Ogórki gruntowe siew, rozsada - uprawa, choroby, szkodniki-cz.7
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe siew, rozsada - uprawa, choroby, szkodniki-cz.7
I kanciasta i mączniak rzekomy mają podobne objawy. Tylko w laboratorium ją szybko rozpoznają. Jednak przy kanciastej w miejscu plamek wypadają dziurki, u rzekomego nie wypadają. Kanciasta to bakteria a rzekomy to grzyb. Różnica kolosalna bo na bakterię nie ma żadnego preparatu, można zapobiegawczo lać miedzianem. Z kolei miedzian w rękach niedoświadczonego działkowca to kolejny problem.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Gieniu , mączniak rzekomy nie jest grzybem , jest organizmem grzybopodobnym z grupy lęgniowców . Dlatego tak trudno
z nim wygrać środkami grzybobójczymi . Zawsze szukam środka , który jest dedykowany przede wszystkim na mączniaka
rzekomego . Teraz testuję Orondis Evo .
z nim wygrać środkami grzybobójczymi . Zawsze szukam środka , który jest dedykowany przede wszystkim na mączniaka
-
Tak, wiem o tym Aniu, chodziło mi o to, żeby uświadomić , nie wchodząc w szczegóły, że kanciasta to choroba bakteryjna . Sama kiedyś, kiedyś o tym pisałam jak jeszcze "siedziałam " w warzywach. 

Pozdrawiam! Gienia.
Nie wiem, poprawcie mnie jeśli się mylę... ale wydaje mi się, że kanciasta plamistość zdarza się bardzo rzadko. Zdecydowana większość ogórków pada na mączniaka rzekomego.
-
Osttanno, nie mylisz się, długo w tym siedzialam i nie miałam jeszcze kanciastej. Teraz warzywkami martwi się siostra.
Anula, daj znać jak się spisuje orondis evo?
Masz dopiero co wysadzone ogórki, żeby przetestować ten preparat? Bo to środek zapobiegawczy, gdyby był skuteczny kupiłabym go dla siostry.
U nas na działce drugi rzut zaczyna kwitnąć i już widzę żółte plamki.
Anula, daj znać jak się spisuje orondis evo?
Masz dopiero co wysadzone ogórki, żeby przetestować ten preparat? Bo to środek zapobiegawczy, gdyby był skuteczny kupiłabym go dla siostry.
U nas na działce drugi rzut zaczyna kwitnąć i już widzę żółte plamki.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 sty 2018, o 22:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeżeli nigdy nie widzieliście na własne oczy pierwszych objawów kanciastej, to na jakiej podstawie je opisujecie? Na podstawie tego co ktoś wyczyta. Ogórki uprawiam od 40 lat i ostatnim okresie kilkakrotnie miałam kanciastą plamistość. W tym roku dokładnie sobie obejrzałam liście, bo mam zarówno w gruncie jak i w tunelu. A w tunelu w słońcu na wysokości ponad 2 metrów świetnie widać plamki. Czegoś takiego na pewno nie można pomylić z mączniakiem rzekomym.
-
Mączniaka rzekomego mamy co roku, tak jak chyba każdy ale nigdy jeszcze w miejscu plamek nie wypadały dziurki - to jest bardzo charakterystyczny objaw bakteryjnej , który można stwierdzić samemu, bez laboratorium.
Ogórki uprawiam od lat 70- tych, rzekomy pojawił się nie wiadomo skąd w okolicach połowy lat 80- tych. Z wcześniejszego okresu nie pamiętam żadnych chorób na ogórkach.
Ogórki uprawiam od lat 70- tych, rzekomy pojawił się nie wiadomo skąd w okolicach połowy lat 80- tych. Z wcześniejszego okresu nie pamiętam żadnych chorób na ogórkach.

Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Mam dwie kwatery ogórka . Jedną opryskałam Orondis Evo a drugą nie pryskałam bo z tego aktualnie zbierałam .
Opryskany wygląda dobrze , nie pryskany trochę gorzej , ale nie tragicznie . Chyba za wcześnie na ocenę , na pewno
działa . Na opakowaniu jest informacja by powtórzyć , czyli jak rozumiem nie ma ograniczeń co do ilości oprysków w
sezonie ?
Belazo - jak sobie radzisz z kanciastą ?
Opryskany wygląda dobrze , nie pryskany trochę gorzej , ale nie tragicznie . Chyba za wcześnie na ocenę , na pewno
działa . Na opakowaniu jest informacja by powtórzyć , czyli jak rozumiem nie ma ograniczeń co do ilości oprysków w
sezonie ?
Belazo - jak sobie radzisz z kanciastą ?
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja wygrałem 3:0 (w cebuli/mączniak, ziemniakach/zz i pomidorach/alternarioza) Sacron'em.anulab pisze: ↑6 sie 2025, o 15:48 Gieniu , mączniak rzekomy nie jest grzybem , jest organizmem grzybopodobnym z grupy lęgniowców . Dlatego tak trudno
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Masz bardzo ciekawe podejście do stosowania ŚOR. Prawdopodobnie udało Ci się powstrzymać chorobę na roślinach ale czy ręczysz, że można bezpiecznie zjeść cebulę i pomidory? Warto dopowiedzieć, Sacron WP jest zarejestrowany tylko do ochrony ziemniaka. że H302 - Działa szkodliwie po połknięciu.
H361fd - Podejrzewa się, że działa szkodliwie na płodność. Podejrzewa się, że działa szkodliwie
na dziecko w łonie matki.
H373 - Może powodować uszkodzenie narządów (krew, grasica) poprzez długotrwałe lub
powtarzane narażenie drogą pokarmową.
H411 Działa toksycznie na organizmy wodne, powodując długotrwałe skutki.
EUH208 - Zawiera cymoksanil. Może powodować wystąpienie reakcji alergicznej.
EUH 401- W celu uniknięcia zagrożeń dla zdrowia ludzi i środowiska, należy postępować
zgodnie z instrukcją użycia.
Karencja dla ziemniaka wynosi 14 dni a jaką przyjąłeś dla cebuli i dla pomidora? Czy jesz tę cebulę i pomidory czy produkujesz tylko na sprzedaż?
H361fd - Podejrzewa się, że działa szkodliwie na płodność. Podejrzewa się, że działa szkodliwie
H373 - Może powodować uszkodzenie narządów (krew, grasica) poprzez długotrwałe lub
EUH 401- W celu uniknięcia zagrożeń dla zdrowia ludzi i środowiska, należy postępować
Karencja dla ziemniaka wynosi 14 dni a jaką przyjąłeś dla cebuli i dla pomidora? Czy jesz tę cebulę i pomidory czy produkujesz tylko na sprzedaż?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja właśnie mam podobny problem co do śor, bo co chwile coś wycofują, a chciałem uzupełnić jakieś śor na mączniaka rzekomego u dyni gigant, jeszcze tej co nie będe bankowo jeść, a chce tylko utrzymać ją w zdrowiu jak najdłużej, a tu praktycznie nic nie ma.przemek1136 pisze: ↑7 sie 2025, o 12:20 Masz bardzo ciekawe podejście do stosowania ŚOR. Prawdopodobnie udało Ci się powstrzymać chorobę na roślinach ale czy ręczysz, że można bezpiecznie zjeść cebulę i pomidory? Warto dopowiedzieć, Sacron WP jest zarejestrowany tylko do ochrony ziemniaka. że H302 - Działa szkodliwie po połknięciu.

- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Kasiu moje w foliaku zaczynają wyglądać podobnie. Skądś to nawiało bo od nie pamiętnych czasów nie uprawiałam ogórków a foliak nowy. W zeszłą niedzielę zrobiłam oprysk z jodyną. Mam wrażenie , że listki na szczycie jeszcze są zielone. Bardziej zainfekowane zwijają się.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To wytłuszczone, to co to ma być? Nic nie produkuję na sprzedaż, wszystko dla siebie i ew. znajomych. Od wystąpienia mączniaka do zbioru cebuli i ile upływa -miesiąc, dwa? Wystarczy? Pomidory też wtedy były kropione, jak była zaraza na ziemniakach- tyle samo. Wystarczy? Weź się opanuj i ludzi mną nie strasz!przemek1136 pisze: ↑7 sie 2025, o 12:20 Masz bardzo ciekawe podejście do stosowania ŚOR. Prawdopodobnie udało Ci się powstrzymać chorobę na roślinach ale czy ręczysz, że można bezpiecznie zjeść cebulę i pomidory? Warto dopowiedzieć, Sacron WP jest zarejestrowany tylko do ochrony ziemniaka. (...)Czy jesz tę cebulę i pomidory czy produkujesz tylko na sprzedaż?
Ty masz jeszcze ciekawsze podejście, to sobie je schowaj!
Sacron, to cymoksanil - jest tu https://www.inhort.pl/files/sor/program ... towego.pdf i tu https://www.inhort.pl/files/program_wie ... 3.2017.pdf . Czytaj, jak umiesz posługiwać się takimi materiałami.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!