Robot koszący
Robot koszący
Zastanawiam sie nad zakupem robota koszącego. Przeanalizowałem wszystkie plusy i minusy i jestem zdecydowany na zakupu takiego robota, mój trawnik to około 1200 m2 z lekkim spadkiem koło 15% . Zastanawiam się teraz jedynie nad marką mało jest testów tych sprzętów nie są jeszcze tak popularne choć wiele firm się tyn zajmuje . Reklama usunięta/K Może ktoś ma jakieś doświadczenie i uwagi i mógłby polecić robota koszącego będę bardzo wdzięczny.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 wrz 2023, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Trawnik z mikrokoniczyną
dzień dobry
mam pytanie odnośnie koszenia trawnika z mikrokoniczyną robotem koszącym. Za miesiąc będę robic ogród i siać trawę z mikrokoniczyną. Na opakowaniu trawy przeczytałem, że w pierwszym roku kosić co 2 tyg na wys 5 cm a potem raz w tygodniu. Myślę o zakupie robota koszącego i tu mam pytanie, czy ktos w Was ma może robota i kosi nim takowy trawnik ? jak to połączenie się sprawdza ? Taki robot jak się orientuję ma za zadanie kosić codziennnie po 1 mm, taki tryb utrzymywania trawnika na jednym poziomie a mikrokoniczyna potrzebuje trochę czasu na ukorzenienie. Z drugiej strony jak po 2 tyg zapuszczę robota to może sobie nie poradzić z taką wysoką trawą. Pierwsze koszenie po wyrośnięciu pewnie i tak trzeba będzie wykonać normalną kosiarką. Będę wdzięczny za porady. Czy jest w ogóle sens kupować robota do takiego trawnika ?
mam pytanie odnośnie koszenia trawnika z mikrokoniczyną robotem koszącym. Za miesiąc będę robic ogród i siać trawę z mikrokoniczyną. Na opakowaniu trawy przeczytałem, że w pierwszym roku kosić co 2 tyg na wys 5 cm a potem raz w tygodniu. Myślę o zakupie robota koszącego i tu mam pytanie, czy ktos w Was ma może robota i kosi nim takowy trawnik ? jak to połączenie się sprawdza ? Taki robot jak się orientuję ma za zadanie kosić codziennnie po 1 mm, taki tryb utrzymywania trawnika na jednym poziomie a mikrokoniczyna potrzebuje trochę czasu na ukorzenienie. Z drugiej strony jak po 2 tyg zapuszczę robota to może sobie nie poradzić z taką wysoką trawą. Pierwsze koszenie po wyrośnięciu pewnie i tak trzeba będzie wykonać normalną kosiarką. Będę wdzięczny za porady. Czy jest w ogóle sens kupować robota do takiego trawnika ?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 wrz 2023, o 11:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Trawnik z mikrokoniczyną
Mikro koniczyna i robot to moim zdaniem nie idzie w parze, po co ta mikro koniczyna . Robot nie musi jeździć cały czas można dostosować harmonogram jego pracy do t Pańskich potrzeb i szybkości wzrostu trawy, no i można ustawić pożądaną wysokość cięcia. Trzeba też pamiętać że nie kosiarka, robot to urządzenie do pielęgnacji trawnika. 

-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Robot koszący
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z robotami koszącymi (jednostki z lidarem lub/i GPSem)? Zastanawiam się nad kupnem chińskiej marki na D, ale oprócz papki marketingowej ciężko znaleźć prawdziwe opinie użytkowników i trochę się waham czy może jednak wybrać inną firmę. Proszę o opinie użytkowników takich zabawek.
-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Robot koszący
Nie było odzewu na ten temat, a naczytałem się dobrych (pewnie płatnych) opinii na temat tego robocika koszącego na D, więc kupiłem go i dzisiaj już śmiga u mnie. Jak pochodzi z tydzień lub dwa to dam znać czy te opinie były prawdziwie i czy rzeczywiście warto. Od razu mówię, że obrzeża i tak trzeba kosić, więc jakaś ręczna kosiarka/podkaszarka wciąż będzie potrzebna.