Winobluszcz w pojemniku,na balkonie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 kwie 2019, o 11:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bluszcz trójklapowy na balkonie
Witam. 2 lata temu posadziłem na balkonie w dość żyznej jak sądzę glebie bluszcz 3-klapowy. Przez pierwszy rok ładnie się rozrastał, w kolejnym roku chyba niepotrzebnie zacząłem podawać mu nawóz i liście przedwcześnie zrobiły się czerwone (już w lipcu czerwieniały). Teraz mamy koniec kwietnia. Bluszcz wypuszcza właśnie nowe liście ale... mam wrażenie że od razu rozwijają się nieco czerwone. Czy to może być kwestia odmiany, czy też poprzez to nawożenie jakoś trwale wpłynąłem zeszłego roku na tę roślinę ? Dodatkowo jeszcze pytanie, czy gałązki które po zimie są martwe powinienem usuwać ? Z góry dziękuję za wskazówki, pozdrawiam.
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Re: Winobluszcz w pojemniku,na balkonie
Jak dajecie sobie radę z regulacją winobluszczu żeby nie przerósł powierzchni waszego balkonu?
Przecież to się okrutnie rozrasta.
Przecież to się okrutnie rozrasta.
Winobluszcz trójklapowy 'Veitchii' (Parthenocissus) – rozstaw
Hej!
posadziłem na balkonie winobluszcz. Donica duża, 55cm średnicy, 70 litrów. Sadzonki (20cm) wsadziłem dwie do donicy, ale teraz zastanawiam się, czy rozstaw nie jest za mały (10cm od siebie), Chcę, żeby rozrósł mi się i przeżył te kilka lat w jednej donicy. Myślicie, że tym dwóm sadzonkom wystarczy taki rozstaw? Jeśli nie, to kiedy przesadzić jedną z nich do innej donicy? Jaką wielkość donicy polecacie na sadzonkę?

posadziłem na balkonie winobluszcz. Donica duża, 55cm średnicy, 70 litrów. Sadzonki (20cm) wsadziłem dwie do donicy, ale teraz zastanawiam się, czy rozstaw nie jest za mały (10cm od siebie), Chcę, żeby rozrósł mi się i przeżył te kilka lat w jednej donicy. Myślicie, że tym dwóm sadzonkom wystarczy taki rozstaw? Jeśli nie, to kiedy przesadzić jedną z nich do innej donicy? Jaką wielkość donicy polecacie na sadzonkę?

- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Rozstaw OK, nie ma znaczenia jak je posadzisz.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
...i tak po paru latach "wyproszą Cię" z tego balkonu, bo nie zostanie miejsca dla Ciebie, jak nie będziesz ich ciąć 
Ja co roku wycinam do gleby swojego, ale i tak mam zamiar wyeksmitować go do gruntu.

Ja co roku wycinam do gleby swojego, ale i tak mam zamiar wyeksmitować go do gruntu.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Nie przejmował bym się.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!