Wszystko o pomidorach cz. 21
-
- 500p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 21
Robercie czyżby to Serce Aschabada? Napisz jak smakował 

Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
- leszkat76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Mój Ijuński aż się pochylił pod ciężarem owoców.

Mam jedno pytanko. Zapyliłam na nim 3 kwiaty. Pierwszy Jaworem, rośnie pomału.

Drugi śliwką Gurman, stoi jakby w miejscu.

Trzeci Tornburns Tera Cottą, i tu zawiązek ma jeszcze słupek. Czy można go dopylać tak długo póki ma słupek, czy to coś da? Czy tylko 1-2 dni po zdjęciu okwiatka a potem tylko czekać?

Mam jedno pytanko. Zapyliłam na nim 3 kwiaty. Pierwszy Jaworem, rośnie pomału.

Drugi śliwką Gurman, stoi jakby w miejscu.

Trzeci Tornburns Tera Cottą, i tu zawiązek ma jeszcze słupek. Czy można go dopylać tak długo póki ma słupek, czy to coś da? Czy tylko 1-2 dni po zdjęciu okwiatka a potem tylko czekać?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 lip 2013, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie/zagwozdke/problem z pomidorem BLACK Beauty.
Dolne/pierwsze grona z kwiatami dziwnie rosną. Tzn. Zaczyna się pęd kwiatowy z kilkoma kwiatami, potem z pędu idzie lisc, potem znowu kwiaty, dalej wygląda to jak "wilk" w którym znowu są kwiaty. Czy ta odmiana tak ma i ma tak owocowac? W ten sposób?Czytalem kiedyś,ze jeśli za kwiatami są liście, to należy je oberwac. Z tym, że w Black Beauty w tych liściach "niby wilku" na końcu pędu kwiatowego pojawiają się znowu kolejne kwiaty.
Kolejne pędy, wyższe, nie mają już takiej tendencji i rosną normalnie.

Dolne/pierwsze grona z kwiatami dziwnie rosną. Tzn. Zaczyna się pęd kwiatowy z kilkoma kwiatami, potem z pędu idzie lisc, potem znowu kwiaty, dalej wygląda to jak "wilk" w którym znowu są kwiaty. Czy ta odmiana tak ma i ma tak owocowac? W ten sposób?Czytalem kiedyś,ze jeśli za kwiatami są liście, to należy je oberwac. Z tym, że w Black Beauty w tych liściach "niby wilku" na końcu pędu kwiatowego pojawiają się znowu kolejne kwiaty.

- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27

Tekkno można by było zostawić, bo tu jest po prostu odwrotność najpierw rośnie grono potem pęd.
Ja chcesz prowadzić na 2 pędy to jedną końcówkę zostaw i kieruj ją do góry, a jak na 1 pęd, to wszystkie pędy za gronami możesz usunąć i ciągnąć jeden gruby do góry.

Kasiu , a ten najmniejszy , to nie śpioszek

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- Barbadosss86
- 50p
- Od: 18 cze 2024, o 13:20
No właśnie podobne pytanie ostatnio zadałam w innym wątku o pomidorach, może trochę inaczej to określiłam, bo nie wiedziałam jak nazwać, ale nikt nie odpisal na mój problem. To widać, częściej sie to zdarza. Ciekawe od czego to zależy. Akurat najbardziej to widać na moich 3 odmianach, które pierwsze wysiewałam pierwszy raz w tym roku. Nie pamiętam już , która to była odmiana.tekkno pisze: ↑13 cze 2025, o 18:18 Mam pytanie/zagwozdke/problem z pomidorem BLACK Beauty.
![]()
" Warzywa rosną, gdy Barbara w ogrodzie! 😄
- Robert25 +

Basiu bardzo dawno temu takie pędy zostawiałem i uwierz mi na słowo , że pomidory urosły normalne duże i smaczne, a jak ładnie, to wyglądało. Zostawiłem by sprawdzić.
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
- 100p
- Od: 30 gru 2024, o 15:29
tekkno, barbadosss86 - ja też mam trochę podobnych anomalii. Kilka pomidorów to nowinki i po nich nie wiem czego sie spodziewać, ale część to odmiany, które znam i sadzę kolejny sezon i widzę to pierwszy raz. Problem jest w gruncie, a na tej samej odmianie w tunelu już nie.
Obstawiam, że to skutki wybitnie zimnej pogody (długotrwałej) na etapie tworzenia zawiązków poszczególnych gron. Aktualnie u mnie znów są fioletowe, poskręcane i jednocześnie wierzchołki i nowe przyrosty robią się żółtozielone czyli pobieranie składników kuleje.
Tak to wygląda:

Początek maja: "jeszcze dwie, trzy zimne noce i ocieplenie",
trzy dni później:"jeszcze dwie, trzy zimne noce i ocieplenie"
...i tak mamy połowę czerwca i :
"jeszcze dwie, trzy zimne noce i ocieplenie" ciągle aktualne
"Dzień świstaka" jako żywo...
Obstawiam, że to skutki wybitnie zimnej pogody (długotrwałej) na etapie tworzenia zawiązków poszczególnych gron. Aktualnie u mnie znów są fioletowe, poskręcane i jednocześnie wierzchołki i nowe przyrosty robią się żółtozielone czyli pobieranie składników kuleje.
Tak to wygląda:

Początek maja: "jeszcze dwie, trzy zimne noce i ocieplenie",
trzy dni później:"jeszcze dwie, trzy zimne noce i ocieplenie"
...i tak mamy połowę czerwca i :
"jeszcze dwie, trzy zimne noce i ocieplenie" ciągle aktualne

"Dzień świstaka" jako żywo...
-
- 100p
- Od: 20 paź 2023, o 23:19
Odnośnie anomalii na pomidorach to pytanie skąd są nasiona. U siebie wysadziłem: zebrane przez siebie z F1 i rosną ok, kolekcjonerskie odmiany od jednej z forumowiczek i rosną ok natomiast kilka odmian kolekcjonerskich kupionych przez olx/fb ma właśnie takie anomalie. Kiedyś czytałem że nasiona zbieramy z pierwszych gron pomidora prowadzonego na jeden pęd, nie wiem ile w tym prawdy, być może nie każdy do tego stosuje się i potem rosną takie "dziwolągi".
- Robert25 +
No właśnie , ale takie anomalia występują w pokoleniu f2 , bo sam tak miałem z 10 może 15 lat temu były to nasiona zebrane ze sklepowych pomidorów , najpierw grono później pęd , a wyrastający sam liść na końcu grona, to normalka tak myślę 
Niebieski ogród one nie są widocznie w pełni przezwyczajone i jakby wytrzymały -5 przymrozku powinno być inaczej , bardziej by walczyły
Polecam na przyszłość AGROLEAF HIGH P 12-52-5+TE zamiast kristalonu .

Niebieski ogród one nie są widocznie w pełni przezwyczajone i jakby wytrzymały -5 przymrozku powinno być inaczej , bardziej by walczyły

Polecam na przyszłość AGROLEAF HIGH P 12-52-5+TE zamiast kristalonu .
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niebieski ogród - Ten fiolet to bym postawiła na "intensywny wzrost w dobrych warunkach"
viewtopic.php?p=819850&hilit=pomidor%2A+fiolet#p819850
viewtopic.php?p=819850&hilit=pomidor%2A+fiolet#p819850
Pozdrawiam Eugenia
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
A to ciekawe , nigdy wcześniej na ten post kozuli nie trafiłam , a może zapomniałam .
Fiolet nie zawsze oznacza brak fosforu - muszę zapamiętać .
Fiolet nie zawsze oznacza brak fosforu - muszę zapamiętać .
- Robert25 +

Oczywiście, że może i oznacza intensywny wzrost . Aniu słyszałem o tym kiedyś na YouTube nie napotkałaś się na to .
Gieniu tylko może być inaczej jeżeli Niebieskiogród by zauważyła te zmiany po zmiennych warunkach atmosferycznych, a wystarczy tylko jedna zimniejsza nocka by , to dostrzec .
Dobrze , że podałaś linka przypomniałaś mi otym .

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- Barbadosss86
- 50p
- Od: 18 cze 2024, o 13:20
No właśnie pierwsze to były wysiane 3 sadzonki i wszystkie tak rosną, jakby na dziko
I generalnie problem z usuwaniem pędów, bo jak nie pod dziwnym kątem to rośnie, to wpierw grono jest, potem liście, nad np kolejne grono...Puszczam je na żywioł, gdyż owoce są. Zobaczymy co z tego będzie
Robercie tyle jest tych różnych nawozów, czy do oprysków, ja to musiałam w tym roku własne nową ziemię ogrodową się zaopatrzyć w 3 nowe grządki podwyższane, itd, więc zeby nie pójść z torbami to na razie nie mogę kupić kolejnego nawozu , który polecasz
Ale leci na listę

I generalnie problem z usuwaniem pędów, bo jak nie pod dziwnym kątem to rośnie, to wpierw grono jest, potem liście, nad np kolejne grono...Puszczam je na żywioł, gdyż owoce są. Zobaczymy co z tego będzie

Robercie tyle jest tych różnych nawozów, czy do oprysków, ja to musiałam w tym roku własne nową ziemię ogrodową się zaopatrzyć w 3 nowe grządki podwyższane, itd, więc zeby nie pójść z torbami to na razie nie mogę kupić kolejnego nawozu , który polecasz

Ale leci na listę

" Warzywa rosną, gdy Barbara w ogrodzie! 😄
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
U mnie taki fiolecik jest na kilku młodych sadzonkach, sianych w kwietniu.
Tak ma no, Rebelpik krzyżówka faworyta.
Nie wiem czy kiedyś czytałam ten post kozuli, bo dokładnie tak sobie pomyslałam, że ma dużo pod korzeniami i dlatego ten czubek tak się fioleci.
Na wiosnę przekopałam rzędowo 2 letni obornik krowi.
Nie dawałam azotu, nic do dołka i jak na razie ładnie wyglądają , takie w sam raz.
.
Myślę że za kilka dni dostaną Kristalon czerwony ….
Tak ma no, Rebelpik krzyżówka faworyta.
Nie wiem czy kiedyś czytałam ten post kozuli, bo dokładnie tak sobie pomyslałam, że ma dużo pod korzeniami i dlatego ten czubek tak się fioleci.
Na wiosnę przekopałam rzędowo 2 letni obornik krowi.
Nie dawałam azotu, nic do dołka i jak na razie ładnie wyglądają , takie w sam raz.

Myślę że za kilka dni dostaną Kristalon czerwony ….
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24