Wszystko o pomidorach cz. 21

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
osttanna
50p
50p
Od: 6 maja 2022, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 21

Post »

Niebieski ogrod, czy to na pewno Assie? U mnie on nie ma takich fioletowych przebarwień.
Niebieski ogrod
200p
200p
Od: 30 gru 2024, o 15:29

Post »

No to po kolei.
Aussie zakupiony w internetowym sklepie. Mam je trzeci sezon. Wysiane ok. 10 marca, do gruntu poszły ok. 19 maja i przetrwały wszystkie ochłodzenia, odchorowując nieco.
W tym roku mam trzy sztuki- jedna w tunelu i dwie w gruncie. Kolejny rok efekt jest ten sam, czyli w gruncie wiąże dobrze, ale tunel to porażka. W zeszłym roku były chyba tylko dwa owoce, w tym roku zawiązał trzy owoce, ale dwa z nich to krzyżówki i tych zawiązków nie zrzucił (o tej prawidłowości pisał gdzieś KamilK02). Niestety przy usuwaniu wilków złamałam spory zawiązek Aussie x Ijuński i już kolejnego nie zdążyłam zrobić- zostanie na przyszły rok.
Gruntowe sadziłam w odstępie ok. tygodnia. Ten ze zdjęcia jest wcześniej sadzony i ma bardziej nasłonecznioną miejscówkę.
Obydwa są bardzo plenne, ale ten ma bardziej rozbudowane grona.
Dojrzały dopiero dwa owoce, ale w tym sezonie wszystkie pomidory są bardzo opóźnione.
Tak wyglądały grona 24 lipca:
Obrazek
tadek87
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 maja 2025, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hej, czy używacie jakiś nawozów typowo potasowych? Ogólnie pomidory bardzo wolno dojrzewają. Nie wiem czy szybciej ich jakaś zaraza nie zje. Jeżeli macie jakieś preparaty godne polecenia prośba o info. Może coś typu Intermag PK 10:20? Jeżeli tak to jak często używać?
Ewaca
1000p
1000p
Od: 12 lut 2023, o 18:40

Post »

Ja używam siarczanu potasu do oprysku w stężeniu 3,5 g/l łącznie z siarczanem magnezu zwykłym w dawce 5g/l. Tenże siarczan potasu niestety ale ciężko sie rozpuszcza, pomaga nieco gorąca woda.
Obrazek
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
osttanna
50p
50p
Od: 6 maja 2022, o 10:51

Post »

Kalprim. Jest w płynie więc fajnie się rozpuszcza. Używałam do podlewania ale można też opryskać.
tadek87
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ewaca pisze: 6 sie 2025, o 15:40 Ja używam siarczanu potasu do oprysku w stężeniu 3,5 g/l łącznie z siarczanem magnezu zwykłym w dawce 5g/l. Tenże siarczan potasu niestety ale ciężko sie rozpuszcza, pomaga nieco gorąca woda.
Dzięki za wskazówkę, czy oprysk rwz w tygodniu będzie wystarczający? Na pewno taka forma wyjdzie korzystniej niż gotowy płynny, a nadmiar można wykorzystać pod borówki :)
Ewaca
1000p
1000p
Od: 12 lut 2023, o 18:40

Post »

Musisz obserwować pomidory, żeby nie przedobrzyć, bo nadmiar moze zablokować pobieranie innych pierwiastków. Zwykle te zielone piętki to objaw braku potasu. Co do samego preparatu, ten ze zdjęcia to kamyczki wielkości perlitu, może uda Ci sie kupić w formie proszku, byłoby łatwiej rozpuszczać.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Barbadosss86
100p
100p
Od: 18 cze 2024, o 13:20

Post »

Tadek, ja używam z AgraNatura nawóz do pomidorów , papryki i ogórków Smaczne owoce I warzywa ( tak na opakowaniu pisze) ,który zawiera PK 25-50 plus mikroelementy. Czerwona nazwa jest na opakowaniu.
" Warzywa rosną, gdy Barbara w ogrodzie! 😄
tadek87
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Też super propozycja, tylko cena dość wysoka jak za 100g ale starcza na jakieś 200L wody :)
Pytanie tylko czy taki nawóz różni się jakoś specjalnie od zwykłego mineralnego? Nie wiem w jaki sposób go pozyskują.

I pytanie pro - te droższe mają w składzie tlenek potasu, te tańsze siarczan potasu. Z informacji w internecie wynika, że siarczan potasu jest lepiej przyswajalną formą. Jakie są wasze opinie?
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Mam go opisanego jako Berkley Tie Dey Pink z naszego AWN. Nijak mi nie pasuje ani do Grenn i Heart. Mam go pierwszy raz. Może , to jakiś pomylony?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jola , a smaczny?
Dużo jest pomyłek w nasionach z akcji.
Ale zaznaczam ,ze absolutnie to nie jest krytyka.
A moze gdzieś po drodze sie skrzyżował z inną odmianą?
Tak było u mnie, dostałam nasiona z akcji jako persimmon, a urodziła się forumowa odmiana persimmonowa sakiewka ;:215 u mnie … :tan
A teraz z innej beczki.
Dzisiaj zauważyłam krzaczek pomidora w donicy.
Co z nim zrobić?
Myślę żeby wsadzić go do osobnej doniczki , a potem do szklarni ,ale to chyba za późno na jakiś owoc?

Obrazek
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pelasia mi smakował :D choć wydaje mi się , że za szybko go zerwałam bo lubię miękkie. Teraz dojrzewa drugi. Nasion tylko parę a tak to samo ,,mięcho". Raczej nie podejrzewam pomyłek ale przekrzyżowań pomidorów. Jak obserwuję na początku kwitnięcia, kwiatami interesowały się jakieś brązowe muchówki, wręcz przyklejone do pręcików i coś spod słupka ,,trąbką" ciągły. Teraz obserwuję masę trzmieli. Najbardziej mnie powala trzmiel o rudym futrze na plecach i szarym od spodu. On jak by się nie wiem jak cieszył, że trafił na świeży kwiatek :D Tego nie da się opisać ale uśmiech mi pod nosem lata . Tak więc też do końca nie wiem, czy te co będę zostawiać pomidory będą czysto odmianowe nasiona.
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2017, o 22:27

Post »

Jolek pisze: 7 sie 2025, o 13:18 Mam go opisanego jako Berkley Tie Dey Pink z naszego AWN. Nijak mi nie pasuje ani do Grenn i Heart. Mam go pierwszy raz. Może , to jakiś pomylony?
Bo nie może pasować :)
Green i Heart mają inne owoce od Pink
pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Jolek Nie jest to Pink Berkeley, prawdziwy jest wyraźnie pasiasty. Srebrzysto zielono malinowy.
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za potwierdzenie. Patrząc na te odmiany to one są w paski a ten taki rozmyty. Czyli nie będę wysyłać na AWN :roll:
Dojrzewa następny.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”