Brzoskwinia, morela, nektaryna część 4

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Brzoskwinia, morela, nektaryna część 3

Post »

Obawiam się , że u mnie i pąki ucierpiały . Przymrozki trwały przeszło tydzień , były duże i do tego
silny wiatr .
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

No własnie też u mnie podobnie z tym, że te przymrozki miałam krótsze jednak, ale wiatr był niesamowicie lodowaty. Zobaczymy.
Właściwie dzisiejszy dzień powinien wyjaśnić sprawę, bo słońce już wczoraj się pokazało i było zdecydowanie cieplej. Dziś ma być słoneczny dzień.
Dodatkowo ja opryskiwałam brzoskwinie na jakieś dwa dni przed przymrozkami gliceryną.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też zrobiłam jeden oprysk , drugiego nie dałam rady bo tak wiało a w dodatku nie byłam w formie .
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Sprawdziłem wczoraj kilka kwiatów na brzoskwiniach i na moje niefachowe oko, są ok. Zobaczymy co z tego będzie. :wit
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Kwitną u mnie na całego ;:3 , tylko może lepiej nie chwalić dnia przed zachodem słońca :?
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Brzoskwinie chyba ocalały , byle kędzierzawka ich nie załatwiła .
Morela Osobliwyj Denisjuka kwitnie , wcześniejsze kwiaty brązowe ale miała zapasowe pąki .
Awatar użytkownika
Slomo
100p
100p
Od: 10 sie 2020, o 13:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie zapomnijcie o oprysku przeciw brunatnej zgniliźnie, teraz w czasie kwitnienia.
Ja wczoraj wykonałem, użyłem do tego celu Signum 33 WG.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

anulab pisze: 17 kwie 2025, o 06:53 Brzoskwinie chyba ocalały , byle kędzierzawka ich nie załatwiła .
No właśnie , u mnie przecież przedwczoraj padało cały dzień.
Nie wiem jak pyłek to przeżył ?
A z kędzierzawką, to kilka ostatnich sezonów fatalnie pogoda wypada i nie da się pryskać
tak tip top jakby pasowało.
Zobaczymy.

Co do zgnilizny to opryskam zaraz po kwitnieniu, bo w trakcie kwitnienia to chyba nie za bardzo.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Jolu, na brunatną zgniliznę na brzoskwiniach, śliwach (na gruszach i jabłoniach też występuje) oprócz oprysku w trakcie kwitnienia o wiele ważniejsze są opryski przed dojrzewaniem owoców - około miesiąca, lub 3 tyg. - Signum (systemiczny, karencja 7 dni), i jakieś 2 tygodnie przed dojrzewaniem Switch (wgłębny, karencja 7 dni) . Albo najpierw Switch a potem Signum. I pryskamy owoce a nie liście, trzeba po prostu od wnętrza drzewka polecieć opryskiwaczem a nie z góry po liściach. Bo właśnie wtedy presja grzyba jest bardzo silna. Czereśniom, wiśniom na brunatną zgniliznę wystarczy jeden oprysk w trakcie kwitnienia , jeśli nie jest ono rozciągnięte w czasie i o ile wstrzelimy się w termin. I to naprawdę daje rezultaty, tylko tam gdzie brzoskwinka była dokładnie schowana w liściach pojawiła się zgnilizna.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Walczę z rakiem bakteryjnym na moreli. Pojawił się 2 lata temu w jednym miejscu. Wyskrobałam, zasmarowałam miedzianem. W zeszłym roku był już w kilku miejscach, zero owoców (mimo zapylenia usychają). Robione opryski miedzianem. W tym roku były już 2 opryski, wycięta część gałęzi, ale rak jest już praktycznie na każdej gałęzi. Kwiaty znowu uschnięte. Dojrzała we mnie myśl, żeby drzewko, posadzone jesienią 2019r. usunąć. Po prostu nie mam już siły ;:145
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Kwiaty usychają bo atakuje brunatna zgnilizna i akurat na tę chorobę trzeba opryskiwać w trakcie kwitnienia ( Topsin,switch, signum, i pewnie jeszcze jakieś są).
Z rakiem będziesz się męczyć parę lat a i tak go nie pokonasz , co parę miesięcy będzie się pokazywał co i rusz w innym miejscu.
Pozdrawiam! Gienia.
Darelecki
100p
100p
Od: 28 mar 2021, o 04:01

Post »

Witajcie,
mam problem z dwiema brzoskwiniami Harbinger. Posadziłem je 4-5 lat temu, niestety w piaszczystej glebie i biedaczki po prostu nie rosną. Przestały rosnąć jakoś po 2 latach. Mają teraz po półtora metra wysokości. Owszem, co roku jakeś nowy przyrosty się pojawią, ale jeśli chodzi o wysokość drzewka i grubość pnia to nic. Co mogę zrobić? Muszę je przesadzić do żyznej gleby na jesień czy też mógłbym im jakoś pomóc bez przesadzania?
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Usuń trawę wokół drzewek w promieniu metra od pnia, daj w to miejsce obornika i płytko przemieszaj z ziemią. Podlewaj i nie dopuszczaj do zachwaszczenia.

Jaką kwasowość gleby tam masz? Jak kwaśna ziemia, to na jesień sypnij dolomitu wokół drzew i znów przemieszaj płytko z ziemią.
Rysie
100p
100p
Od: 24 wrz 2024, o 12:30

Post »

Brzoskwiniom piaszczyste odpowiada, podejrzewałbym kwaśny odczyn (potrzeba ze 6,5), braki wody i/ lub nawożenia - tu zwłaszcza mikro czy fosfor.
Dla popędzenia dałbym saletrę wapniową+ azofoske, i ściółkowanie grubo, zrębkami, kompostem czy co jest , już choćby skoszona trawa i tp ograniczy parowanie wody i stopniowo zrobi próchnicę w tym piachu.
:wit
Neque qui plantat est aliquid, neque qui rigat; sed Deus, qui incrementum dat.
Awatar użytkownika
Slomo
100p
100p
Od: 10 sie 2020, o 13:38

Post »

jode22 pisze: 17 kwie 2025, o 11:45 Walczę z rakiem bakteryjnym na moreli. Pojawił się 2 lata temu w jednym miejscu. Wyskrobałam, zasmarowałam miedzianem. W zeszłym roku był już w kilku miejscach, zero owoców (mimo zapylenia usychają). Robione opryski miedzianem. W tym roku były już 2 opryski, wycięta część gałęzi, ale rak jest już praktycznie na każdej gałęzi. Kwiaty znowu uschnięte. Dojrzała we mnie myśl, żeby drzewko, posadzone jesienią 2019r. usunąć. Po prostu nie mam już siły ;:145
Ja straciłem już dwa drzewka moreli przez raka, też walczyłem na różne sposoby aż drzewka uschły. Ciężko z tym wygrać, a w dodatku morela jest bardzo, ale to bardzo na raka podatna.
Zazwyczaj zakażenie pojawia się na początkach gałęzi od pnia, zbiera tam się wilgoć i rak ma warunki. Gdybym znów zdecydował się na morele, to te miejsca malował bym funabenem z dużym dodatkiem miedzianu + częste opryski miedzianem. Że też nie wynaleziono jeszcze oprysku przeciw temu cholerstwu.. bo miedzian to raczej zabawka niż konkretny oprysk.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”