No przepiękne

U mnie dużo wypadło

Lilie też piękne.
Hortensje dla mnie nr 1 . Z daleka widoczne, piękne, przepiękne i do do zimy

Cleome zazdroszczę ,, wysiewałam i nic nie mam. ani jedejej.
A takie są inne , ciekawe, piękne

Uczta dla oczu
 Uczta dla oczu  ; . Przepięknie jest na Twojej działce
  ; . Przepięknie jest na Twojej działce   Takie duże łany poszczególnych gatunków różnego kwiecia
 Takie duże łany poszczególnych gatunków różnego kwiecia  . Aż zastanawiam się czy Ty od razu sadzisz kilka sadzonek jednego gatunku aby powstała duża kępa danego kwiatu czy tak szybko u Ciebie się rozrastają rośliny
 . Aż zastanawiam się czy Ty od razu sadzisz kilka sadzonek jednego gatunku aby powstała duża kępa danego kwiatu czy tak szybko u Ciebie się rozrastają rośliny  
   Pięknie wyglądają takie duże plamy danego koloru  przeplatające się nawzajem wśród kwiecia.
 Pięknie wyglądają takie duże plamy danego koloru  przeplatające się nawzajem wśród kwiecia.  A tych kolorów u ciebie mnóstwo-fioletowe , niebieskie, Przetaczniki, różne kolory Jeżówek, białe Złocienie i wiele innych kwiatów .......
 A tych kolorów u ciebie mnóstwo-fioletowe , niebieskie, Przetaczniki, różne kolory Jeżówek, białe Złocienie i wiele innych kwiatów .......  , że aż nie sposób wszystkich wymienić
 , że aż nie sposób wszystkich wymienić  I jeszcze pięknie komponujesz nasadzenia po przez łączenia kolorów.
  I jeszcze pięknie komponujesz nasadzenia po przez łączenia kolorów.  

Zebrałam sporo zapłonionych. Może trochę dojrzeje.
 Zebrałam sporo zapłonionych. Może trochę dojrzeje. 
  Dość późno wschodzą.
 Dość późno wschodzą.

Na szczęście wzejdzie i zima je powinna unicestwić.
  Na szczęście wzejdzie i zima je powinna unicestwić.

Trzy odmiany jeżówki dostałam i po kilku latach rozmnażania mam duże plamy na rabatach. Kupuję najczęściej jedną, rzadko dwie sztuki i dzielę na małe sadzonki. Dużo roślin to podarunki, a wiele bylin wysiewałam sama.
  Trzy odmiany jeżówki dostałam i po kilku latach rozmnażania mam duże plamy na rabatach. Kupuję najczęściej jedną, rzadko dwie sztuki i dzielę na małe sadzonki. Dużo roślin to podarunki, a wiele bylin wysiewałam sama.

a jeszcze złodzieje niweczą Twoje wysiłki.
  a jeszcze złodzieje niweczą Twoje wysiłki. w tym roku moje piaski   nawodnione maksymalnie. Wszystkie rośliny w ogrodzie wyjątkowo dobrze rosną i kwitną.
  w tym roku moje piaski   nawodnione maksymalnie. Wszystkie rośliny w ogrodzie wyjątkowo dobrze rosną i kwitną.   

Piękne i zapewne pachnące. I zazdroszczę tych łanów jeżówek odmianowych, bo u mnie to ledwo zipią. Jedynie te podstawowe wersje kwitną i rozsiewają się wszędzie. Nie narzekam, ale jakby te królewny odmianowe też tak zechciały to byłabym zadowolona.
 Piękne i zapewne pachnące. I zazdroszczę tych łanów jeżówek odmianowych, bo u mnie to ledwo zipią. Jedynie te podstawowe wersje kwitną i rozsiewają się wszędzie. Nie narzekam, ale jakby te królewny odmianowe też tak zechciały to byłabym zadowolona.  
  Muszę sprawdzić Twój sposób na nią. Mam w tym sezonie o różowo białych kwiatach ( jeszcze takiej nie miałam) to zostawię na rabacie, niech się rozsieje.
 Muszę sprawdzić Twój sposób na nią. Mam w tym sezonie o różowo białych kwiatach ( jeszcze takiej nie miałam) to zostawię na rabacie, niech się rozsieje.
 , moje w ub.sezonie umarzły i obecnie regenerują się, są fajnie odmłodzone i nie zajmują dużo miejsca.
  , moje w ub.sezonie umarzły i obecnie regenerują się, są fajnie odmłodzone i nie zajmują dużo miejsca.  

Miałam też mikołajka alpejskiego (2 rośliny) ale zniknął, rósł nie daleko śliwki, która w tym roku nie dała żadnego owocu.
 Miałam też mikołajka alpejskiego (2 rośliny) ale zniknął, rósł nie daleko śliwki, która w tym roku nie dała żadnego owocu. 

Pomidory żyją, słońce zahamowało rozwój ZZ.
  Pomidory żyją, słońce zahamowało rozwój ZZ.
 Lilii mam dużo, już mnie boli głowa,  muszę dwie kępki odmłodzić, brak pomysłu na miejscówkę.
   Lilii mam dużo, już mnie boli głowa,  muszę dwie kępki odmłodzić, brak pomysłu na miejscówkę.   

Ogród się zmienia, tak jak ja.
   Ogród się zmienia, tak jak ja.   Moja Pinki Vinki i Polar Bear też przycięte radykalnie jesienią, jak cięliśmy klon. Bałam się, że spadające grube konary wyłamią pędy u podstawy. Kwiaty PV przynajmniej nie leżą na chodniku.
  Moja Pinki Vinki i Polar Bear też przycięte radykalnie jesienią, jak cięliśmy klon. Bałam się, że spadające grube konary wyłamią pędy u podstawy. Kwiaty PV przynajmniej nie leżą na chodniku.   

Po raz trzeci kupiłam, tym razem w pobliskiej szkółce, Sun Seekers 'Salmon'. Posadziłam na innej rabacie niż poprzednie, może wiosną się zazieleni.
  Po raz trzeci kupiłam, tym razem w pobliskiej szkółce, Sun Seekers 'Salmon'. Posadziłam na innej rabacie niż poprzednie, może wiosną się zazieleni.  

Wiele siewek przeżywa.  Może ślimaki zjadły młode przyrosty jeżówek, to ich przysmak.
    Wiele siewek przeżywa.  Może ślimaki zjadły młode przyrosty jeżówek, to ich przysmak.   
   hortensje lubię, w dodatku już mają trochę lat, więc kwiatów dużo.  Pszczoły mają używanie,  szum ich skrzydeł słychać przy hortensjach.
  hortensje lubię, w dodatku już mają trochę lat, więc kwiatów dużo.  Pszczoły mają używanie,  szum ich skrzydeł słychać przy hortensjach.  

Dlatego cieszę się z tych podstawowych fioletowych i białych, bo te akurat to nawet umiaru nie mają w sianiu się. Ku mojej radości.
 Dlatego cieszę się z tych podstawowych fioletowych i białych, bo te akurat to nawet umiaru nie mają w sianiu się. Ku mojej radości.

Twój ogród jak zwykle zachwycający
 Twój ogród jak zwykle zachwycający  

Na bieżąco je usuwam, ale poprawa jest znikoma, chyba muszę sięgnąć po jakiś oprysk, choć wolałabym tego uniknąć
 Na bieżąco je usuwam, ale poprawa jest znikoma, chyba muszę sięgnąć po jakiś oprysk, choć wolałabym tego uniknąć