Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...
- galaxy
- 500p

- Od: 6 maja 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...
luis90 u mnie czasami zachodzi któraś w ciążę i nasiona bez problemu kiełkują. Już wszyscy znajomi obdarowani
Właśnie znalazłam starocie z sezonu 2017/2018 jutro wysieję dla zabawy. stare sa i może nic nie wyjść, ale nie mam nic do stracenia. zabawę udokumentuję fotkami 
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
choroba datury czerwonej
Kupiłem wiosną zabiedzoną sadzonkę datury czerwonej . Ładnie rosła do momentu nadejścia upałów.
W momencie gdy po upałach zaczęły się deszcze nagle pojawiły się plamy na liściach .Najpierw pojawiają się na spodzie.
Wyglądają jak uszkodzenia przez owady a następnie brązowieją od góry. Liście pod światło są mozaikowate .Więdną, żółkną i masowo opadają.
Oprysk saprolem trochę pomógł .Usunąłem wszystkie chore liście i niby było ok ,tak z trzy tygodnie ale problem powrócił.
Pojawiły się także czarne plamki na łodygach.
Co to za choroba i jak uratować tą roślinę ?

W momencie gdy po upałach zaczęły się deszcze nagle pojawiły się plamy na liściach .Najpierw pojawiają się na spodzie.
Wyglądają jak uszkodzenia przez owady a następnie brązowieją od góry. Liście pod światło są mozaikowate .Więdną, żółkną i masowo opadają.
Oprysk saprolem trochę pomógł .Usunąłem wszystkie chore liście i niby było ok ,tak z trzy tygodnie ale problem powrócił.
Pojawiły się także czarne plamki na łodygach.
Co to za choroba i jak uratować tą roślinę ?

Re: Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...
Wątek stary ale chyba aktualny.
Podpowiecie proszę co dolega mojej młodej daturze. Nie mam doświadczenia. Dostałem w zeszłym roku przypadkiem szczepkę. Ukorzeniła się, rosła, przetrwała zimę w szklarni. Rośnie ale liście żółkną od końca po przesadzeniu. Dostała osmocote 6 miesiecy w średniej dawce. Dwa tygodnie temu dostała siarczan magnezu dolistne ale niewiele pomogło. Czy to może być przelanie?

Podpowiecie proszę co dolega mojej młodej daturze. Nie mam doświadczenia. Dostałem w zeszłym roku przypadkiem szczepkę. Ukorzeniła się, rosła, przetrwała zimę w szklarni. Rośnie ale liście żółkną od końca po przesadzeniu. Dostała osmocote 6 miesiecy w średniej dawce. Dwa tygodnie temu dostała siarczan magnezu dolistne ale niewiele pomogło. Czy to może być przelanie?

- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Osnocote i to pół roku temu to zdecydowanie za mało. Ona po prostu jest niedożywiona. Powinieneś regularnie nawozić mineralnym nawozem do roślin zielonych albo kwitnących co około 2 tygodnie.
Do tego sprawdź stan korzeni czy bryła korzeniowa nie jest przerośnięta.
Do tego sprawdź stan korzeni czy bryła korzeniowa nie jest przerośnięta.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Osmocote (nawóz otoczkowany) który dałem w maju przy przesadzaniu do większej doniczki działa pół roku. Zastosowałem skrót myślowy 
Dałem dawkę średnią dla upraw kontenerowych. W weekend opryskałem nawozem dolistnym NPK 20-20-20. Wiem, że to jeszcze za krótko na efekt. Staram się podlewać dopiero jak ziemia przeschnie. Szkodników brak. Były mszyce ale tępiłem na bieżąco. To samo z przędziorkiem. Czy dać jej jeszcze siarczan magnezu dolistnie?
Dodam jeszcze, że stoi w pełnym słońcu na gorącym balkonie. Czy to odpowiednie stanowisko?
Dałem dawkę średnią dla upraw kontenerowych. W weekend opryskałem nawozem dolistnym NPK 20-20-20. Wiem, że to jeszcze za krótko na efekt. Staram się podlewać dopiero jak ziemia przeschnie. Szkodników brak. Były mszyce ale tępiłem na bieżąco. To samo z przędziorkiem. Czy dać jej jeszcze siarczan magnezu dolistnie?
Dodam jeszcze, że stoi w pełnym słońcu na gorącym balkonie. Czy to odpowiednie stanowisko?
- norbert76

Dla mnie Osmocote to nie jest nawóz, a przynajmniej nie dla Datury. To jest roślina, która wymaga intensywnego nawożenia, bo jej cykl wegetacyjny jest sezonowy. Do tego co Ci da jednorazowy oprysk siarczanem. Dawaj regularnie mineralny nawóz w płynie albo w proszku, w tym drugim przypadku np. Planton Z albo K aż do jesieni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Regularnie czyli jak często? Raz w tygodniu? Standardową dawkę 1g/L ? Zwiększyć na pierwszy raz?
- norbert76

Przeczytaj jeszcze raz mój drugi post wstecz. Napisałem co ile nawozić. Dawka standardowa.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ok, widzę. Powiedz jeszcze co złego jest w osmocote? Z tego co wiem nawozy te są szeroko stosowane w rolnictwie.
- norbert76

To, że jest stosowany w ogrodnictwie, nie oznacza, że Osmocote sprawdzi się zawsze i wszędzie.
Na przykładzie Twojej Datury się nie sprawdza.
Na przykładzie Twojej Datury się nie sprawdza.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta