Czy tuje od sąsiada, poza oczywistym faktem, za dają cień, mogą wpłynąć na moja rabatę, gdzie rosną/będą rosły miskanty, hortensje, rozplenice? Małżonek wkopał przy podmurówce folię izolacyjną tak głęboko, jak mógł… czy to w jakikolwiek sposób uchroni moje rośliny?
Platan klonolistny (Platanus acerifolia) wymagania,pielęgnacja,dyskusje
Re: Platan klonolistny (Platanus acerifolia) wymagania,pielęgnacja,dyskusje
Dzięki za pomoc, nie będę ryzykować, szukam innego drzewka na pniu
Czy tuje od sąsiada, poza oczywistym faktem, za dają cień, mogą wpłynąć na moja rabatę, gdzie rosną/będą rosły miskanty, hortensje, rozplenice? Małżonek wkopał przy podmurówce folię izolacyjną tak głęboko, jak mógł… czy to w jakikolwiek sposób uchroni moje rośliny?
When nothing goes right, go left.
Pozdrawiam, Kasia
Pozdrawiam, Kasia
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Platan klonolistny (Platanus acerifolia) wymagania,pielęgnacja,dyskusje
Tuje mają mega inwazyjny system korzeniowy. Moja mama ma działkę na piaskach. Ma kilka tuj. Kiedyś postanowiłam uratować i wykopać marniejącą jej w szybkim tempie młodą magnolię. Jak wbiłam szpadel, okazało się, że drzewko nie rośnie w glebie tylko w czymś na kształt gąbki złożonej w 100% z korzeni tuj. U mnie jest piasek gliniasty i 0,5 m pod nim glina. Sąsiad posadził mur z tui wokół swojej posesji, dwa metry dalej posadził kilka jarzębin. Drzewa nie ruszyły. Wegetowały kilka lat i w końcu, w porozumieniu z nim postanowiłam zastąpić je sosnami. Kopiąc dołki wszędzie napotykałam korzenie tui. Przykład trzeci. Pracowałam w szkółce bylin. Z jednej strony, przy alejce rosło kilka niewielkich Smaragdów. Kilka metrów od tych cudnych drzewek ich korzenie wrastały od spodu w doniczki z bylinami.
Folia moim zdaniem może nie dać rady. Coś grubszego jak np. bariery z PCV stosowane do bambusów.
Folia moim zdaniem może nie dać rady. Coś grubszego jak np. bariery z PCV stosowane do bambusów.
Pozdrawiam Lucyna