Kosiarka - niedroga - jaka cz.2

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
gman
50p
50p
Od: 10 cze 2024, o 08:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kosiarka - niedroga - jaka cz.2

Post »

Używam i polecam na małe powierzchnie kosiarkę bębnową (wrzecionową, nożową). Są to kosiarki bez zasilania, noże napędzane są poprzez przekładnię z kół. Wbrew pozorom, taka prosta konstrukcja jest całkiem skuteczna i tnie trawę i chwasty bez problemu. Po prostu chodzisz sobie i kosisz nie martwiąc się o naładowanie akumulatora czy wlewanie paliwa. Krawędź cięcia na źdźble trawy jest bardzo ładna, bo to tak jakbyś ciął je nożyczkami a nie kosą. Kosiarka jest bardzo lekka.
Mam einhell-a, identyczną konstrukcję faworyta widziałem na allegro: "Kosiarka ręczna TKR 300" za 170 zł.
Myślę, że minusem może być niedokładne zbieranie trawy do kosza, wylatuje trochę bokiem, ale nie mam porównania z innymi kosiarami.

https://i.postimg.cc/3w31g8CC/kosiarka.jpg

Zdjęcie z internetu. K
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

O przoszę, takiej opcji nie brałam pod uwagę , bo myślałam ,ze takich kosiarek juz nie ma ;:oj
Dużej siły trzeba użyć ,żeby ją przesuwać ?
gman
50p
50p
Od: 10 cze 2024, o 08:25

Post »

Nie trzeba siły, w opiniach czytałem, że przy koszeniu dzieci i emeryci mają frajdę. :-)
Poza tym jest lekka, więc niekiedy w jakichś zakamarkach ją szybko łapię, podnoszę do góry i stawiam w nowe miejsce.
Dziwne, ale ta kosiarka prowokuje mnie wręcz do biegania przy tym koszeniu, a przynajmniej bardzo szybkiego poruszania się.
Przy jeżdżeniu słychać charakterystyczny terkot. Oczywiście, nie ma porównania do hałasu spalinówki.

(sorry za bezmyślne wklejenie zdjęcia z internetu w poprzednim poście)
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Asiu, mam bębnową na RODos. Mała powierzchnia, to wg mnie do ok. 100 m2 trawniczka. Przy większej powierzchni koszenie robi się trochę męczące. I nie słuchaj faceta, że to taka łatwizna - faceta, który przeciętnie ma 2x więcej siły, niż kobiety, a dzieci mają 2x więcej wigoru, niż my, emerytki :wink:

Ja nie mam kosza do mojej starej kosiarki. Taka kosiarka tnie nisko i równo (nie strzępi końcówek trawy), ale źle tnie przerośniętą trawę. Trzeba kosić regularnie, ale za to można mieć trawniczek, jak pole golfowe :)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit
Właśnie tego się obawiam , przerośniętej trawy. Nie zawsze ma się czas ,wtedy , kiedy trzeba kosić .
Dzięki Wam za zwrócenie uwagi na taką opcję :uszy
vYVYv
100p
100p
Od: 10 maja 2024, o 00:03

Post »

Bawię się od początku tego sezonu taką bębnową. To o czym nie udało mi się o niej doczytać (bo mało kto o tym pisze?) to to, że w porównaniu z taką ze "śmigłem" zostawia dużo więcej nieskoszonego przy koszeniu brzegów. Tzn. jeżeli przejadę kosiarką bębnową wzdłuż podniesionej grządki, to zostaje 8 cm niedociętego, jak przejadę tą z nożem robiącym za śmigło, to zostają może z 2 cm.
Dzieje się tak bo te bębnowe czy tam wrzecionowe są szersze od noży którymi tną trawę o szerokość kółek i całego mocowania uchwytu, a w takich ze "śmigłem" od brzegu obudowy do noża jest tylko wąski prześwit.
Obrazek

Trudniej też tą bębnową obrobić teren wokół krzaków / niskich drzewek, raz że kosi tylko jadąc którymkolwiek z kółek do przodu, dwa że uchwyt bardziej sterczy w górę niż w "śmigłowych" które używałem a do tego kosiarka jest krótsza, więc człowiek stoi bliżej miejsca w którym tnie trawę - czyli np. w koronie nisko prowadzonej brzoskwini.
Na "środku" trawnika bardzo przyjemnie się jej używa (nawet przyjemniej niż niesamojezdną "śmigłową" elektryczną), natomiast na brzegach koszenie nią jest upierdliwe.
Klaudia000
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 maja 2025, o 20:18

Kosiarka elektryczna

Post »

Witam, muszę kupić kosiarkę bo stara odmówiła współpracy. Chodzi o kosiarkę elektryczną na powierzchnię ok. 500m2. Cena 500-600zł. Mógłby mi ktoś podpowiedzieć jaką firmę najlepiej brać pod uwagę, żeby długo posłużyła, coś mocnego i porządnego. Będę wdzięczna za odpowiedzi.
labeo
100p
100p
Od: 15 sie 2015, o 14:03

Post »

Ale elektryczna czy akumulatorowa? "Paliwo" to samo ale jednak cenowo to dwa różne światy. Ja w końcu kupiłem robota koszącego, testuję na razie dwa tygodnie, zobaczymy jak poradzi sobie na mojej łące :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”