Fasolka szparagowa cz. 3
- Barbadosss86
- 100p
- Od: 18 cze 2024, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Fasolka szparagowa cz. 3
Aniu a mrowiska nie masz na grządce gdzie siałaś? Mi w jednej grządce po wysianiu fasolki szparagowej karłowej może 1/3 wzeszła ale to na początku czerwca było , wiec wzięłam to na pogodę, że zimne noce, ale potem po wycięciu na obrzeżach sałaty, zauważyłam, że są dziurki w ziemi i mrowki chodzą....zrobiły sobie w tym miejscu mrowisko. Od razu wrzątek poleciał, na razie jest spokój. Dosiałam i zobaczymy za parę dni 

" Warzywa rosną, gdy Barbara w ogrodzie! 😄
Też tak miałem. Drugi rok z rzędu wschodziło 10-90% nasion fasoli niezależnie od ich pochodzenia i odmiany.
Przyczyną słabego kiełkowania podlewanych grządek fasoli jest wysychanie nasion na skutek silnego promieniowania.
Na moich szybko nagrzewających się piaskach zacznę grządki z wysianą fasolą chronić przed słońcem.
Przyczyną słabego kiełkowania podlewanych grządek fasoli jest wysychanie nasion na skutek silnego promieniowania.
Na moich szybko nagrzewających się piaskach zacznę grządki z wysianą fasolą chronić przed słońcem.
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Basiu i Wroniarzu pewno oboje macie rację. Mrówki w moim ogrodzie się strasznie rozpanoszyły, są różne malutki i ogromne, czarne i rude, ale nie tak żeby w skrzyni z roślinami miały gniazdo. Dziś posypałam czerwonym Brossem na mrówki, może się przestraszą i sobie pójdą do sąsiada, albo na łąkę za płotem, bo sąsiad miły gość i źle mu nie życzę. Wilgoć w skrzyniach jest, ale powierzchnia gleby jest sucha. W każdym razie ziemię rozgrzebałam i nasion nie było, pewnie coś zżarło lub zgniły.
ania1590
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Barbadosss86
- 100p
- Od: 18 cze 2024, o 13:20
Aniu, wczoraj w drugiej grządce, gdzie część kapustnych jest, a z przodu przy brzegu wcześniej bratki były ale coś potem słabo z niemi było, wiec wyrwałam, korzeń jakby nadgniła, obok malutkie dziurki i spacery mrówek. Wrzątek poszedł, to widać było jak zwiewają z tych swoich tunelików.
Błąd chyba taki mam z grządkami, ze są one zrobione z dwóch desek np wysokości 15cm, czyli wysokość grządki ok 30cm. I pomiędzy jedną deską a drugą są szpary. Mogłam obić od wewnątrz jakąś folią aby szpar nie było. A tak to sobie mogą z dworu wejść i w te szpary pomiędzy. Ech człowiek całe życie sie uczy
Dobrze , że chociaż siatkę na krety dałam to póki co spokoj z nornicami i kretami jest
Błąd chyba taki mam z grządkami, ze są one zrobione z dwóch desek np wysokości 15cm, czyli wysokość grządki ok 30cm. I pomiędzy jedną deską a drugą są szpary. Mogłam obić od wewnątrz jakąś folią aby szpar nie było. A tak to sobie mogą z dworu wejść i w te szpary pomiędzy. Ech człowiek całe życie sie uczy

Dobrze , że chociaż siatkę na krety dałam to póki co spokoj z nornicami i kretami jest
" Warzywa rosną, gdy Barbara w ogrodzie! 😄
-
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Od kilku dni zbieram fasolkę w tunelu i powiem wam , że warto nawet kilka nasion wysiać do tunelu .
Zajmuje miejsce przy ścianie , dzięki temu chwasty tam nie rosną . Problem jest przy zbiorze , ale
da się .
Zajmuje miejsce przy ścianie , dzięki temu chwasty tam nie rosną . Problem jest przy zbiorze , ale
da się .
-
Ja o swojej tunelowej już dawno zapomniałem ale w tym sezonie chcę wysadzić rozsadę po wyrwaniu najwcześniejszych pomidorów. Muszę tylko dobrze wstrzelić się z terminem wysiewu. W tym sezonie testuję odmianę SV 1003 GF choć w rezerwie mam też Rocdor.

Ta trochę ucierpiała od Słońca i silnych wiatrów.

Ta trochę ucierpiała od Słońca i silnych wiatrów.

-
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Najwcześniejsza partia fasolki SV1003GF z rozsady będzie na weekend do pierwszego zbioru. Rosną już też kolejne 4 rzuty wysiewane w odstępie około 12 dniowym. Planuję jeszcze 2-3 siewy szparagówki.
Niestety ta odmiana ma krótki okres zbioru.
Niestety ta odmiana ma krótki okres zbioru.
Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
No ale jak się ją sieje cyklicznie , będzie się uzupełniać.
Nie zabraknie.
Nie zabraknie.
-
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Może stety. Ja lubię jak fasolka dojrzewa równocześnie. Wtedy wyrywam krzaczek, obieram wszystkie i mam miejsce na kolejne coś.
Z najwcześniejszej w gruncie już zjadłem obiad, ale to nie taka, jeszcze zostały strąki i kolejne dojrzewają.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-