Pomidory - choroby i szkodniki cz.22
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory - choroby i szkodniki cz.22
To już od Ciebie zależy.
Nadpisane jest że po 7 dniach.a jak jest pogoda? Pada? Objawy dalej postępują?
Nadpisane jest że po 7 dniach.a jak jest pogoda? Pada? Objawy dalej postępują?
- Barbadosss86
- 100p
- Od: 18 cze 2024, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Po usunięciu dolnych lisci, oprysku na razie nie ma nowych chorych lisci czy łodygi. Dzisiaj z rana jeszcze kropiło a w ciągu dnia juz niepadalo. 

" Warzywa rosną, gdy Barbara w ogrodzie! 😄
Próbowałem szukać informacji, na grupie FB, ale niestety zero konkretów.
Liczę na Waszą pomoc.
Uprawa amatorska kilka krzaków na tarasie i pierwszy raz w tym roku w ogrodzie, gdzie a donicach i workach mam ich kilkanaście sztuk.
Różne odmiany. Nawożone głównie nawozami Intermag. Ostatnio oprysk z Wapnowitu(10ml/1l), ale mógł być opryskiwacz nieumyty po Bormaxie(3ml/1l), jeżeli może mieć to znaczenie. Pryskane wszystkie, ale na kilku krzakach nie ma takich zmian np. Malinowy Ozarowski.
wcześniej plonvit 20-20-20, a ostatnio unipk 20-20, do podlewania w dawkach średnio ok 2,5-5ml/5l wody.
Łodygi jak i owoce na dzień dzisiejszy bez widocznych zmian chorobowych.
Poza tym ciągle leje i teren górski.
Najbardziej zmieniony liść wygląda następująco

Tutaj najmniejsza zmiana, ale gdzieś zgubiłem zdjęcie z góry....

Na krzaku mniej zmieniony

Tak wyglądają zmiany na koktajlowym, który ucierpiał chyba najmocniej....

Bardzo liczę na Wasze uwagi i wnioski....mam jeszcze dwa ogórki co też chorują na tarasie...
Liczę na Waszą pomoc.
Uprawa amatorska kilka krzaków na tarasie i pierwszy raz w tym roku w ogrodzie, gdzie a donicach i workach mam ich kilkanaście sztuk.
Różne odmiany. Nawożone głównie nawozami Intermag. Ostatnio oprysk z Wapnowitu(10ml/1l), ale mógł być opryskiwacz nieumyty po Bormaxie(3ml/1l), jeżeli może mieć to znaczenie. Pryskane wszystkie, ale na kilku krzakach nie ma takich zmian np. Malinowy Ozarowski.
wcześniej plonvit 20-20-20, a ostatnio unipk 20-20, do podlewania w dawkach średnio ok 2,5-5ml/5l wody.
Łodygi jak i owoce na dzień dzisiejszy bez widocznych zmian chorobowych.
Poza tym ciągle leje i teren górski.
Najbardziej zmieniony liść wygląda następująco

Tutaj najmniejsza zmiana, ale gdzieś zgubiłem zdjęcie z góry....

Na krzaku mniej zmieniony

Tak wyglądają zmiany na koktajlowym, który ucierpiał chyba najmocniej....

Bardzo liczę na Wasze uwagi i wnioski....mam jeszcze dwa ogórki co też chorują na tarasie...
Drodzy forumowicze, doglądam krzaczków codziennie ale dziś zauważyłem niepokojące objawy na kilku liściach. Ja robiłem oprysk tylko 1x na początku lipca revusem, ale były małe. Teraz 1x w tygodniu biosept i magnez. Pogoda ostatnio zwariowała, padało i w nocy zimno. Czy to objawy zarazy? Chodzi głównie o te pierwsze 3 zdjęcia. To nr 4 to pewnie niedobór magnezu. Czy działać z revusem jeszcze raz? Obawiam się czy rano będzie co zbierać..

Witam. Tunel, ponad 100 krzaków pomidorów. Pierwsze objawy sugerujące Brunatną Plamistość Liści jakieś 4 dni temu, wystąpiło to praktycznie na wszystkich krzakach. Oprysk Siarczanem Miedzi tego samego dnia. Po dobie oprysk mlekiem w stosunku 1:5. Następnie w kolejnym dniu plamki na pomidorach, taka wysypka ciemna w pobliżu szypułki, ale nie tylko przy szypułce (na bardzo małych pomidorkach widocznych na zdjęciu jakby na całości), ale na większych w pobliżu szypułki. Nie wszystkie owoce są tymi plamami objęte (tak z 20 procent max). Proszę o pomoc w ratowaniu pomidorów. Dzięki z góry

- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Na pierwszym zdjęciu zaraza ziemniaczana.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Zbychu , pobieżnie przeczytałam i przyszło mi do głowy , że ten siarczan miedzi mógł poparzyć rośliny ?
Te zmiany na owocach pojawiły się po oprysku ?
Tadek , u Ciebie na ostatnim zdjęciu niedobór magnezu .
Te zmiany na owocach pojawiły się po oprysku ?
Tadek , u Ciebie na ostatnim zdjęciu niedobór magnezu .
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Pozdrawiam Jurek
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 mar 2024, o 17:35
Ja bym zaryzykował stwierdzenie że to może być fuzarioza
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
santana, mnie one wyglądają na głodne, daj im jeść.
Pozdrawiam! Gienia.
WhyDuck, na moich liściach pomidorów to samo już od około miesiąca. Żadne opryski na to nie działają a pomidory normalnie owocują, owoce są ładne i się nie zarażają.
U mnie takie liście są na wszystkich odmianach tylko Uluru Ochre rośnie zupełnie niewzruszony i koktajlówki także są normalne.
Nie wiem co to jest, zagadka nie została rozwiązana. Mam podejrzenie że może przenawożenie, za dużo obornika albo za mocno zwapnowana gleba. A może takie duże niedobory?
Może być też jakaś bakteria albo wirus. Na pewno nie jest to zaraza ani alternarioza.
Będę badać glebę niedługo, może się coś wyjaśni.
U mnie takie liście są na wszystkich odmianach tylko Uluru Ochre rośnie zupełnie niewzruszony i koktajlówki także są normalne.
Nie wiem co to jest, zagadka nie została rozwiązana. Mam podejrzenie że może przenawożenie, za dużo obornika albo za mocno zwapnowana gleba. A może takie duże niedobory?
Może być też jakaś bakteria albo wirus. Na pewno nie jest to zaraza ani alternarioza.
Będę badać glebę niedługo, może się coś wyjaśni.
- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
Tak ,jak mówi Gienia.
Dać im jeść. Dużo jeść
i uważaj, bo może czai się tam gdzieś królowa pani zaraza ,a takie krzaki szybciej pożera w jedną dobę da radę 
Ostanna i Whyduck mam to samo od ponad miesiąca
To chyba jakaś inna rasa zarazy

Dać im jeść. Dużo jeść

Ostanna i Whyduck mam to samo od ponad miesiąca

To chyba jakaś inna rasa zarazy

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na co głodują moje pomidorki?
Codziennie pada, nawet i 2 razy dość ulewnie. Staram się je podlewać kristalonem 2 łyżki/10 l ,zielonym , żółtym, czerwonym miksując. Do tego dolewam minimalną ilość gnojówki. Dostają 1 raz dziennie bo obawiam się ich utopienia. Zdaję sobie sprawę , że deszcze wypłukują substancje odżywcze jednak czegoś nie przyswajają .
Czy to może być też efektem oprysku i podlania Infinito?

Codziennie pada, nawet i 2 razy dość ulewnie. Staram się je podlewać kristalonem 2 łyżki/10 l ,zielonym , żółtym, czerwonym miksując. Do tego dolewam minimalną ilość gnojówki. Dostają 1 raz dziennie bo obawiam się ich utopienia. Zdaję sobie sprawę , że deszcze wypłukują substancje odżywcze jednak czegoś nie przyswajają .
Czy to może być też efektem oprysku i podlania Infinito?