Śmietka i inne szkodniki i choroby cebuli

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Śmietka cebulanka- szkodniki i choroby cebuli

Post »

U sąsiada na działce jest dość dużo przy cebuli szczypioru z takimi objawami żółknięcia. Jaka jest tego przyczyna?

Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Andrzej.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

By uściślić; i-sze pokolenie śmietki żeruje w szczypiorze, dopiero II-gie schodzi niżej.
Erazm, to może być alternarioza lub stemphylium, choroby grzybowe. preparaty takie jak na mączniaka rzekomego.
Pozdrawiam! Gienia.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Ponieważ u mnie też występują takie zmiany ale w mniejszym stopniu opryskaliśmy cebulę preparatem Acrobat MZ 69WG.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam. Coś się dzieje cebuli. Czy to może być śmietka? A może alternarioza?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38

Post »

Po rozerwaniu liścia zobaczyłem małe, białe podłużne larwy. Zakupiłem mospilan i opryskałem, ale ten oprysk jakk wiadomo nie trzyma się szczypioru. Czy oprysk zadziała po 1 razie, czy trzeba będzie powtórzyć?
Ice_o
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 cze 2023, o 19:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Opryski-prosze o pomoc

Post »

Witam. Jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o ogródek warzywny, lecz taki posiadam pierwszy rok.
Oczywiście przygotowując ogrodek cieszyłam się, że będę miała coś swojego, coś zdrowego bez chemii itd. od początku zderzyłam się z plaga mrówek w nowym miejscu. Przeczytałam pół internetu i stosowałam wyłącznie domowe sposoby tj. cynamon, sodę, boraks itp żeby w pobliżu ogródka chemii nie używać, no bo jak, przecież miał być zdrowy i ekologiczny. Posialismy kilka warzyw, wzeszły pięknie. Przyszedł pierwszy zbiór rzodkiewki, rzodkiewka zjedzona całą, na dwa rzadki 4 rzodkiewki bez białych robaków. Znalazłam że to śmietka, identyczne białe robaczki . W międzyczasie ślimaki zjadły pół roślinek ogórków i fasolki szparagowej. Później koper, malutki koper zaczął się zawijać przez mszyce, robiłam opryski z octem i płynem, bo eko. Niestety nici z oprysków, mszyce obsiadły cały,aż sypało się pod gałązkami. Teraz zaczęły żółknąć por i szczypior . Na grupach piszą, pryskaj bo to śmietka.
Miało być eko a ja jestem zła tak bardzo.

Mąż namówił mnie, zróbmy oprysk bo nie zbierzemy nic. Pojechałam już w fali złości do ogrodniczego i kupiłam oprysk na mszyce i inne owady substrat karate zeon.
Mąż zrobił ten oprysk ale zrobił go w zły sposób, nie ustawił dobrze rozpylacza i po tych warzywach aż się lało.

I teraz jestem zła podwójnie bo nie wiem jak ratować te warzywa, jaki zachować teraz okres karencji jeśli tego oprysku poszło za dużo i czy w ogóle się to nadaje do jedzenia. Przepraszam że tak długo, ale naobiecywalam i nawyobrazalam sobie za dużo a wyszły nici. ;:145
Post zdublowany, tutaj zamykam, a w dziale warzywniczym przeniosłem post do Pomidory i inne uprawy - opryski-tak czy nie i jak? ekopom viewtopic.php?p=6423350#p6423350
WhiteWolfGoOn
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lip 2023, o 19:33

Śmietka w glebie

Post »

Witam wszystkich.
Mam gigantyczny problem, a mianowicie.
Chciałem przygotować miejsce pod tunel foliowy ,który mam zamiar kupić na wiosnę.
Ziemię przekopałem ,obornik i przekopałem oraz posiałem łubinu.
Dziś zauważyłem że wszystkie kiełki zostały zjedzone przez śmietkę i mam pewną obawę ,że kiedy posadzę coś za rok w tym miejscu to zostanie to zniszczone przez to cholerstwo :(
Myślałem że do września to zginie i posieje facelię ,ale wyczytałem w necie ,że to cholerstwo trzyma się przez 6-8 tygodni.
Stąd pytanie jak się tego pozbyć z tej gleby, i czy nic nie grozi przyszłorocznym uprawom w tym miejscu?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Re: Śmietka w glebie

Post »

Śmietkę zwabił zapach obornika, w miarę czasu powinni po przepoczwarzeniu odlecieć, o ile to śmietka.
Karolcia92
100p
100p
Od: 3 cze 2022, o 15:53

Re: Śmietka i inne szkodniki i choroby cebuli

Post »

Mam pytanie co się dzieje jak szczypior cebuli się tak jakby łamiew połowie i robi się całkowicie wiotki. Czy to choroba czy jakiś robak? Czym najlepiej opryskać?
Obrazek

Obrazek
Na niebie słońca, w sercu radości, niech Cię dzisiaj nic nie złości:-) Miłego dnia!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
marmod
50p
50p
Od: 4 lip 2012, o 20:23

Post »

Dzień dobry,

Mam taki problem z cebulą - otóż żółkną i więdną mi szczypiory, niedobór przypomina mi z książek niedobór molibdenu ale glebę mam o dużym pH z duża zawartością wapnia. Może miałem złe zdjęcia od chorób grzybowych czy ataku jakiś owadów. Ktoś ma jakiś pomysł jak sprawdzić co to może być?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Za duża na śnietkę, choć jakieś robale zawsze mogą się instalować. Nic prostszego, jak jednej zrobić sekcję. Ale żółkną ci najstarsze pióra, czyli ogólnie roślina jest słaba i pozbywa się najmniej wartościowych części. Może sądząc po kolorze mało azotu, może wody, może.... ale to takie zgadywanie.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

W tym roku z powodu dużej wilgotności dymkę zaatakował mi mączniak rzekomy. Objawy na początku były takie, jak na zdjęciu marmoda. Część cebulek zgniła całkowicie.
Więcej o m.r. na cebuli jest na https://www.warzywapolowe.pl/uwaga-aler ... walczania/
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gdzie tam widzisz "duże, koliste przebarwienia"? Bo ja nie.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

U mnie wygląda to jak na :
https://www.e-warzywnictwo.pl/maczniak- ... kul,1,6878

Obrazek

Dodatkowo część porażonego szczypioru jest poskręcana.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie, to jest 100% mączniak.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”