Mój mały ogród...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój mały ogród...

Post »

A więc to Barok jest taka ładna :D Imponująco Ci rośnie. A wiesz, że Augustę często można spotkać w marketach w tych kapersach z zieloną folią. I to za parę groszy. Jeśli oczywiście się na nią trafi. Moja akurat miała na etykiecie fioletową różę. :wink:
Z ostróżkami to ja mam tak, że dobrze rośnie tylko ta zwykła niebieska. Kupiłam kilka lat temu kilka odmianowych kolorów i kwitły pięknie w roku zakupu, ale na drugi rok były już marniutkie. Biała w ogóle padła na amen. Do tej pory trzyma się jedynie taka fioletowa z białym oczkiem. No i trzeba już teraz uważać, bo ślimory do nich strasznie lezą.
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

Wando kochana,
Tak naprawdę to ja tam Augusty nie planowałam, to miały być dwie Baroki. Pomyłka szkółki... Nie do końca mi tam pasowała, przy subtelnej Gizelce i wyrafinowanej Barock wydawała się nieco zbyt krzykliwa, prawie plastykowa. Oczywiście, z upływem czasu patrzenia na nią piękniała coraz bardziej... O, jej żółty sport, Miss Fine, nie budzi już takich zastrzeżeń, ma ten sam kształt kwiatu, a kolor mniej dyskusyjny.
(Przy okazji, dawno mojej Miss Fine nie widziałam, czy ja ją jeszcze mam? Kurczaczki, noż zagwozdka!)

W każdym razie, plan mam chyba nieco inny, od jakiegoś czasu chodzi za mną samodzielne szczepienie róż - jak mi się uda to najpewniej tam trafi moja własna Margaretka.

Nie mam nic przeciwko niebieskim ostróżkom, przeciwnie, uważam, że finalnie na rabatach wyglądają najpiękniej - i to mimo oślego uporu w próbach pozyskania białych i liliowych.
Ale, one mi się kiedyś same rozsiewały, łany prawie miałam, pochopnie i beztrosko uważając taki stan za naturalny. Chcę do niego wrócić, liczę, że tych dziesięć sadzonek mi to umożliwi. Oby :tan
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Tak ogólnie rzecz ujmując,
to chyba strzelę focha. Czy coś.
Jakoś tak niemrawo się wiośni, na pół gwizdka, czy tylko ja jestem marudna? Zimno, burawo, to co kwitło jako pierwsze już przekwitło, następne się kotasi w tempie jak nie przymierzając ja przed bieganiem... Nie ma nic do pokazania:

Obrazek

Obrazek

Co prawda spędziłam pół weekendu w ogrodzie, więc tylko z kronikarskiego obowiązku notuję:
  • róże przycięte;
  • hortensje prawie też;
  • wsadzone trzy nowe Andromedy - ciągle mam nadzieję na kwasolubny zakątek;
  • wsadzona nowa magnolia Mag’s Pirouette;
  • zaimplementowamy siew w butelkach - na razie tylko słoneczniki, bo nie znając tej metody nie zadbałam wcześniej o stosowna ilość butelek ;:124
  • wsadzone do doniczek nowe lilie, ostróżki i dalie. Nieco rozpaczliwie.
A do tego prawie (mam nadzieję, że nie całkowicie jednak!) wykończyłam pompę, bo naćpana obietnicą wiosny nie pozmykałam wszystkich kranów. Bez komentarza.

Idę połazić po Waszych ogrodach, wszędzie jest więcej wiosny.
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Nareszcie jest już lepiej. Jest nawet bardzo dobrze!

Moja ukochana magnolia Leonard Messel:

Obrazek

Morelka:

Obrazek

Onaż dzień po:

Obrazek

Marzę o łanach narcyzów, na razie mam ciągle kępki:

Obrazek

Każdemu wedle zasług?

Pomału zaczynają hiacynty, to chyba Jan Bos:

Obrazek

To na pewno nie, ale też jest ładnie:

Obrazek

Hobbitówka się zieleni, kucyki zasadzone, jeszcze niewidoczne:

Obrazek

I jeszcze raz magnolia, dobrze jej z wiosennym niebem w tle:

Obrazek

I jaki ma doskonały kwiat!

Obrazek

Udanej niedzieli ;:3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Magnolie fajowe! Klimat się zmienił, to i wreszcie nacieszyć się można ich kwitnieniem. ;:180
Hiacynty u mnie są grubiutkie tylko w rok po zakupie, potem to już takie raczej chudziutkie.
A ten pagórek to z czego usypany?
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

To jest, Droga Wando piwniczka, taka klasyczna ziemianka, którą zrobiłam wykorzystując nachylenie terenu na działce.
Lubię ja, za walory praktyczne i estetyczne.

Obrazek

I lubię ją właściwie eksponować nocą:

Obrazek

Kwitnie coraz więcej narcyzów, ale ciągle to pojedyncze przypadki, nie łany. Kto wie jak się robi łany narcyzów?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jeszcze puszkinia. Jak zawsze mnie zaskoczyła, bo - jak zawsze - o niej zapomniałam

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelino, "hobbitówka" piękna ;:oj , a i, jak podczytałam we wcześniejszych wpisach, zasobna! :tan
Tak w ogóle, to ja w sprawie "robienia" łanów narcyzów. :) Może łanów nie mam, ale jakieś tam łaniki już tu i ówdzie, to i owszem.
Po pierwsze trzeba narcyzy kochać, jak własne dziecko, bo potrafią człowiekowi szarpać nerwy!
Po drugie trzeba posadzić! Albo od razu z tysiąc cebul ( to już jakiś łan byłby ;:333 ), albo wybrane odmiany, najlepiej takie, które chętnie się mnożą i cierpliwie rozsadzać, mniej więcej co trzy lata. W międzyczasie z pewnością jakieś ciekawe cebulki wpadną jesienią do koszyka w ogrodniczym, albo spożywczym i tak łanik rośnie. ;:215
Jesteś na dobrej drodze, bo masz Ice Folies, on u mnie rozrasta się chętnie. Jet Fire natomiast nie szaleje, Ice King, tylko na wiosnę bez deszczu :( .
Będę trzymać kciuki i zaglądać jak Ci idzie.
Powodzenia. :wit
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Witam Cię Marto moją ukochaną kaliną wonną (dla przyzwoitości dodam, że wszystkie mam ukochane, za chwilę będzie ukochana koreańska, a potem takaż angielska), która w tym sezonie nieprzerwanie kwitnie od listopada i jakoś nie zamierza kończyć.

Obrazek

Co do narcyzów - miałam niejasne wrażenie, że procedura tak właśnie wygląda. Co prawda onegdaj (3 lata temu?) posadziłam ponad sto cebul narcyzów, ale zajawka łanów pokazała się tylko w następnym sezonie, brutalnie depcząc moje nadzieje. Pozostaje więc powtórzyć wyczyn, ale odmiany wybierać staranniej. Dziękuję za identyfikację, a czy masz może jeszcze jakieś wskazówki na jakie zwrócić szczególną uwagę? Będę wdzięczna za podpowiedzi; oczywiście w Twoim wątku już się zadomowiłam i zamierzam podglądać - nie tylko narcyzy!

Z kronikarskiego obowiązku - posadzone zostało:
  • piwonia drzewiasta Cora Luise;
  • piwonia drzewiasta Hillary - dwa razy, bo pies wykopał; drugi raz w donicy, na rehabilitację;
  • budleja Pink Delight;
  • budleja Black Knight - dwa razy, bo pies... Tym razem obyło się bez rehabilitacji. Jednak obornik przyciąga nieco za bardzo!
I gratisowy narcyz (skąd wiedzieli?) Gigantic Star - Marto, będzie dobry?

Pojawiają się szafirki - jeszcze to u mnie wygląda nieco bladawo, ale jest!

Obrazek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam
Dopiero znalazłam wątek i widząc magnolię przypomniał mi się dżemik z kwiatów magnolii-pysznosci
Piwniczka w skarpie super!! ;:138
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko avatar ze zdjęciem babci uroczy. ;:215
Masz lekkie pióro, z wielką przyjemnością czytam.
Działka 8 arów, u mnie trochę więcej i też zaczynałam w 2012/13 roku bawić się w ogród.
Jeszcze jedną pasję miałyśmy wspólną, łyżwy. :) Niestety już dawno nie jeżdżę.
Szkoda, że zdjęcia przepadły, moje też.
Kolorowe drobiazgi wczesnowiosenne piękne i tak wyczekiwane po zimie.
Hortensje bukietowe też u mnie były jednymi z pierwszych nasadzeń.
Skarpy z rogownicą piękne, a piwniczka latem i zimą urokliwa, najważniejsze, że przydatna i dobrze spełnia swoje funkcje.
Różane piękności podziwiam specjalnie. ;:oj Róże i powojniki z lawendą przy domu wspaniałe.
Wyspowe rabaty ciekawe, a kolejne okrawanie trawnika, jak u każdej z nas. :wink:
Ostatnie zakupy imponujące. ;:63 Też kocham lilie i mam ich dużo. Z ostróżek się wyleczyłam, nie chciały ze mną współpracować.
Miło będzie spacerować w tym roku w Twoim ogrodzie. :wit
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelino, kalina absolutnie cudowna ;:oj , dziękuję bardzo! ;:196
Mam już takie dwie, ale jedna uparła się kwitnąć jesienią, to chmura zapachu jest rzadkością, tylko w razie upału w październiku, a botnadtskiej, przeważnie zmarzną pączki, a jak już uda jej się rozkwitnąć, to pierwszy lepszy przymrozek, maluje ją na brązowo ;:145
Czy mogłabyś doprecyzować swoją odmianę, a jeszcze lepiej polecić źródło jej pochodzenia?
Jako fanatyczka pachności, mam też koreańską i jakąś angielską. ;:333
Gigantic Star , to powinna być dobra odmiana, tylko trzeba będzie poczekać na kwitnienie tych gratisowych cebulek, bo wiosna, to nie jest najlepsza pora sadzenia narcyzów. Z tymi żółciakami to ja mam problem, żeby je nazwać z pewnością. :roll:
Jeśli minęło trzy lata od kwitnienia Twoich, to po odpoczynku, w tym roku z pewnością zakwitną znowu pięknie. ;:138 . Odmiany do polecenia, przemyślę i powiadomię Cię o efektach. :wit
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Asmo,
Aż musiałam sięgnąć do zasobów internetu, nie miałam pojęcia, że kwiaty magnolii są jadalne! I teraz mam o czym myśleć… Dziękuję Ci za wizytę, jak idzie poszukiwanie „niegdysiejszych śniegów”?

Soniu,

Dziękuję i za odwiedziny i za komplementy. O ile Babcia bezwarunkowo zasługuje, to ja ? Ale może to zostawmy…
Co roku planuję wrócić na lodowisko, ale jeszcze się nie udało. Grunt to mieć plan!
Na ostróżki się twardo upieram, kiedyś były, muszą wrócić. Na razie czekają w doniczkach – wsadzę je jak będą na tyle duże, że po pierwsze primo – ślimaki ich nie zeżrą od razu, pod drugie primo – będę widziała kolory, na wypadek, gdyby jednak nie wszystkie były niebieskie.
W tak zwanym międzyczasie szykuję im rabatę, i mam wrażenie, że mogłam z niej wyplewić przetaczniki. Były tam, na pewno. Kolejny raz udowadniam, że nadmiar aktywności szkodzi.

Dziewczęta – zapraszam i nęcę daliami z zeszłego sezonu (nieustająco wierzę, że kiedyś będzie naprawdę bujnie!

Obrazek

Marto,
Ta moja kalina wonna to niestety NN jest, z odrostu, jaki dostałam od zaprzyjaźnionej Forumki. Jakbyś chciała, to mam jeden odrost, jesienią może popędzić do Ciebie.
Ona kwitnie, jeśli jest ciepło – jesienią, jak nie to wczesną wiosną, w tym roku – po raz pierwszy to widzę! – jak zaczęła w listopadzie, tak jeszcze teraz mi pachnie, a miniona zima w ogóle jej nie obeszła! Zdecydowanie ją polecam.
Miałam pytać u Ciebie, ale jeszcze czytam wątek – narcyzy – jak puszczają liście bez kwiatów to odpoczywają, czy im źle? Wykopywać, przesadzać?
Za wszystkie wskazówki w przedmiotowym temacie padam do stópek! ;:180

W ogrodzie już coraz lepiej:

Kwitnie magnolia Mag's Piruette:

Obrazek

A dalsze i bliższe plany już nie tak beznadziejne:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kronika:
Posadzono kokorycz (kokoryczunię maleńką!) i w doniczkach wylądowały trzy pysznogłówki, muszą poczekać aż mi się remontowana rabata skrystalizuje.

Dobrego weekendu!
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelino, na odrost kaliny już czekam niecierpliwie ;:65 , a odwrotną pocztą, chętnie wyślę Ci odrost mojej, która najchętniej kwitnie jesienią. W tym roku, wyjątkowo, zachowała trochę bukiecików na styczniową wiosnę. ;:138

Narcyzy, jeśli na pewno nie mają zamiaru stworzyć pąków kwiatowych, teraz jeszcze zasilić azofoską, albo jakimś zamoczonym zielskiem podlać, dla wzmocnienia liści azotem, a nieco później, podsypać nawozem z potasem i fosforem. Używam dedykowanego dla cebulowych. Jak im zaschną liście, wykopać, przesuszyć w przewiewnym miejscu, jesienią posadzić. Dobrze byłoby przed sadzeniem, pomoczyć cebule w środku na grzyba i robala, ( to zabawa dla pracusia, bo potem muszą przeschnąć przed uziemieniem, ale warto ;:333 ). Wiosną większość cebul powinna zakwitnąć, ewentualne leniuchy za dwa lata.
To tak bawimy się na spokojnie. Jednak w sytuacji awaryjnej, wykopać, rozsadzić pojedynczo na przygotowanej grządce, podlać i czekać na kwiaty. ;:333 W taki sposób przesadzałam wiosną z liśćmi, wszystkie narcyzy z ogródka u Rodziców do siebie.
Absolutnie nie wyrzucamy najmarniejszej cebulki narcyzów! Każda kiedyś zakwitnie! :tan
Jeśli jednak kępa ma słuszne liście i nie mają ciasno, to po prostu odpoczywają i wystarczy trochę nawozu do cebulowych.
Mam nadzieję, że w miarę jasno napisałam, gdyby coś, to dopiszemy. ;:168
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam ponownie ;:4
Poszukiwania są bardzo enigmatyczne, może ktoś się trafi ;:168 , pokręcę się :wit
Co do magnolii,u mnie Susan.
Zbieraliśmy pąki i te mają ciemny róż.Taki wyszedł też kolor dzemiku ;:215
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Więc chyba muszę spróbować ukręcić dżem i ja. Ale różową loebneri przysmażył mróz i kwiaty są niewyględne to muszę poczekać na żółtą. Zabiłyście mi ćwieka tym jedzeniem magnolii ;:215

Marto, wskazówki narcyzowe zakonotowane, będę działać. Mówię Ci, parę atek minie i będziesz ze mnie dumna ;:306

A teraz drugi temat, w którym się będę przymilać - lilie św. Antoniego. Dopiero teraz doczytałam u Ciebie, że ona maja być płytko sadzone... A ja troskliwie je wciskałam głęboko, żeby nie marzły...
Najbujniejsza moja kępa wygląda tak:

Obrazek

Jest opcja, że z tej pierwszej rozety coś będzie?

Bo pozostałe to właściwie takie:

Obrazek

I rzeczywiście, pamiętam, że u babci rosły w jednej gęstej kupie, więc chyba faktycznie to lubią. Ja myślisz, późnym latem poprawić im wysokość?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”