamieni, a innych kręgowców brak w całej okolicy.
- Andrzej997
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja najbardziej zapamiętałem osy, ziemiórki i jeszcze coś mi robi małe kopczyki wzdłuż ścian, a w kompoście małe otwory, więc podejrzewam jakieś gryzonie. A na ściankach zewnętrznych mnóstwo kowali bezskrzydłych.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
W ogrodzie walczę tylko z moim egoizmem.
————————————
W ogrodzie walczę tylko z moim egoizmem.
U mnie prosionki. A ostatnio rój muszek owocówek, gdy wyrzuciłam na kompost skórki od pomidorów po przetarciu przecieru.
Pozdrawiam, Dorota