Robert25 + pisze: ↑23 sie 2025, o 10:03
Szukam i muszę wybrac odmianę pomidora którego stać przekroczyć 1kg i mieć zdjęcie na pamiątkę. Aussie odpada.
Na moim piasku ogromne owoce wyprodukowały w tym roku Soldacki i Hinber Alt. Ogromne, ale pewnie 400g nie przekroczą. Tak samo załatwił mnie w zeszłym roku Ananas Noire - owoc był jedynym w gronie, leżał na wiaderku, rozmiar młodej kapusty, a waga 470g.
Robercie malinowego kapturka mam w namiocie i rośnie w porządku, ale w gruncie albo donicy mógłby się spokojne rozłożyć, bo ma zapędy na bycie gęstym, metrowym krzakiem. Ciekawostka - pierwsze grono wypuścił 10cm nad doniczką, było liczne, a zawiązał się z niego cały jeden owoc. Następne grona są większe i w większości pełne. Owoce słodkie, nawet te zebrane na wpół dojrzałe, 3 centymetrowe, bardzo wyrównane, świetne do sałatek - soczyste ale nie cieknie z nich.
Ewa, Christmas grapes to taki klasyczny bogaty czerwony pomidor, tylko w wersji mini. Świetne do jedzenia na wytrawnie, nawet po pieczeniu zachowują ten smak klasyki. Mam go pierwszy sezon i nie jest w tym roku tytanem produkcji - zimny maj, chłodne i deszczowe lato pewnie robią swoje. ALE muszę zaznaczyć, że jako jeden z niewielu zawiązuje owoc z każdego kwiatu, nie odrzuca gron, nie tknęła go szara pleśń i nie pokazuje żadnych niedoborów na moim lichym leśnym piasku. Ciekawa jestem jakby radził sobie w upalne suche lato, takie jak poprzednie. Bo na przykład taki Lucky Tiger w tamtym roku był ledwo żywy, a w tym rośnie świetnie, nie choruje i ma trzy razy większe owoce.