Kompost cz.2
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kompost cz.2
Majajka za grubych kawałków gałązek nie kładź na spód. Tym bardziej jak masz planowane 15 cm. Nieraz kompost nie zadziała i gałązki się nie rozłożą. Ciężko potem przekopać. Jak możesz to zainwestuj sobie rozdrabniacz do gałęzi. Potniesz wszystko na drobno nawet chwasty i ostrężyny.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 lip 2025, o 20:35
Jestem po pierwszych testach napowietrzania gotowych 500l gnojówek z pokrzywy i żywokostu. Zmieszałem je w jednym zbiorniku 1000l, dolałem nieco świeżej wody i wrzuciłem wiązkę świeżo wyrwanej pokrzywy. Po kilku godzinach napowietrzania został tylko delikatny ślad zapachowy. Po 3 dniach mam wrażenie że wyczuwam tylko zapach podobny do tego, jaki czuć przy zaroślach na brzegu jeziora.
- Andrzej997
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wydaje mi się, że gnojówka to nie kompost. Lepiej by było utworzyć osobny temat, bo na pewno jest ciekawy i potrzebny. 

Pozdrawiam, Andrzej
————————————
W ogrodzie walczę tylko z moim egoizmem.
————————————
-
Niby gnojówka, jednak figuruje w przestrzeni internetu jako kompostowanie na mokro. Nie wiem czy jest sens zakładać osobny wątek, chyba że dokleję do czegoś archiwalnego w temacie gnojówek.
- Andrzej997
- 500p
Może np. taki temat "gnojówka bez przykrego zapachu"?. Chodzi mi o to, żeby się ludziom nie wymieszało, bo gnojówka jest nawozem płynnym i nie ma nic wspólnego z kompostowaniem. Jest wszystkim tym, czego w kompoście nie chcemy.
Tzn. gdyby dolać gnojówkę do kompostu celem jego wzbogacenia (nawóz), lub nawilżenia to wręcz super pomysł. Jednak nie po to robi się gnojówki o ile się nie mylę.
Tzn. gdyby dolać gnojówkę do kompostu celem jego wzbogacenia (nawóz), lub nawilżenia to wręcz super pomysł. Jednak nie po to robi się gnojówki o ile się nie mylę.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
————————————
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
A ja dolewałam gnojówkę z pokrzyw do kompostownika właśnie po to aby przyspieszyć kompostowanie 

Pozdrawiam Lucyna
-
Na pewno dolanie gnojówki wzbogaci kompost, szczególnie ten na bazie samej trawy i chwastów.
- Andrzej997
- 500p
Oczywiście, że tak, podobnie jak dodanie wszystkiego innego co wcześniej żyło. Jednak nie po to robi się gnojówkę, żeby ją wylać na kompost. Na kompost zwykle trafiają resztki z robienia gnojówki.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
————————————
- Andrzej997
- 500p
Niesamowite i co przyspieszyło? Bo jeśli tak to by była nowa lepsza metoda na kompostowanie.Szczurbobik pisze: ↑9 sie 2025, o 22:41 A ja dolewałam gnojówkę z pokrzyw do kompostownika właśnie po to aby przyspieszyć kompostowanie![]()

Pozdrawiam, Andrzej
————————————
————————————
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Internety twierdzą, że pokrzywy przyśpieszają kompostowanie. Kto wie...
Pozdrawiam, Jacek
- Andrzej997
- 500p
Piszą też że można je wrzucać od razu do kompostu. Uważam, że niepotrzebna gnojówka to jakiś absurd, bo zawsze coś można nią podlać żeby nawieźć.
Jeżeli ktoś chce może oczywiście wlać ją do kompostu. Ale robienie gnojówki specjalnie, żeby przyspieszyć kompostowanie to moim zdaniem głupiego robota.
Jeżeli ktoś chce może oczywiście wlać ją do kompostu. Ale robienie gnojówki specjalnie, żeby przyspieszyć kompostowanie to moim zdaniem głupiego robota.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
————————————
-
Ja bym był ostrożniejszy w osądach czy to jednak głupota. Jak porównasz tempo otrzymania gotowego produktu z pokrzywy na kompoście, w porównaniu do tempa otrzymania gnojówki, to sprawa jest mocno dyskusyjna.Andrzej997 pisze: ↑10 sie 2025, o 15:05 Ale robienie gnojówki specjalnie, żeby przyspieszyć kompostowanie to moim zdaniem głupiego robota.
- Andrzej997
- 500p
O czym ty w ogóle mi tu piszesz i co chcesz porównywać?
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
————————————
- Andrzej997
- 500p
Na logikę musi wzbogacać kompost. Ale z tym przyspieszeniem kompostowania to zagadka. Ewidentnie jest zabójczy dla organizmów w kompoście.Nawóz z pokrzywy to środek owadobójczy, grzybobójczy i roztoczobójczy.
Zawiera składniki pokarmowe naturalnego pochodzenia w tym głównie azot, potas i fosfor.
Zatem może chodzi o to, że gnojówka zwabi muchy? I to one a potem ich larwy przyspieszą to co gnojówka wstrzymała? Osobiście wątpię czy ktoś robił w tej kwestii naukowe doświadczenia. Nie mam najmniejszego zamiaru tego testować, bo takie stada much to nic fajnego.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
————————————
-
Ja bym nie stawiał na zbytnie przyspieszanie. Nie twierdzę tez że nie przyspiesza, gdyż gnojówka może dawać stymulatory lub pożywkę dla grzybów i bakterii, natomiast nie zauważyłem żeby do tego ciągnęły jakiekolwiek muchy, oprócz komarów. Dodatki do kompostu zawierają zazwyczaj mocznik, czyli nośnik azotu, natomiast taka gnojówka tego azotu zawiera raczej symboliczne ilości. Skąd to wiem? Na pewnym kanale YT pewna osoba dała do zbadania w Stacji Chemiczno-Rolniczej stężone gnojówki z pokrzywy i żywokostu. Na bank w tej gnojówce będzie jednak cała lista pierwiastków potrzebnych roślinom do prawidłowego wzrostu. A to czy ktoś chce kompostować pokrzywę przez pół roku, lub rok, czy tez chce nasączyć gotowy kompost po 2-3 tygodniach przygotowań, gotowym roztworem z całym dobrodziejstwem jakie niesie pokrzywa, to już indywidualny wybór.