Morela - uprawa, pielęgnacja, zapytania

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
jagusia111

Re: Morela - uprawa, pielęgnacja, zapytania

Post »

A miałeś kiedykolwiek jakiś dojrzały owoc? To by pozwoliło zidentyfikować odmianę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
jagusia111

Post »

No to zapylacz odpada bo to odmiana samopłodna. Czyli coś jej nie pasuje, albo klimat, albo albo warunki glebowe. Trudno powiedzieć. Morele bywają kapryśne. Tu możesz poczytać o warunkach prawidłowego zapłodnienia moreli https://www.sad24.pl/artykuly/czynniki- ... ow-moreli/ . Może coś wywnioskujesz.
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie wysoki poziom wód gruntowych i SOMO sobie radzi bardzo dobrze. Znacząco lepiej od pozostałych pobliskich drzewek owocowych.
Grabolix
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 cze 2025, o 20:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam.
Nie wiem czy w tym wątku ale potrzebuję porady odnośnie rozłupanej około 20letniej moreli, która się rozłupała chyba 3 dni temu. Jeżeli do innego wątku proszę o przeniesienie.

Mam prośbę aby ktoś z doświadczeniem powiedział jak mogę zabezpieczyć ranę (maść ogrodnicza, glina czy jeszcze coś innego), czy jest w ogóle sens po takim urazie, czy drzewo przetrwa i czy żeby mu to ułatwić powinienem pozostałe konary (które?), po owocowaniu skrócić i o ile?
Zależy mi na niej bo miała pyszne owoce, obficie owocowała.
Ranę oczyściłem i z samego środka pnia wydłubałem ile potrafiłem takiego miękkiego drewna ale nie jestem pewien czy to próchnica. Zdjęcia poniżej.

https://i.postimg.cc/FRHDCZK5/1.jpg

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Witaj na forum!
Jasne, że jest sens. Pomaluj całą ranę Miedzian'em 350 SC.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Kontakt:

Post »

Kiedyś takie drzewo uratowałam previcurem. Do dziś drzewo rośnie i owocuje
ania1590
Grabolix
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czy miedzian 50WP też się nada bo akurat mam na pomidory itp. (jak tak to jaki % roztwór zrobić), jeżeli 350 SC jest lepszy (mocniejszy) to działam 350 SC lub tym co zaproponowała ania1590.

Czy w ta wydłubaną dziurę wcisnąć glinę ? - starą jabłoń ojciec tak zabezpieczał.
I czy jak przytnę konary tak o1/2 to ją odciąży i pomoże czy wręcz odwrotnie?
Awatar użytkownika
klakier7
200p
200p
Od: 21 cze 2014, o 19:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pomaluj dokładnie ranę tak jak radzi Kolega, nierozcieńczonym Miedzianem 350 SC. Kup sobie 0,5 lub litrowe opakowanie, wychodzi taniej. Przed zimą popraw malowanie, następnie wiosną. Nic więcej nie rób, nawet w profesjonalnym leczeniu drzew już dawno odeszło się od stosowania jakichkolwiek plomb.

Pozdrawiam - Klakier
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak masz Miedzian w proszku, to to jako roztwór użyj farby emulsyjnej.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Grabolix
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nie cytuj jeśli odpowiadasz bezpośrednio na post 3 00
Ile gram na 100 ml jak możesz podpowiedzieć?
Zobaczę czy została jakaś zbędna emulsja jak nie to 350 SC kupię i działam, chyba że Koro derma się też nada bo została po cięciu czereśni?
Dzisiaj dłutem zdarłem gdzie mogłem do zdrowej tkanki oczyściłem pędzlem i zauważyłem jeszcze taką szczelinę która wygląda jakby oddzielał się wszczep od podkładki.

https://i.postimg.cc/jS8qsm7j/20250620-175414.jpg

https://i.postimg.cc/Znh47h1w/20250620-175430.jpg

Co do uzupełnienia tej dziury w środku gliną znalazłem coś takiego.
https://www.youtube.com/watch?v=9YCWlGY ... owiekzlasu
Co myślicie żeby jednak po zastosowaniu miedzianu jednak ten ubytek "zaszpachlować" na jesień (taki duży klin żeby uzupełnić cały pień) gliną żeby woda po opadach i śnieg nie stała na pniu tylko spływała czy olać jak radzi klakier7 ?
Obawiam się że śnieg i woda będzie tam cały czas stała i zrobi swoje.
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

To wygląda jak rozłamanie spowodowane przez nieprawidłowe uformowanie drzewa od początku.
Dwa główne konary/pnie z miejsca szczepienia/okulizacji i ich rozłamanie spowodowane ostrym kątem.
To co odpadło odłamało się zarówno od reszty odmiany jak i od podkładki. To co zostało również powoli oddziela się od podkładki.

Nie wróżę temu drzewu długiego życia. Żeby pozwolić na dojrzenie i zbiór owoców sugerowałbym wbicie obok ze 2 mocnych słupków po to żeby trochę ustabilizować to co zostało.

Jeżeli jest to cenne drzewo to spróbować kupić ze 2 morele w doniczkach (inne o tej porze roku nieosiągalne) i spróbować zaokulizować na nich oczka z tego drzewa.
Pozdrawiam,

J
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak najwięcej Miedzianu, żeby tylko malować się dało; potrzebna pewna płynność, żeby farba dobrze przylgnęła i trochę wniknęła w pory oraz związała się z powierzchnią.
Podparcie i 'przeszczepienie' - też o tym pomyślałem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”