
Kawon (arbuz) - część 14
Re: Kawon (arbuz) - część 14
Dzień dobry,
Czy ktoś może mi powiedzieć czy arbuzy uprawiane w naszym klimacie są równie słodkie jak te ze sklepu?
Ewentualnie jaka odmiana jest w miarę plenna i słodkością trafi w gusta dzieci? Musi być słodkie
Czy ktoś może mi powiedzieć czy arbuzy uprawiane w naszym klimacie są równie słodkie jak te ze sklepu?
Ewentualnie jaka odmiana jest w miarę plenna i słodkością trafi w gusta dzieci? Musi być słodkie

Re: Kawon (arbuz) - część 14
Oczywiście że są słodkie, nawet czasem bardziej niż te ze sklepu. Odmian jest cała masa, ze swojej strony polecam Asahi Miyako - odmiana wczesna, bardzo słodka, jagody nie są duże tak koło 4-5 kg (u mnie przynajmniej), łatwe w uprawie.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 47
- Od: 22 lis 2014, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Puławy
Re: Kawon (arbuz) - część 14
marmod
Są zazwyczaj dużo słodsze i lepsze. Kilka ciekawych odmian już wrzuciłem ze zdjęciami i jeszcze będę pisał jak będziemy zbierali owoce kolejnych odmian.
Są zazwyczaj dużo słodsze i lepsze. Kilka ciekawych odmian już wrzuciłem ze zdjęciami i jeszcze będę pisał jak będziemy zbierali owoce kolejnych odmian.
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3335
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie 356 m.n.p.m.
Re: Kawon (arbuz) - część 14
Jeśli własne arbuzy nie przewyższałyby smakiem sklepowych, to pewnie nie wielu by je uprawiało.
Uprawa dość wymagająca, a ceny w sezonie niskie.
Wczoraj, przed deszczem zrobiłem większy zbiór. Zebrałem arbuzy zapylone na przełomie czerwca i lipca, dwa Asahi, trzy Zory i sześć sztuk odmiany Conquita.
Uprawa dość wymagająca, a ceny w sezonie niskie.
Wczoraj, przed deszczem zrobiłem większy zbiór. Zebrałem arbuzy zapylone na przełomie czerwca i lipca, dwa Asahi, trzy Zory i sześć sztuk odmiany Conquita.
Pozdrawiam, Jacek