Winobluszcz w pojemniku,na balkonie

Drzewa ozdobne
michal1978
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 kwie 2019, o 11:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Bluszcz trójklapowy na balkonie

Post »

Witam. 2 lata temu posadziłem na balkonie w dość żyznej jak sądzę glebie bluszcz 3-klapowy. Przez pierwszy rok ładnie się rozrastał, w kolejnym roku chyba niepotrzebnie zacząłem podawać mu nawóz i liście przedwcześnie zrobiły się czerwone (już w lipcu czerwieniały). Teraz mamy koniec kwietnia. Bluszcz wypuszcza właśnie nowe liście ale... mam wrażenie że od razu rozwijają się nieco czerwone. Czy to może być kwestia odmiany, czy też poprzez to nawożenie jakoś trwale wpłynąłem zeszłego roku na tę roślinę ? Dodatkowo jeszcze pytanie, czy gałązki które po zimie są martwe powinienem usuwać ? Z góry dziękuję za wskazówki, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Re: Winobluszcz w pojemniku,na balkonie

Post »

Jak dajecie sobie radę z regulacją winobluszczu żeby nie przerósł powierzchni waszego balkonu?
Przecież to się okrutnie rozrasta.
shikinen
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 wrz 2020, o 13:27

Winobluszcz trójklapowy 'Veitchii' (Parthenocissus) – rozstaw

Post »

Hej!

posadziłem na balkonie winobluszcz. Donica duża, 55cm średnicy, 70 litrów. Sadzonki (20cm) wsadziłem dwie do donicy, ale teraz zastanawiam się, czy rozstaw nie jest za mały (10cm od siebie), Chcę, żeby rozrósł mi się i przeżył te kilka lat w jednej donicy. Myślicie, że tym dwóm sadzonkom wystarczy taki rozstaw? Jeśli nie, to kiedy przesadzić jedną z nich do innej donicy? Jaką wielkość donicy polecacie na sadzonkę?

Obrazek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Rozstaw OK, nie ma znaczenia jak je posadzisz.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

...i tak po paru latach "wyproszą Cię" z tego balkonu, bo nie zostanie miejsca dla Ciebie, jak nie będziesz ich ciąć :lol:

Ja co roku wycinam do gleby swojego, ale i tak mam zamiar wyeksmitować go do gruntu.
shikinen
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 wrz 2020, o 13:27

Post »

A powiedzcie, czy te plamy na liściach sadzonek to przez zbyt mocne słońce? powinienem przenieść donicę w miejsce balkonu, gdzie jest najmniej nasłonecznione? czy nie powinienem się tym przejmować?
Obrazek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Nie przejmował bym się.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”