Borówka amerykańska - 14 cz.
Re: Borówka amerykańska - 14 cz.
Opryski wykonujesz na choroby grzybowe czy nie? Switch, Signum?
Właśnie zastanawiam się dlaczego u mnie na 2/4 krzaków Hanna's Choice i jednym Chandlerze są drobniutkie owoce. Chandler ma tendencję do przemarzania, ale Hanna's chyba nie. Może to jakaś choroba grzybowa. Oprysk wykonywałem zwykle po zbiorach Switchem 62,5wg, ale coś czuję że tak jak zalecane jest w czasie kwitnienia wieczorkiem trzeba będzie zrobić oprysk.
Właśnie zastanawiam się dlaczego u mnie na 2/4 krzaków Hanna's Choice i jednym Chandlerze są drobniutkie owoce. Chandler ma tendencję do przemarzania, ale Hanna's chyba nie. Może to jakaś choroba grzybowa. Oprysk wykonywałem zwykle po zbiorach Switchem 62,5wg, ale coś czuję że tak jak zalecane jest w czasie kwitnienia wieczorkiem trzeba będzie zrobić oprysk.
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja na swoje już patrzeć nie mogę
Nie przerabiam borówek, tylko jemy na surowo - już dobry miesiąc, a właśnie zaczyna dojrzewać Pink Lemonade
Tyle dobra z sześciu krzaków 

Pozdrawiam Lucyna
Witam. U mnie kęska urodzaju. Nie dość że dużo to jeszcze bardzo duże jagody. Ten rok pokazał ile w uprawie znaczy woda. Także standardowe 10 litrów raz na tydzień tak jak lałem w latach poprzednich to jest za mało.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie to samo, plon wyjątkowo duży i owoce dorodne. Również podejrzewam, że to zasługa wyjątkowo mokrego roku. Od 6 tygodni nic nie podlewałem. 

Pozdrawiam, Jacek
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 lip 2025, o 20:35
U mnie tez wyjątkowa obfitość owocu na krzakach, głównie za sprawą prawidłowego nawożenia. Jesienią pierwszy raz od kilkunastu lat posłuchałem mądrzejszych i dałem nawóz jesienny, do tej pory zakwaszałem tyko raz/dwa razy w roku podłoże i to było wszystko. Teraz krzaki dostają nawozy mineralne dobrane do potrzeb i efekty widoczne od razu. Cos jeszcze przeoczyłem, bo spadają mi dojrzałe owoce z krzaczków, w dodatku bardzo miękkie. Podejrzewam braki wapnia.
Pierwszy raz miałem trochę miękkich jagód na borówkach. To sprawka Drosophila suzukii.
Yogibeer pisał, że w ubiegłym sezonie muszka Suzuki pojawiła się w Poznaniu. W tym sezonie dotarła do Warszawy.
Więcej o suzuki jest na stronie Jagodnika https://jagodnik.pl/pomimo-wysokich-cen ... a-suzukii/
Yogibeer pisał, że w ubiegłym sezonie muszka Suzuki pojawiła się w Poznaniu. W tym sezonie dotarła do Warszawy.
Więcej o suzuki jest na stronie Jagodnika https://jagodnik.pl/pomimo-wysokich-cen ... a-suzukii/
Ktoś używa kwasu ortofosforowego do zakwaszania wody pod borówki? Czy naprawdę po otwarciu opakowania należy zużyć kwas w ciągu 6 miesięcy?
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Moja żona, choć ma w zamrażarce półkę do szybkiego mrożenia, narzeka że jednak owoce po odmrożeniu nie są dosyć twarde, takie trochę skapciałe.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
U mnie też muszka suzuki grasuje
Na szczęście większość owoców jest ok. Niebieskie odmiany u mnie już prawie zebrane w całości. Teraz czas tych różowych 

Pozdrawiam Lucyna
-
- 20p - Rozkręcam się...
Mam w planach zrobienie kolejnego szpaleru z borówek na trawniku obok domu. Teraz to trochę strach, że bez oprysków nie będzie zbiorów.
-
- 100p
- Od: 5 lis 2022, o 15:41
- Lokalizacja: Niż Środkowoeuropejski -> Niziny Środkowopolskie -> Nizina Śląska -> Równina Oleśnicka
Tak to już jest z mrożeniem. Prędkość mrożenia nie zmieni tego.
Jak dla mnie rozmrożone to się nadają do owsianki, koktajlu, itp.
Do zamrażania najlepiej nadają się borówki o jędrnych owocach. Do takich odmian należą m.in. Duke, Chandler, Bluecrop.
carinus, na niektóre choroby grzybowe, tkj. rak pedów czy zgnilizna korzeni nie ma zarejestrowanych fyngicydów.
Muszki suzuki odławiam za pomocą zawieszonych w cieniu ciętej na pól litrowej butelki PET z jakimś fermentem i tablic lepowych. Do takich pułapek wrzucam też leżące na ziemi miękkie i rozdziobane przez ptaki rozgniecione palcami owoce.'
Zdjęcie pułapki i fragment o suzuki z opracowania A Pocket Guide to IPM Scouting in Highbush Blueberries dostępnej na https://www.canr.msu.edu/blueberries/up ... -FINAL.pdf
Aby monitorować muchy, należy użyć pułapki z przynętą, takiej jak plastikowy pojemnik z otworami z boku i mieszanką drożdży fermentujących i cukru lub dostępnym wabikiem.
Stopień inwazji muchówek SWD można ocenić, pobierając próbki jagód co tydzień i zanurzając je w stężonym roztworze soli na 30minut, a następnie obserwując larwy w płynie.

carinus, na niektóre choroby grzybowe, tkj. rak pedów czy zgnilizna korzeni nie ma zarejestrowanych fyngicydów.
Muszki suzuki odławiam za pomocą zawieszonych w cieniu ciętej na pól litrowej butelki PET z jakimś fermentem i tablic lepowych. Do takich pułapek wrzucam też leżące na ziemi miękkie i rozdziobane przez ptaki rozgniecione palcami owoce.'
Zdjęcie pułapki i fragment o suzuki z opracowania A Pocket Guide to IPM Scouting in Highbush Blueberries dostępnej na https://www.canr.msu.edu/blueberries/up ... -FINAL.pdf
Aby monitorować muchy, należy użyć pułapki z przynętą, takiej jak plastikowy pojemnik z otworami z boku i mieszanką drożdży fermentujących i cukru lub dostępnym wabikiem.
Stopień inwazji muchówek SWD można ocenić, pobierając próbki jagód co tydzień i zanurzając je w stężonym roztworze soli na 30minut, a następnie obserwując larwy w płynie.

-
- 20p - Rozkręcam się...
Więc trzeba będzie przygotować na przyszły sezon takie pułapki. Powiem szczerze ze to pierwszy taki przypadek w moim ogródku. Nigdy wcześniej ta muszka, bynajmniej tutaj w rejonie Z. Góry nie była problemem i w rozmowach ze znajomymi nikt o czymś takim nie wspominał.
8. Nie pisz jednego postu pod drugim w odstępie kilku minut, używaj funkcji Edytuj, jeśli nikt nie odpowiedział na Twój post./K
8. Nie pisz jednego postu pod drugim w odstępie kilku minut, używaj funkcji Edytuj, jeśli nikt nie odpowiedział na Twój post./K
Pozostaje się chyba z tym pogodzić, bo nie mam zamiaru tworzyć specjalnych wynalazków do mrożenia azotem.