Oczko wodne koncepcje
- saider87
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 sty 2015, o 20:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Oczko wodne koncepcje
No ale jeśli już tam chce zrobić ścianę z roślin to jakie ? I w czym sadzić??
Michał 

- patkaza
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 cze 2010, o 23:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Ja jestem na etapie "powstawania"oczka więc mogę sobie śledzić po cichutku jak u ciebie to się rozwija?
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
- saider87
- 20p - Rozkręcam się...
Witam tak wszystkie rośliny są w doniczkach
Te trawy po rogach to z dzikiego stawu a raczej takich szuwar jak rów.Rosną w małych doniczkach 20 cm średnicy i 15 cm wys.
A pałka wodna na środku w większej około 40 cm średnicy na samym dnie:-) Taki wyskoki z 130 cm od doniczki.Ale to wszystko tak na start w tym roku będzie gęściej tych roślin jak i roślin pływających i podwodnych

A pałka wodna na środku w większej około 40 cm średnicy na samym dnie:-) Taki wyskoki z 130 cm od doniczki.Ale to wszystko tak na start w tym roku będzie gęściej tych roślin jak i roślin pływających i podwodnych

Michał 

W tym roku planuje kupić sobie pompę do mojego oczka wodnego. W zeszłym roku miałam rybki w oczku wodnym ale wszystkie mi pozdychały bo oczko pokryła rzęsa. Podobno winą tego była za mała cyrkulacja wody z oczku. Myślałam o zakupie pompy Pondovario 2500 Pontec.
Przeznaczona do użytku w oczkach wodnych, zasilania fontann i figurek oraz małych strumyków.
Pompa fontannowa PondoVario 2500
? Przeznaczone do użytku w oczkach wodnych, zasilania fontann i figurek oraz małych strumyków
? Zdejmowana pokrywa filtracyjna do zasilania strumienia lub filtra
? 4 dysze wraz z teleskopowym przedłużeniem oraz zawór kulowy
? Stopniowane przyłącze węża (opcje 1/2˝, 3/4˝ i 1˝)
? Drugi indywidualnie dopasowany wylot
? Zintegrowany wyłącznik termiczny
Przeznaczona do użytku w oczkach wodnych, zasilania fontann i figurek oraz małych strumyków.
Pompa fontannowa PondoVario 2500
? Przeznaczone do użytku w oczkach wodnych, zasilania fontann i figurek oraz małych strumyków
? Zdejmowana pokrywa filtracyjna do zasilania strumienia lub filtra
? 4 dysze wraz z teleskopowym przedłużeniem oraz zawór kulowy
? Stopniowane przyłącze węża (opcje 1/2˝, 3/4˝ i 1˝)
? Drugi indywidualnie dopasowany wylot
? Zintegrowany wyłącznik termiczny
- saider87
- 20p - Rozkręcam się...
Witam to też zależy jak wielkie masz to oczko .Ile pojemności i czy będzię woda z pompy przechodziła przez jakiś filtr ...Czy tylko prosto z jedno na fontanne a drugie na jakąś kaskadę lub mały strumyk.Ale pompa ciekawa
Michał 

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 lut 2015, o 21:05
Pompa słaba jakościowo i nie energooszczędna
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 lut 2015, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mam pytanie, tak się składa, że mam bardzo podobne oczko wodne i niestety strasznie się zamuliła woda, co można zrobić żeby ją oczyścić a nie pozabijać rybek ? Pozdrawiam
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 lut 2015, o 21:05
Zastosuj preparat do likwidacji mułu typu Eco Tabs lub drogi ale skuteczny "Teichschlamm entferner"
Technika w oczku wodnym.
Bardzo proszę o porady doświadczonych znawców. Moje oczko w tej chwili podlega renowacji, chcę tam stworzyć możliwie najlepsze warunki dla ryb. Ważne są też kwestie estetyczne. Oczko 8 x 4 m, pojemność 15 m3, głębokość w najgłębszym miejscu 2,5 metra.
1. Jaki filtr, jeden czy kilka? (oczywiście w sklepach ogrodniczych nie maja pojęcia, choć powinni.
2. jaki napowietrzacz?
3. Ewentualnie grzałka na zimę aby nie zamarzało?
4. Słyszałam o tzw. "kominie"? Co to za ustrojstwo?
Będę wdzięczna za każdą sugestię.
1. Jaki filtr, jeden czy kilka? (oczywiście w sklepach ogrodniczych nie maja pojęcia, choć powinni.
2. jaki napowietrzacz?
4. Słyszałam o tzw. "kominie"? Co to za ustrojstwo?
Będę wdzięczna za każdą sugestię.
Mój ogród - zapraszam
- szkodnikk
- 200p
- Od: 2 sty 2014, o 10:48
Witaj
.
Oglądałem twoje oczko, nie wiem jakie będzie po liftingu. Polecam zrobić wokół podwodne półki i poukładać okrąglaki do powierzchni, możesz wtedy nasadzić dużo roślin między tymi kamieniami bez pojemników i podłoża.
Wszystko zależy od ilości ryb. Ja mam jeden z kosza na śmieci 240l ( nie wiem jaki koszt na dziś ale tak koło 1000 ziko by pewnie wyszło) i jeszcze taki odstojnik na strumyku gdzie rośliny przechwytują resztę, ale i tak nie daje rady bo za dużo mam ryb1. Jaki filtr, jeden czy kilka? (oczywiście w sklepach ogrodniczych nie maja pojęcia, choć powinni.

Oglądałem twoje oczko, nie wiem jakie będzie po liftingu. Polecam zrobić wokół podwodne półki i poukładać okrąglaki do powierzchni, możesz wtedy nasadzić dużo roślin między tymi kamieniami bez pojemników i podłoża.
Napowietrzacz używam tylko w okresie zimowym w czasie mrozów. Wylot wężyków bez tych kamyków na głębokości 20cm. Wydobywające się powietrze nie pozwala wodzie zamarznąć2. jaki napowietrzacz?
Jacek
Oczka w głowie
Oczka w głowie
Dzięki Kolego, że się odezwałeś
. A już myślałam, że przyducha Forum zadusiła. W zamiarze oczko ma być takie, jak przedtem a ryb ile się namnoży.Kuzyn ma odstąpić 4 karasie, może dokupię jeszcze swoje marzenie - 4 małe koi, tak do 35 cm z nadzieją, że się rozmnożą.
Wody przestało ubywać, dość duża dziura pionowa a raczej rozdarcie folii jest zlokalizowane ok 30 cm.w dół od kamieni. Po Bożym Ciele zostanie zamówiony w internecie specjalny klej w spreju do EPDM. Jestem na etapie osadzania i mnożenia lilii wodnych w tym oczku i Twoja rada zatrzymania ich kamieniami na I. półce jest znakomita. Nie wiedziałam, że tak można i martwiłam się, że trzy kosze na te lilie to o wiele za mało. Oczywiście, w tym roku już nie zakwitną, ale w przyszłym powinny zająć nawet 1/3 oczka.
Od 9 -ciu lat mieszkamy na posesji w nowym domu, jest prąd, więc ryby będą miały optymalne warunki. Samodzielne zrobienie filtra przekracza moje możliwości, ale byłabym ogromnie wdzięczna za radę, co powinnam kupić z bogatej oferty rynkowej, w której też z uwagi na humanistyczną profesję nie jestem w stanie się rozeznać. No i jaki napowietrzacz ew. dodatkowo grzałkę
Pozdrawiam serdecznie.
Dodam jeszcze, że tam były prócz dna 3 półki, które zachowały się w dobrym stanie a opady deszczu utworzą za kamiennym różańcem strefę bagienną na irysy, trawy ozdobne, kaczeńce i in. Gdy zarejestruję się na Fotosiku, zacznę dołączać zdjęcia. Ogród przez te kilkanaście lat b. się zmienił, łącznie z otoczeniem oczka.

Wody przestało ubywać, dość duża dziura pionowa a raczej rozdarcie folii jest zlokalizowane ok 30 cm.w dół od kamieni. Po Bożym Ciele zostanie zamówiony w internecie specjalny klej w spreju do EPDM. Jestem na etapie osadzania i mnożenia lilii wodnych w tym oczku i Twoja rada zatrzymania ich kamieniami na I. półce jest znakomita. Nie wiedziałam, że tak można i martwiłam się, że trzy kosze na te lilie to o wiele za mało. Oczywiście, w tym roku już nie zakwitną, ale w przyszłym powinny zająć nawet 1/3 oczka.
Od 9 -ciu lat mieszkamy na posesji w nowym domu, jest prąd, więc ryby będą miały optymalne warunki. Samodzielne zrobienie filtra przekracza moje możliwości, ale byłabym ogromnie wdzięczna za radę, co powinnam kupić z bogatej oferty rynkowej, w której też z uwagi na humanistyczną profesję nie jestem w stanie się rozeznać. No i jaki napowietrzacz ew. dodatkowo grzałkę
Pozdrawiam serdecznie.
Dodam jeszcze, że tam były prócz dna 3 półki, które zachowały się w dobrym stanie a opady deszczu utworzą za kamiennym różańcem strefę bagienną na irysy, trawy ozdobne, kaczeńce i in. Gdy zarejestruję się na Fotosiku, zacznę dołączać zdjęcia. Ogród przez te kilkanaście lat b. się zmienił, łącznie z otoczeniem oczka.
Mój ogród - zapraszam
- szkodnikk
- 200p
- Od: 2 sty 2014, o 10:48
Witam
Karasie bym sobie darował. Mnożą się jak głupie i po dwóch latach będzie ich 50.
Z kolorowych fajne są orfy pływają cały czas pod wierzchem lustra.
Mam jeszcze karpie koi, liny taki pomarańcz ewentualnie białe, amura jasny żółty. Są jeszcze białe jesiotry.
Na szczęście nic się nie rozmnaża. Lepiej kilka karpi koi tak jak pisałaś i mniej kłopotu z ich karmieniem i sprzątaniem po nich. No i jeszcze dobra karma, a nie te chrupki kolorowe.
Rośliny między kamieniami rosną słabiej, można im na stracie trochę jakiejś gleby zaaplikować.
Filtrów sklepowych nigdy nie brałem pod uwagę ze względów cenowych i ich wydajności.
Grzałki nie używam. Napowietrzacz tylko zimą do robienia przerębla. W okresie letnim można małą fontanienkę jako napowietrzacz, ale jak pamiętam szybko wkład gąbkowy się zapychał.
Karasie bym sobie darował. Mnożą się jak głupie i po dwóch latach będzie ich 50.
Z kolorowych fajne są orfy pływają cały czas pod wierzchem lustra.
Mam jeszcze karpie koi, liny taki pomarańcz ewentualnie białe, amura jasny żółty. Są jeszcze białe jesiotry.
Na szczęście nic się nie rozmnaża. Lepiej kilka karpi koi tak jak pisałaś i mniej kłopotu z ich karmieniem i sprzątaniem po nich. No i jeszcze dobra karma, a nie te chrupki kolorowe.
Rośliny między kamieniami rosną słabiej, można im na stracie trochę jakiejś gleby zaaplikować.
Filtrów sklepowych nigdy nie brałem pod uwagę ze względów cenowych i ich wydajności.
Grzałki nie używam. Napowietrzacz tylko zimą do robienia przerębla. W okresie letnim można małą fontanienkę jako napowietrzacz, ale jak pamiętam szybko wkład gąbkowy się zapychał.
Jacek
Oczka w głowie
Oczka w głowie
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja mama ma oczko 9 m3. Filtr zrobił jeszcze tata, wiele lat temu i działa do dziś. Konstrukcja banalna: Na brzegu stoi kastra budowlana zamaskowana kamieniami. Na dole z jednej strony jest wycięty otwór, z którego woda wylatuje do oczka i spadając kilkanaście cm w dół, napowietrza wodę. Z drugiej strony do kastry jest wprowadzony wężyk, którym wlatuje do środka woda tłoczona przez pompkę zatopioną w pobliżu dna. Kastra jest wypełniona warstwami filtracyjnymi: na spodzie warstwa kamieni robi za filtr biologiczny, na tym leży gąbka tapicerska i na niej złożona kilkukrotnie stara firanka. Mama płucze gąbkę i firankę 1-2 razy w tygodniu. Woda w oczku czysta i przejrzysta. W oczku rośnie grążel żółty, którego liście zacieniają większość tafli. Ma tam stado karasi. Na zimę wyłącza pompkę i ją wyjmuje. Zamiast warstw filtracyjnych do kastry wkłada akwariowy napowietrzacz z "kamieniem powietrznym" zatopionym w wodzie. Woda nie zamarza tam gdzie lecą bąbelki. Oczywiście kastra jest z góry przykryta. Można oczywiście kupić gotowy zestaw filtracyjny, ale taki "zrób to sam" też się doskonale sprawdza.
Pozdrawiam Lucyna
W niedzielę udało się skutecznie zakleić folię. Już drugi dzień woda trzyma poziom. Syn w tej chwili wyrównuje brzeg, aby podnieść lustro wody. Następna lilia już przeniesiona. Pierwsza codziennie wydłużała łodygi aż liście płasko legły na powierzchni wody. Druga pracowicie pnie się w górę. W małym oczku na przeniesienie czeka następnych 5 grzybieni. A w następnym roku będzie można darować chętnym ich nadmiar. Wszystkie ich kwiaty są intensywnie różowe.
Przeglądam sklepy internetowe z filtrami. Nie wiem, czy teraz warto sprowadzać dalsze rośliny wodne. W Krakowie i tak niczego nie ma w centrach ogrodniczych.
Przeglądam sklepy internetowe z filtrami. Nie wiem, czy teraz warto sprowadzać dalsze rośliny wodne. W Krakowie i tak niczego nie ma w centrach ogrodniczych.
Mój ogród - zapraszam