Gdzieś daleko na pół.wschód cz.II

Zdjęcia naszych ogrodów.
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Gdzieś daleko na pół.wschód cz.II

Post »

Martyno dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;:180

U mnie wiej, że'"głowę można urwać" więc trochę odpoczynku w domu bo ostatnie dni były przeznaczone na wyrwanie Podgarecznika z rabat. Ależ go nie znoszę, ;:222 na całej działce mi się rozpanoszył choć muszę przyznać, że kwitnący jest ładny ;:215 więc w niektórych miejscach go zostawiam. Muszę trochę swoje zdrowie oszczędzać ograniczając pielenie gdzie tego nie wymaga.
Tak się prezentuje przy domku dla dzieci , który obecnie praktycznie nie jest już odwiedzany bo wnuki wyrosły.
Obrazek

Obrazek

Wszystkie roślinki bardzo powoli mi rozkwitają, dużo różnych pączków które czekają na więcej słońca ;:3 ;:3 ;:3
kilka nowych zdjęć mam;

Obrazek te czosnki odkryłam w siatce od ulicy

Obrazek

Obrazek a taki mam widok jak stoję na schodach do domu i teraz bardziej kolorowy bo rabacie przy śliwie coraz więcej roślin rozkwita. A po drodze do niej jest rabata Liliowców i mała łączka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek coraz więcej Maków rozkwita

Obrazek

Obrazek Szałwia Muszkatałowa

Obrazek tutaj taki bałagan panuje w dole Róż bo posadziłam tam Czosnek Niedźwiedzi aby Róże były zdrowsze/ tak wyczytałam/. Teraz się liście z kwiatami położyły i dlatego jest tak nie estetycznie. A największy problem sprawia mi ciemny szczawik gdzie mam go już winnych rabatach a nawet doniczkach ;:223 .A co ciekawsze ja go nigdzie nie sadziłam ;:222 W ogóle na tej rabatce/bo mała/ wśród Róż rozsiane jest wszystkiego= stokrotki, maki , Orlik, Kłosowiec a ja jeszcze Lawandę posadziłam

Obrazek no i jeszcze taki Irysek się na niej pokazał.

Obrazek pod Jarzębiną liściasto- Tarczownica i dwa rodzaje Redgersji a w tle Tojeść kropkowana

Obrazek róża pnąca Flammentarz coś z roku na rok ma już mniejsze kwiatki

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

z rojnikami
Obrazek

Obrazek

w domu bukiet z Piwonii
Obrazek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Jaki Ty masz niesamowicie piękny ogród. Uwielbiam tę kompozycję. Wygląda tak naturalnie, tak przytulnie, aż chciałoby się w nim usiąść z poranną kawką lub sobotnim wieczornym piwkiem.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale fajny pomysł z tymi kieszonkami i wiszącymi donicami ;:333 Twój ogród jest bardzo naturalny i ładny; moje klimaty!! :D
Podagrycznik to lecznicze zioło; polecam! U mnie jest go coraz mniej bo boziszki żałobne go zastapiły ; faktycznie ślicznie kwitnie!
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Pięknie się prezentuje Twój ogród, taki naturalny.
Fajny pomysł z tymi rojnikami w wiszących doniczkach.
W oddali widzę otwartą furtkę, widok taki zagrażający do twojego ogrodu. Powtórzę za Jurkiem, też bym się w nim chętnie kawy napiła. ;:108
Miłej niedzieli
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bożenko, piękne masz piwonie, szczególnie spodobała mi się ciemnoróżowa z żółtymi środkami ;:215 a i ta kremowa z bladoróżowym srodkiem apetycznie wygląda, niczym pucharek lodów ;:92 Czosnek, który wsadziłaś dla zdrowotności róż to nie niedźwiedzi lecz złocisty (tak podpowiedział wujek Google). Niedźwiedzi kwitnie na biało.
Ciepełka Ci życzę ;:3
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
krasna101

Post »

Jurku, Igo, Kasiu, Halszko z całego serca Wam dziękuję ;:167 za takie piękne słowa o mojej działce ;:180 ;:180 ;:180 ;:180 . Muszę przyznać, że aż "łezka mi się zakręciła " ze wzruszenia ;:108 .Takie to miłe bo doceniliście moją pracę, często w potach i bólu.
Sama zajmuję się tą działką i do tego jeszcze od dwóch lat opiekuję się moim synem dorosłym /42lata/ bo dopadła go taka straszna nie uleczalna choroba "stwardnienie zanikowe mięśni" która niszczy mu mięśnie. Obecnie już używa respiratora i jeździ już na wózku bo nie ma już siły chodzić a rokowania są takie ,że będzie tylko leżeć a śmierć nastąpi przez uduszenie bo płuca i serce nie będą miały siły pracować z powodu zaniku mięśni. I patrzenie na ogród jak się zmienia z dnia na dzień , na ńtę paletę kolorów jest dla mnie odskocznią od tych zmartwień.
Tymi miłymi słowami daliście mi dużo otuchy i sił do dalszego działania w domu i ogrodzie :tan

Halszka ale ten żółty Czosnek też smakuje czosnkowo i my go jemy, do dobrze i czy on ma właściwości lecznicze jak biały?

Znów dzień zimny i deszczowy :( więc dziś odpoczynek od pracy na działce. jedynie wyszłam pochodzić po działce zobaczyć co nowego rozkwitło i porobiłam parę zdjęć. Na razie rozkwitły pierwsze niskie różyczki, "pękają" już pąki pełnych Maków ale tylko fioletowe a spodziewałam się różnych kolorów bo tak było na paczce z nasionami . Może jednak i inne się pokażą bo dużo jeszcze w pąkach :roll:
Obrazek ta roślinka z jasnymi liśćmi to inna odmiana "Starca" /sąsiadka w szklarni je miała i spodobała się mi ,więc dostałam ją./ :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek na tej rabacie jest najwięcej Maków

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek żeleźniaka musiałam podeprzeć bo taki wysoki wyrósł, że wiatr go położył ale na szczęście nie połamał

Obrazek

Obrazek Szałwia Muszkatałowa też ogromna wyrosła

Obrazek wśród tych ogromnych roślin rozkwitła niska różyczka

Obrazek a w pojemnikach ten pokazały się Maki choć ich tam nie siałam,pewnie wiatr rozniósł nasiona

Obrazek drugi Jaśmin rozkwitł, ma duże gęsto kwitnące kwiaty

Obrazek

Obrazek

Obrazek na innej rabacie z innego Maku została taka baletnica

Obrazek przy moim dawnym kurniku stanęły inne ptaki.Zbieram się go trochę pomalować bo widzę,że na zdjęciach ta stara płyta bardzo brzydko się prezentuje,że muszę zdjęcie przycinać. ;:223

Obrazek te polne Maki po wiatrach się położyły ale nadal kwitną

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek busz Floksów a wśród nich inne choć już coraz mniej kwiatów zakwita

Obrazek
tu rabata przed domem
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Szałwia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

[url=https://postimages.org/]Obrazek[/url

no i nie wiem dlaczego mi nie pokazuje zdjęć , wgrywałam tak jak zawsze i nie były za duże ;:223 ;:145 ;:22 ale już udało się mi naprawić i zdjęcia widać
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękna łączka z wykoszonymi ścieżkami. ;:138
Maki masz cudne, szałwia muszkatułowa ogromna. ;:oj
Mój ulubiony czosnek Krzysztofa pięknie Ci kwitnie. ;:215
Piękny kolorowy ogród i podziwiam Cię, że tyle doniczek dasz radę przypilnować.
Bożenko zdrowia i wytrwałości w opiece nad synem. ;:168 ;:167 Wiem ile samozaparcia i siły trzeba mieć, żeby wszystkiemu podołać.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Krasna – Twój syn ma to samo, co wybitny fizyk Stephen Hawking? O matko… Moje najserdeczniejsze wyrazy współczucia.

Bardzo ładne maki, piękna szałwia muszkatołowa. Ta druga szałwia, niebieska z białym (co to ją pokazujesz tuż przed serią powojników), to co za gatunek konkretnie?

Pozdrawiam serdecznie!
LOKI
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Bożenko życzę dużo sił, w opiece nad synem. ;:168
Dobrze że masz ogród jako odskocznię na pewno ma on wpływ na Twoje zdrowie psychiczne.
A w ogrodzie się dzieje, tyle pięknych roślin Ci kwitnie.
Udanego weekendu życzę i tulę mocno.
krasna101

Post »

Soniu, Jurku,Kasiu dziękuję za słowa współczucia i wsparcia ;:180 Trzymam się jakoś w tej sytuacji życiowej pewnie dlatego, że syn już teraz chyba pogodził się z tą chorobą i w miarę spokojnie ją znosi. Najgorsze były początki jak po wielu wizytach u różnych specjalistów dowiedział się co to za choroba. Było wszystko- załamanie, płacz,złość a nawet zaczął to wszystko łagodzić przez picie alkoholu. Ja też trafiłam do psychiatry i biorę leki na wzmocnienie , wyciszenie...muszę przyznać, że bardzo mi pomogły ;:108

Soniu w części tych doniczek rosną rozsady którymi potem uzupełniam rabaty po przekwitniętych kwiatach- np po Makach i innych wczesnokwitnących

Jurku ta Szałwia nazywa się "color Spires Azure Snow"

Czy u Was też w tych dniach tak wieje? bo u mnie szaleństwo , mimo ,że świeci słońce ;:223 Właśnie wróciłam ze spaceru z psami i musiałam od razu wypić coś ciepłego i wleźć pod koc aby się ogrzać ;:306 tak się tu lato zaczęło ;:306
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Krasna – aż szukałem informacji o tej szałwii, widzę, że to jakiś starannie wyselekcjonowany mieszaniec kilku gatunków. U mnie upał, skwar, kanikuła – od trzech tygodni temperatury przekraczają 30°C, w ostatni wtorek było 38°C, ja już nie mogę, mam ochotę poprosić o azyl w laboratoryjnej chłodni. Niby od czwartku się ochłodziło (przy czym poprzez „ochłodziło” rozumiem to, że zamiast 38°C jest 28°C), ale nie na długo – w następny czwartek znowu ma rąbnąć powyżej trzydziestu.

Oddawaj mi swoją pogodę! Natychmiast! Bo jak po dobroci nie oddasz, przemocą odbiorę! :;230

Pozdrawiam serdecznie!
LOKI
krasna101

Post »

Jurku mogę oddać Ci teraz moją pogodę bo u mnie też upał ;:3 choć może nie aż z tak wysokimi stopniami. Jednak mam cały dzień nasłonecznione podwórko ;:3 ;:3 ;:3 ,że termometr w słońc wskazuje często pod 40st. Ziemia już zrobiła się twarda jak kamień ;:223 Wczoraj tego doświadczyłam bo sadziłam sadzonki kwiatów które dopiero do mnie dotarły ;:222
Więc właśnie teraz włączyłam zraszacz na dużą rabatę nad stawem/ ale staw już dawno nie istnieje bo wysechł i Wierzby go zarosły/. Mniejsze rabaty raczej podlewam ręcznie bo też stosuję moją gnojówkę z pokrzyw i skrzypu. Najwięcej podlewania oczywiście w różnych donicach,pojemnikach, choć co roku zaklinam się, że nie będę już nic sama siać by później rozsady ciągle przesadzać.

Lipiec zaczął się upalnie i kwitnienie ruszyło
nowa rabata - migawki z tej rabaty z 4dni Lipcowych. Wszystkie kwiatki żółte i podobne to z moich siewów/
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek /baletnica/

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek druga baletnica

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek widok z boku od stodoły

Obrazek

Obrazek niski żmijowiec z moich siewów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek trzecia baletnica

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie dzisiaj ku wielkiemu zaskoczeniu 15°C i mżawka. Jeszcze wczoraj było 27°C.

Niesamowite te maki.

Pozdrawiam!
LOKI
krasna101

Post »

Wczoraj zdążyłam zamieścić zdjęcia lipcowe tylko z jednej rabaty teraz uzupełniam z innych miejsc na działce;
koło domu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek[/url

na rabacie przy stawie jeszcze skromnie
[url=https://postimages.org/]Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek[/url

przy altanie róża pnąca i powojniki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek[

i inne pnące

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i moje groszki które ciężko mi fotografować przy pergolach bo ciągle jakieś tła mi wychodzą które zaburzają ich wygląd
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek kwiat żylistka

Obrazek
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ile przeróżniastego kwiecia w twym ogrodzie ;:138 piękne od najdrobniejszych po najciekawsze.Dobrze zauważyłam biały mak?i kwiaty w hełmie?ten niebieściutki aż za oczy mnie złapał ;:oj Powojniki, róże i łany maków pełnych,widać że kwiaty cię lubią.Masz super pomysły,będę podglądać do jesieni jeszcze nie jedno mnie u ciebie zaskoczy ;:138 Pięknej pogody ,troszkę wiatru i wody a nade wszystko sprawności a na weekend miłych gości. ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”