Maliny - choroby i szkodniki
Re: Maliny - choroby i szkodniki
Z początku sądziłem, że żółknienie dolnych liści to rzecz normalna, ale jak przeczytałem, że rdza atakuje dolne liście, to przyjrzałem się i i zobaczyłem rdzawy nalot przede wszystkim na spodniej stronie liści.
Wrzuć proszę tak czy tak zdjęcia. "Rdza" to nie jest jedna konkretna choroba, tylko cała masa podobnych do siebie chorób.
Rdza malin którą mamy od dawna w Polsce (i która jest obecna we wszystkich spisach chorób malin), wywoływana przez jakieś phragmidium rubi-idaei, z tego co wiem nie atakuje owoców.
Mogła do nas już przypełznąć występująca w ameryce rdza wywoływana przez aculeastrum americanum / pucciniastrum americanum (notowana już w europie wg. rządu UK). Nie kojarzę żebym gdzieś widział / czytał o tej rdzy u nas, może się trzeba będzie do niej przyzwyczaić; pewnie i tak prędzej czy później na byle ciuchu się przemyci do nas zza oceanu.
Rdza malin którą mamy od dawna w Polsce (i która jest obecna we wszystkich spisach chorób malin), wywoływana przez jakieś phragmidium rubi-idaei, z tego co wiem nie atakuje owoców.
Mogła do nas już przypełznąć występująca w ameryce rdza wywoływana przez aculeastrum americanum / pucciniastrum americanum (notowana już w europie wg. rządu UK). Nie kojarzę żebym gdzieś widział / czytał o tej rdzy u nas, może się trzeba będzie do niej przyzwyczaić; pewnie i tak prędzej czy później na byle ciuchu się przemyci do nas zza oceanu.
Nie wygląda to na chorobę. Najprawdopodobniej liście wybielały po oprysku jakimś herbicydem np. Chlomazonem.
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rozważyłabym wciornastki. Są bardzo malutkie, trudne do zauważenia bez lupy i dają objaw rdzawego nalotu na owocach. Polecam poradnik zalinkowany przez Gienię parę stron wcześniej.
Pozdrawiam, Ilona
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jesteś pewny na 100 % że to wirus, jesień już, liście zmieniają barwę.
Wirusowych i bakteryjnych chorób nie wyleczysz, trzeba utylizować.
Wirusowych i bakteryjnych chorób nie wyleczysz, trzeba utylizować.
Pozdrawiam! Gienia.
-
No tak, to faktycznie może być mozaika maliny. Ale równie dobrze te plamy mogą być skutkiem działania szpecieli. Raczej nie pobieraj sadzonek z tych malin.
Mozaikę wywołują trzy wirusy:
- wirus żółtaczki maliny,
- wirus cetkowatosci
- wirus plamistości maliny.
Z tych trzech najbardziej prawdopodobny jest wirus cętkowatosci i plamistości.
Pozostaje na przyszłość pilnować nowe nasadzenia przed szkodnikami, tępić mszyce i wszelkie roztocza .
Mozaikę wywołują trzy wirusy:
- wirus żółtaczki maliny,
- wirus cetkowatosci
- wirus plamistości maliny.
Z tych trzech najbardziej prawdopodobny jest wirus cętkowatosci i plamistości.
Pozostaje na przyszłość pilnować nowe nasadzenia przed szkodnikami, tępić mszyce i wszelkie roztocza .
Pozdrawiam! Gienia.
-
Nie są zdrowe. To zamieranie pędów malin. Można wyleczyć. Opryski zaczynamy wiosną gdy maliny osiągną około 20 cm. Topsin, signum, switch naprzemiennie co dwa tygodnie.
Pozdrawiam! Gienia.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z góry przepraszam, jeśli opisuję znany problem, jednak z malinami nigdy nie było mi wcześniej "po drodze", tzn. moje rosną i nie narzekają
Do rzeczy: U mnie w pracy, szef wsadził trzy szpalery malin (nie znam odmian). Dwa szpalery z malin kupionych z gołym korzeniem, jeden z sadzonek w P-9. Sadził to sam jakoś na początku kwietnia. Dał kropelkę. Ziemia gliniasta, teren po polu uprawnym, gdzie rosła wcześniej kukurydza, ale kilka lat pole zaniedbane i nie uprawiane. Pytałam, czy robił analizę gleby - nie, czy zna pH - stwierdził, że "bardzo dobre, nie kwaśne", konkretów nie podał. Przed posadzeniem nawiózł całe pole obornikiem, przeorał i viola piękny jagodnik i sad mu powstał. Maliny wypuściły liście, zakwitły i ... padły. Tzn. te sadzone z doniczek uschły niemal wszystkie. Te z gołym korzeniem, sadzone jako pojedyncze, dość grube pędy dł. około 50 cm, częściowo padły, większość jeszcze "dycha". Mają liście czerwone z żółto-zielonymi nerwami. Widać, że wyrosło tylko to co "siłą rozpędu", nic nowego i nic zielonego nie puszczają ani z pędu ani z dołu. Przez dłuższy czas, gdy były deszcze, kropelka chodziła. Teraz jak przestało padać to kropelka nie dział. szef mnie pyta, co w tymi malinami, i co ja mam mu odpowiedzieć
? "Puknij się Pan w łeb" nie wchodzi w grę.

Pozdrawiam Lucyna
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak wysokie to były badyle? Bo jakwiecej niż 30-50 cm, to bardzo możliwy rozwój wydarzeń. Na pewnona drugi dzień po sadzeniu zwiędły, nie? Najpóźniej wtedy trzeba było je przyciąć- kompromis między rozsądkiem a bólem serca.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Na dziś, to w związku z prognozowanym brakiem opadów maliny bym wyściółkował. Ja daję stare igliwie sosnowe na borówki, maliny, truskawki, jeżyny a ostatnio nawet na pomidory.