Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
gman
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 cze 2024, o 08:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 9

Post »

Tą rozmową o dogrzewaniu butelkami zainspirowaliście mnie do przeprowadzenia testów.
Generalnie, w takim dogrzewaniu chodzi o pojemność cieplną źródła ciepła. W przypadku butelek musiałoby być ich naprawdę dużo. Sam mam kilka butelek i kilka cegieł szamotowych rzuconych na ziemię w foliaku 3x2m i nie robią one żadnej różnicy. Raz, że jest ich za mało, dwa, że chociaż w południe temperatura w środku to około 30 stopnie, to do nocy zdążą się stopniowo wychłodzić. U mnie różnica temperatury w środku a na zewnątrz to około 2-3 stopnie.

Ciekawym rozwiązaniem z wodą mogłoby być postawienie obok szklarni czarnego mauzera z wodą, aby nagrzać te 1000 litrów i odprowadzić z niego w obieg zamknięty rury do środka szklarni robiąc prymitywne centralne ogrzewanie grawitacyjne. Być może taka pojemność by coś dała. Pod warunkiem, że grawitacyjny przepływ wody byłby skuteczny. W przeciwnym wypadku trzeba by zastosować pompkę.

Innym rozwiązaniem, które z ciekawości przetestuję, to rozpalenie grilla i po wstępnym zakończeniu dymienia wsadzenie go do środka szklarni. Dodatkowo położenie na nim tych cegieł szamotowych, aby kumulować w nich ciepło w momencie palenia się węgli, które potem, po zakończeniu palenia się, cegły oddadzą do atmosfery szklarni. Nie wiadomo tylko jak rośliny zareagowałyby na zadymienie i stopniowe zmniejszanie się zasobów tlenu w szklarni.

Wykres temperatur z ostatnich dni u mnie wygląda tak (zielona linia to foliak, niebieska na zewnątrz, czerwona w altance):

Obrazek
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27

Post »

gman na termometrze u mnie który jest na zewnątrz jest np +4 a w tunelu z 2 lub 3 stopnie więcej wieczorem po zachodzie słońca czyli +6 . Mam tunel z folii po mimo danych butelek, ale niemam np . 100 sztuk , to nic one nie dały znaczy się tak jakby ich tam nie było . Rano o 5 godzinie mam na zewnątrz przykładowo +4 to w tunelu potrafi być tyle samo zanim słońce się pojawi , a wodą w butelkach zimna .

Pamiętam, jak prawdziwy znawca ogrodnik niustv ten co ma kanał na YouTube może kojarzysz , to coś porównywał i czasem mieć nawet lepiej otwarty tunel lekko cały czas jak zamknięty. Do końca nie kojarzę, ale jak będę miał chęć, to wejdę na jego kanał i znajdę ten filmik o temperaturze, bo coś porównywał.

Widziałem też kiedyś filmik że kładli 5 litrowe butelki na płasko i je wiązali powstawała tak sciana oporowa.
Oczywiście znajdowała się w nich woda .
Kiedyś myślałem by taką zrobić, ale sobie darowałem.
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Jak zadymienie działa na pomidory to akurat wiadomo: bardzo źle. Ostre zadymienie wykończy je całkowicie.
gman
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 cze 2024, o 08:25

Post »

Taki paradoks z temperaturą miałem w mini inspekcie przykrytym szybami zimą. Tam też miałem te cegły szamotowe i ze 4 litry wody w butelkach i testowałem temperaturę i ciekawe było to, że w nocy w środku potrafiła tam temperatura spaść w pewnym momencie poniżej temperatury, która była na zewnątrz. Chyba wiązało się to z parowaniem wody z nagrzanej gleby (zabieraniem ciepła z ziemi) i skraplaniem się na szybie i tym samym przekazywaniem części ciepła na zewnątrz.

Podobnie może być w szklarni czy foliaku gdzie panuje wilgoć i woda w nocy skrapla się na ściankach oddając część ciepła przez cienką ściankę na zewnątrz. Czyli parowanie wody z gleby = pochłanianie ciepła z gleby, skraplanie się na ściankach = oddawanie ciepła przez ściankę na zewnątrz.
Takie zjawisko utraty ciepła będzie większe przy cienkiej szybie lub folii. Lepszą izolację mają pewnie konstrukcje z poliwęglanu, gdzie są komory wypełnione powietrzem (izolator). Oczywiście tam też następuje utrata ciepła przez mostki cieplne samej konstrukcji.

Ciekawe rozwiązanie widziałem kiedyś w tv. Polacy zrobili szklarnię o podwójnych ścianach a pomiędzy nie wpuścili płyn tworzący pomiędzy nimi jakby wielkie bańki mydlane. W ten sposób mieli bardzo dobrą izolację zrobioną z baniek powietrza i duże oszczędności na ogrzewaniu szklarni.

W naszym przypadku można by zrobić foliak w foliaku, ale komu by się chciało tak kombinować. :-)

@dyrydyry No właśnie. Trzeba by najpierw nagrzewać mocno cegły lub kamienie na zewnątrz i wkładać je potem do środka, ale to byłby przerost formy nad treścią.
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gman dzięki widzę, że masz obeznanie.
Tylko brać przykład.
O cegłach szamotowych też już pisałem Ani krabik by może położyć na beczkę z wodą na górę. :)
U mnie słabo z cegłami szamotowymi musiał bym dobrze poszukać by większą ilość znaleźć, chyba by rozebrać piec kaflowy po babci , ale to nie niech zostanie można sobie plecy fajnie wygrzać :D

Obrazek
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dzisiaj dostałam zdjęcie z mojej szklarni.
Wyglada ze wszytko jest oki
Doliczyła rozsada dyniowatych , cukinie, dynie, meliny i arbuzy

Obrazek

Obrazek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

W tej doniczce to Laura.
Widzę że ładnie kwitnie, ale ma liście jakieś poskręcane.
Ona ma taką urodę, czy ziemia z kompostownika za mocna?
Mam jeszcze jedną sadzonkę Laury,męczy się w doniczce rozsadowej :?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie tak nie miała , tylko że ja ją uprawiałem na jesienny zbiór później stała na parapecie , jeszcze w wigilię leżały pomidorki , ale się nie nadawały były za stare .
Miała przędziorki w domu . :(

Zapowiada sie u Ciebie obiecująco wygląda, że Twoja Laura będzie miała pełno pomidorków. ;:215
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pięknie Asiu Laura zachwycająca. ;:oj
U mnie Laura to jeszcze maluszek, chyba z 3 razy mi zdechła i była odsiewana na nowo ale już raczej będzie dobrze. ;:333

Zmoderowałam. K
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Ewaca pisze: 29 kwie 2025, o 21:37co do tej pory w Aussie Cię zawiodło? Smak, plennosć?
Zdrowtność. W mokrym roku sczernialy jako jedne z pierwszych.
Może jestem rozkapryszony, bo mam jedną odmianę bez nazwy (w typie Aussie)- pielęgnowaną a może nawet wyselekcjonowaną przez lokalnego szklarniarza. One trzymały się najdłużej, owoce duże i dużo, niemalinowe, nasiona kiełkują bardzo dobrze nawet po latach, nie wyradzają się. Oczywiście nadaja się do gruntu.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Ewaca
500p
500p
Od: 12 lut 2023, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To późny pomidor, więc i możliwość złapania tego i owego większa. A dodatkowo lepiej rośnie w gruncie, gdzie o patogeny łatwiej. Uprawiałam go raz w gruncie ale zrobiłam mu daszek z folii i jakoś przetrwał. Dla mnie jest dobrym pomidorem ale z racji tego, że jest późny i raczej nie do tunelu, na razie nie wracam do niego.
Będąc dziś w sklepie nie mogłam się oprzeć i kupiłam takiego wielkoluda podobnego do Aussie. Nie było na kartonie nazwy niestety, ale napisano, że miał ochronę biologiczną, pierwszy raz się z tym spotkałam.

Obrazek
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2017, o 22:27

Post »

A to moje "poplamione" odmiany w szklarni - variegaty.
Niektóre już wybarwione, niektóre "nieśmiałe" ;)

Dragon Variegated
Obrazek

Falean's First Snow Variegated
Obrazek

Lucky Bling aka Rainbow Bling - krzyżówka Craig a LeHoulliera
Obrazek

Marina's Praise Vaiegated - jakaś nieśmiała :)
Obrazek

Polish Bling F4 - krzyżówka Craiga LeHoulliera - powtarzam w tym sezonie
Obrazek

Potatoes Leaf Variegated - ten już ładnie wybarwiony
Obrazek

Rufus Rainbow F5 - krzyżówka Craiga LeHoulliera - powtarzam w tym sezonie
Obrazek

Splash Of Cream Variegated
Obrazek
pozdrawiam,
Tomek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Wysokie wiotkołodygowe takie najtrudniej przetrzymać do wysadzenia . Uprawiałam Marinę , Polish i
Rufusa . Marina z tej trójki najbardziej plenna , ale za szybko robiła się miękka . Dwa pozostałe smaczne
befsztyki .
Ewa - myślałam , że na twoim zdjęciu to Aussie taki elegancki Ci się udał . Rozsadę Aussie ściełam , była już
duża a do wysadzenia jeszcze nieprędko , jednego zostawiłam . Porównam , która lepiej się sprawdzi .
Robert - zajrzałam do filmu z linka , który wstawiłeś - hardcor po całości , odpalić świeczki pod włóknią . ;:oj
Awatar użytkownika
Kurkadomowa
200p
200p
Od: 10 lip 2023, o 00:02

Post »

Mamy pierwsze 🥳
Obrazek

Obrazek

Obrazek