Świerk (Picea) - choroby, szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aga_zgaga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2016, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Świerk (Picea) - choroby, szkodniki

Post »

Mam duży świerk srebrny, który rośnie w kiepskich warunkach, bo go posadzono na 40metrowej działce między szeregowcami, w tym roku strasznie płacze żywicą i to z każdej możliwej, nawet starej, rany. Zaatakowała go mszyca masowo, ale opryskałam i na razie jest spokój. Do tego u dołu na pniu zrobiło mu się coś czarnego (fotka), to jest twarde. Co to może być?
Szkodników mam w okolicy w brud, bo to teren przy rezerwacie, więc mieszkam przy lesie puszczonym na dziko.
Boję się, że świerk psuje się u dołu i że mi się wywali przy jakiejś wichurze.

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
MaciejL87
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 lip 2023, o 09:43

Post »

Zauważyłem problem z moim świerkiem little gem. Końcówki pędów się zaczerwieniły jak na zdjęciach. Co to może być? Zrobiłem już profilaktycznie oprysk przeciwgrzybiczny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Piterson1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lip 2025, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam wszystkich,
mam problem ze świerkiem szczepionym na pniu. Wygląda to tak jakby tracił igły zaczynając od czubków gałęzi, w kierunku wnętrza rośliny. Niektóre igły wydają się częściowo "przypalone". Niektóre z nich są skrócone tylko na czubku, inne do polowy - tak jakby same igły zanikały. Mam nadzieję, że ktoś się z tym spotkał i mi doradzi.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

WITAJ NA FORUM!
Napisz coś więcej o jego historii i warunkach. Jeśli posadzony w tym roku, to chyba umiera.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Piterson1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lip 2025, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Roślina ma około 15 lat, ale 2 lata temu przeszła remont elewacji naszego domu, a w niedługim czasie elewacji domu sąsiada. Stoi blisko budynków, więc rusztowania stały zaraz przy nim i robotnicy też się musieli obok niego kręcić. Możliwe, że to mu zaszkodziło. Dodatkowo rok temu około 2 metry od niego robiliśmy wykop, więc może uszkodziliśmy mu korzenie, ale nie wiem czy on ma aż tak długie korzenie?
Kamilss
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 cze 2018, o 20:20

Świerk brązowieje od dołu i nasad przyrostów

Post »

Nie było mnie 9 dni, wracam, a tu kuku. Świerk kolumnowy, brązowieje w kolejności od dołu do góry. Młodsze drzewa bardziej, starsze mniej. Zauważyłem że ognisko i centrum tego znajduje się u nasady młodych pędów.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”