Zakwaszanie gleby

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zakwaszanie gleby

Post »

Pewnie wszyscy to wiedzą, ale najlepszym sposobem na zbyt mało kwaśną glebę, to po prostu zrezygnować z uprawy danej rośliny.
Mam glebę, która tworzyła się tysiące lat, więc jaki sens ją niszczyć :?: Nie lepiej posadzić roślinę rodzimą, której wystarczy sypnąć kompost i nie martwić się niczym więcej :?: Ogrodnik będzie zadowolony, roślina będzie zadowolona, gleba i tysiące stworzeń również.
Nie zapominajmy o konieczności zakwaszania wody do podlewania.
Zakwaszanie to syzyfowa praca...
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Masz w 100 % rację, tak powinno być!
Czasem jednak tak nie jest, z różnych powodów. U mnie na przykład, pod lasem, gleba powinna być naturalnie kwaśna. Tam, gdzie regularnie spadają dębowe liście, jest pH 5. Niestety, wcześniej było tu pole uprawne i rolnik intensywnie wapnował, doprowadzając na reszcie działki do pH 7. Teraz ja z tym walczę i muszę zakwaszać dołki pod moje ukochane kwasolubne :roll:
Pozdrawiam Lucyna
Rysie
100p
100p
Od: 24 wrz 2024, o 12:30

Post »

A koło mnie na górkach powstaje coraz to więcej poważnych plantacyj borówkowych, gdzie tu gleby na fliszu wapnia pełnym. I tak z rozmowy to nie żadne tam specjalne ziemie - wyobraźcie sobie wymianę gleby na hektarze - prosta siarki sypią ile potrzeba... :wink:
Ut sementem fecĕris, ita metes.
Czorny
50p
50p
Od: 12 lut 2010, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z powodu dopłat.
Rysie
100p
100p
Od: 24 wrz 2024, o 12:30

Post »

Pewnie też, aczkolwiek pierwsze zakładali zanim dopłacać eunia poczęła :wink:
Niemniej tutaj nie problem mieć "ekologicznie".
A i cóże innego z temi spłachcie nierównemi robić...

Niemniej wspomniałem gdyż plonują te uprawy ładnie; a sam niegdyś byłem poniechałem borówki tutaj, by nie turbować się z wymianą gleby. Gdy tymczasem, okazuje się, nijakiej potrzeby nie ma :lol:
Ale że przez to wciągnąłem się w świdośliwy, kamczatki, jarzęby, głogi - nie ma tego złego, co by...
:wit
Ut sementem fecĕris, ita metes.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”