Fikus Benjamina - formowanie (cięcie, przycinanie,przesadzanie)
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fikus Benjamina - formowanie (cięcie, przycinanie,przesadzanie)
To musisz teraz maksymalnie do firanki, a w okresie jesienno zimowym doświetlać, najlepiej minimum dwoma lampami z dwóch stron żeby jakoś uzupełnić niedobory światła. Fikusy są bardzo podatne na nie i wtedy zwykle gubią część liści.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Smerfy
- 100p
- Od: 18 kwie 2020, o 14:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Firanka w niczym nie przeszkadza. W okresie letnim gdy słońce jest ostre firanka wręcz pomaga by nie spaliło rośliny. Moje fikusy od zawsze stoją przed oknem z firanką, jeden od strony południowej , drugi od zachodniej - fakt, ten od zachodniej jest mniejszy ale sobie rośnie.
Ja tak laaaata temu jako nastolatka chciałam mieć taki warkocz z pnia. Po paru latach owszem, wyglądał bosko gdy już siębten warkocz usztywnił konkretnie, ale po kolejnych latach ... warkocz zaczął siebie "wchłaniać" , pnie naciskały z czasem na siebie coraz bardziej, aż (dosłownie) zdominowały jeden z trzech pni i jedna część zaczęła mi obumierać
Warkocz po +/- 10 latach przestał przypominać warkocz i jedynie z bliska było widać niegdysiejszą plecionkę.
Także luźno, bardzo luźno
Jak już będziesz robić plecionkę to pamiętaj, by nie robić zbyt gęstego tego warkocza. Fakt, że z początku przy sadzonkach będzie to wyglądać marnie, gdy takie cieniutkie badylki będą się tak pleść na dużym luzie ... ale one z czasem też będą szły w grubość.
Ja tak laaaata temu jako nastolatka chciałam mieć taki warkocz z pnia. Po paru latach owszem, wyglądał bosko gdy już siębten warkocz usztywnił konkretnie, ale po kolejnych latach ... warkocz zaczął siebie "wchłaniać" , pnie naciskały z czasem na siebie coraz bardziej, aż (dosłownie) zdominowały jeden z trzech pni i jedna część zaczęła mi obumierać

Warkocz po +/- 10 latach przestał przypominać warkocz i jedynie z bliska było widać niegdysiejszą plecionkę.
Także luźno, bardzo luźno
- norbert76
Po pierwsze jeśli chodzi o firankę, to ok. latem może nie być aż takim problemem, ale masz również pochmurne dni i wtedy tego światła jest dużo mniej. Ale najbardziej newralgicznym okresem jest okres jesienno zimowy i wtedy firanka jest zbędna.
Po drugie, splatanie w warkocz, nieważne w jaki sposób to sztuczne formowanie, które może odbić się na wzroście (kondycji) rośliny.
Po drugie, splatanie w warkocz, nieważne w jaki sposób to sztuczne formowanie, które może odbić się na wzroście (kondycji) rośliny.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
W wątku masz dokładnie opisane różne przykłady cięcia w zależności od wielkości rośliny, wystarczy go przejrzeć...
To kiedy zaczniesz kształtować zależy od tego, jak dużą chcesz uzyskać roślinę oraz jak gęstą uzyskać koronę.
Im szybciej zaczniesz ciąć tym korona będzie gęstsza, a roślina bardziej kompaktowa.
To kiedy zaczniesz kształtować zależy od tego, jak dużą chcesz uzyskać roślinę oraz jak gęstą uzyskać koronę.
Im szybciej zaczniesz ciąć tym korona będzie gęstsza, a roślina bardziej kompaktowa.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Na bieżąco mozna przycinac czy lepiej poczekac do wiosny ?
- norbert76
Co Ty z tą wiosną? Czy Fikusy to rośliny z klimatu umiarkowanego czy tropikalnego?
Przycinasz regularnie od wiosny do jesieni.
Przycinasz regularnie od wiosny do jesieni.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta