Pomidory - choroby i szkodniki cz.22
Re: Pomidory - choroby i szkodniki cz.22
Kurkadomowa one mają właśnie bardzo mokro. Na wierzchu jest wysuszona trawa i ona trzyma wilgoć w donicy. Stoją w nasłonecznionym miejscu.
marenka
- Kurkadomowa
- 200p
- Od: 10 lip 2023, o 00:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To zmierzyć pH gleby za wysokimi pH gleby nie wchłania się miedź i one składniki i efektem też mogą być jakie są. Pobrać głębiej ziemię wysuszyć kupić płyn helliga i zobaczyć co pokaże
Bóg zapłać ;)
-
- 200p
- Od: 25 mar 2013, o 14:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Śmiało możesz dawać bor do wapnia. Nie można wapnia łączyć z potasem. Dzisiaj swoje taką miksturą pryskałem.Barbadosss86 pisze: ↑10 lip 2025, o 18:03 Akurat pol dnia nie pada dzis, więc koniecznie oprysk saletrą wapniową, brałam ostatnio 10ml na litr. To bez problemu mogę do tego oprysku dać też betokson (bor) 2ml?
Od jutra znowu deszcze![]()
Kurkadomowa dzięki bardzo.Sprawdzę co z tym pH. Oczywiście mam płyn heliga i może rzeczywiście trzeba zakwasić glebę.
Inne pomidory są ok, tylko ten Tajga taki dziwoląg. On ma ziemniaczane liście i zauważyłam już dawno, że te z ziemniaczanymi liśćmi to zawsze takie kłopotliwe są.
W zeszłym roku aga-zgaga pisała, że wywaliła takiego pomidora, właśnie Tajga, bo też tak dziwacznie rósł.Mnie szkoda, więc jeszcze z nim powalczę.
Inne pomidory są ok, tylko ten Tajga taki dziwoląg. On ma ziemniaczane liście i zauważyłam już dawno, że te z ziemniaczanymi liśćmi to zawsze takie kłopotliwe są.
W zeszłym roku aga-zgaga pisała, że wywaliła takiego pomidora, właśnie Tajga, bo też tak dziwacznie rósł.Mnie szkoda, więc jeszcze z nim powalczę.
marenka
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Dziwny pomidor, to posadź go normalnie. W gruncie, na zagonie, w słońcu. I zobaczymy. Ja też bym nie chciał rosnąć w wiaderku 

Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
No drugi rośnie w glebie i też taki rachityczny. Mniej ma niedoborów ale taka słabizna. Nie wiem, może pomidor odmiany Tajga tak ma.
Zwykle unikam odmian o liściach ziemniaczanych ale gdzieś wyczytałam, że ta odmiana jest piękna i smaczna, znaczy owocki.No to teraz mam "ból głowy"
Zwykle unikam odmian o liściach ziemniaczanych ale gdzieś wyczytałam, że ta odmiana jest piękna i smaczna, znaczy owocki.No to teraz mam "ból głowy"

marenka
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
No to daj im czas..., rany, jeszcze daleko do sezonu pomidorowego.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
osttanna
dzięki za odzew, ale nie mają. Obejrzałam bardzo dokładnie.
maryann
czas na co? na padnięcie? No to zawsze zdążą
Luki
zapytaj w wątku o ogórkach. Większa szansa na pomoc we właściwym wątku.
dzięki za odzew, ale nie mają. Obejrzałam bardzo dokładnie.
maryann
czas na co? na padnięcie? No to zawsze zdążą
Luki
zapytaj w wątku o ogórkach. Większa szansa na pomoc we właściwym wątku.
marenka
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Przykre , że zniknęła odpowiedź na moje zapytanie do Kurkidomowej ze str72. Chciałam wykorzystać jego podpowiedzi -a postu nie ma tylko moje podziekowanie.
- Kurkadomowa
- 200p
Kołek co tam pisałem.. chyba jak dobrze pamiętam to odwiedziłem
Bóg zapłać ;)
- Jolek
Pisałeś jakie zastosowałeś środki i nawożenie aby zniwelować brązowe plamki na liściach.Jolek pisze: ↑9 lip 2025, o 17:38 Kurkadomowa na str 70 pokazałeś zdjęcie liścia z brązowymi kropkami. Co zdiagnozowałeś? Pojawiło mi się podobne na paru krzakach i nie umiem tego rozgryść czy to bakteryjna centkowatość czy brązowa plamistość, może jeszcze coś innego? Atakuje końcowy liść, plamki z 2 stron.
[/url]
Nie jestem Kołek

- Kurkadomowa
- 200p
Jolek widzisz szybka pisownia nie sprawdziłem i wpadłem. Oprysk z mikro plus ,siarczan magnezu, wapowit później lekkie dodatki do podlewania i wszystko się zatrzymało a o wodę kwasiłem kwasem ortofosforowy
Bóg zapłać ;)
- Jolek
Dziękuję, piszą , że kwas ortofosforowy jest też w CocaColi. Aż się uśmiechnęłam wyobrażając sobie , że pomidory podlewam Coca Colą