Mój mały ogród...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój mały ogród...

Post »

Witraż z irysem piękny ;:oj, ale czy te w ogrodzie mniej imponujące? Chyba nie! :tan
Jak Ty czekasz na róże, ja czekam na irysy :heja , tylko nie, który pierwszy rozkwitnie, a który zdoła jeszcze kwitnąć? ;:131 . Ciągle przesadzam je w bardziej słoneczne miejsce, które za rok okazuje się już półcieniste! :roll:
Może postawię na róże, zwłaszcza pnące, żeby rosły do słońca, bo tak kusisz zapachem, choćby zwycięskiej Hippolite ;:138 , a zapach w ogrodzie, jest dla mnie bardzo ważny.
Borys, takie "ciężkie" imię, to chłopak ma chmurne spojrzenie ;:306 , ale rabatki lustruje pracowicie! ;:215
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marto,
Zapach w ogrodzie to podstawa, całkowicie się z Tobą zgadzam. Wiosna jest w tej materii bardziej hojna od lata, nie da się ukryć, pewnie dlatego szczególnie ukochałam sobie róże historyczne, te najbardziej wonne! No, i zazwyczaj jedne z pierwszych, nowoczesne angielki są jednak późniejsze.

Ta akurat może nie największa, ale jaka ładna i jak ładnie pachnie, Duchesse de Montebello:

Obrazek

Luise Odier mówi sama za siebie:

Obrazek

Mme Isaac Pereire – przesadzona jesienią, więc jeszcze niewielka, ale rzadko która z róż jej może dorównać w zapachu!

Obrazek

Ilse Krohn Superior – ta akurat bardziej kształtna niż wonna, ale jak kształtna!

Obrazek

Z Luise Odier tworzą wejście do tajemniczego ogrodu, nie ma to jak niezłe ujęcie c’nie?

Obrazek

Obrazek

Babiččina voňavá – pachnie jak nazwa wymaga, ale ciężko znosi deszcze a z uporem godnym lepszej sprawy zawsze zaczyna kwitnąć w ulewach. Nie powtarza, więc co roku czekam. To jest chyba jej najlepsze kwitnienie u mnie.

Obrazek

W każdym razie nadchodzi czas róż, zdecydowanie rekomenduję ich jak najwięcej!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obwojnik grecki - jak zawsze nie mogę się napatrzeć na ten kwiatowy drobiazg. Ależ natura ma pomysły!

Obrazek

Ostatnie, najpóźniejsze rododendrony, w rzeczywistości bardziej czerwone:

Obrazek

I zakwitły kalmie, jeden szał te kwiatki:

Obrazek

Obrazek

W ramach siurpryzy – pierwsza dalia, i to z tegorocznych zakupów! Z obowiązkowej szczerości dodam, że podpędzona w donicy, więc właściwie falstart, ale jak tu się nie cieszyć. W ramach podwójnej siurpryzy – nie jest to ani Tartan, Ani Shiloh Noelle, ani, tym bardziej Café au Lait. Któż ona?

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelino, cudnie zakwitły kalmie ;:138 , te kwiatuszki mają w sobie coś niesamowitego!
Na swoich, trochę, a nawet więcej niż trochę zaniedbanych, :oops: w tym roku ich nie zobaczę! ;:185
Róże bardzo mnie kuszą zapachem i wyglądem, ale już je przerabiałam i nie dam się namówić. W sumie i tak mam ich jeszcze dość, tylko przeważnie dzikich i kolców mi wystarczy. ;:14 Jednak skrzętnie notuję sobie nazwy pięknie pachnących, bo mąż obiecuje, że jak dojdzie do formy, to będzie hodował róże, a ja mu wtedy kupię te polecane. :tan
Ujęcie różanych łuków jak najbardziej udane. ;:215
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Teraz róże będziemy podziwiać i wąchać. Ilse Krohn Superior śliczna, ;:oj bardzo lubię taki kształt kwiatów.
LO pachnie cudnie i kwiaty ma ładne. Na początku ogrodowej drogi posadziłam trzy. Jak zakwitły były zjawiskowe. Niestety szybko łapały czarną plamistość i stały gołe badyle. Już ich nie mam, sporadycznie używam chemii w ogrodzie.
Ewelinko dobrych dni na ogrodowe przyjemności. ;:3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”